x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Băutul, la fel de important ca mâncatul. Totul despre băuturi, pentru corp frumos și sănătos

Băutul, la fel de important ca mâncatul. Totul despre băuturi, pentru corp frumos și sănătos

16 Ian 2019   •   23:40
Băutul, la fel de important ca mâncatul. Totul despre băuturi, pentru corp frumos și sănătos
Sursa foto: pixabay.com

Ce bei este la fel de important precum ce mănânci. Profesorul Mencinicopschi spune că apa se mănâncă, nu se bea și să bei nu este egal cu a te hidrata. Fiecare lichid trebuie consumat într-un anumit fel și tocmai de aceea doctor Menci a scris și o carte pe temă: “Crezi că știi ce bei?” Să le luăm pe rând:

1. Apa

Apa este esențială pentru organism pentru că fiecare celula are nevoie de ea pentru a funcționa corect. Asta am mai spus. Ce s-ar putea să nu știți este că, odată cu vârsta, ne deshidratăm deci avem nevoie de mai multă apă. Tot profesorul Mencinicopschi spune că, la naștere, corpul nostru conține cam 75% apă ajungând, la bătrânețe, la mai puțin de 60%. Da, expresia “a te stafidi“ este foarte corectă.

Ați mai auzit deja că un adult trebuie să bea cam 2 litri de apă pe zi. Bineînțeles că vara, când transpirăm, trebuie mai multă apă și, pe același principiu, și dacă faci sport.

Calitatea apei este foarte importantă. Cea mai bună este apa minerală plată și noi, românii, suntem norocoși: avem printre cele mai bune izvoare minerale din lume. Deci alegeți-le cu toată inima pe cele românești.

Apa nu se bea înainte, în timpul sau după masă. Ci la minimum o jumătate de oră distanță. Pentru că diluează sucurile gastrice deci îngreunează digestia. Știu! Este un obicei împământenit dar este unul prost. Dacă simți o sete de nepotolit, bea un ceai călduț de mușețel.

Eu îmi încep ziua cu o cană de 400 de ml de apă băută pe stomacul gol pentru că favorizează tranzitul intestinal.

2. Ceaiul hidratează mai bine decât apa

Așa spune profesorul Mencinicopschi și eu îl cred. Are zeci de ani în spate de cercetare alimentară și recunoaștere internațională în domeniu. Iar explicația este următoarea: ceaiul ajută moleculele din apă să fie absorbite mai uşor de fiecare celulă şi să rămână pentru mai mult timp în organism. Însă nu preparat oricum. Ceaiul trebuie să fie de bună calitate, nu la pliculeț, trebuie preparat cu apă plată prin infuzare timp de 2-3 minute la temperatura de 60-70 de grade Celsius.

Citeste mai mult pe andreeasava.ro

×
Subiecte în articol: hidratare