Patrunjelul este este de cele mai multe ori subapreciat, desi are importante calitati nutritive si paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale si il folosesc deseori pentru a decora diverse tipuri de mancaruri.
Citeste si Efectele terapeutice ale sucului de patrunjel
Patrunjelul contine proteine (20%), flavonoide (intretin membranele celulelor sangelui, au rol de antioxidant), uleiuri esentiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K, betacaroten si, in special, vitamina C.
Citeste si Beneficiile miraculoase ale sucului de țelină
Substantele componente din uleiul volatil al patrunjelului (miristicin, limonen, eugenol, etc.) inhiba formarea tumorilor localizate la nivelul plamanilor. Acestea actioneaza asemanator antioxidantilor care neutralizeaza anumite tipuri de substante cancerigene (ca benzopirenul emanat de fumul de tigara, fumul carbunilor pentru gratar, etc.).
Citeste si Ce mananca medicii la micul dejun
Patrunjelul mai contine: calciu (100 grame de patrunjel contin 245 mg de calciu), fosfor, potasiu (114 grame de patrungel contin 1000 mg de potasiu), mangan (100 grame de patrunjel contin 2.7 mg de mangan), inozitol si sulf.
Citeste AICI si despre alte beneficii ale patrunjelului
Citeste si
Tot ce trebuie sa stii despre sucurile de fructe si legume
12 super-alimente care conțin antocianine, antioxidanții care distrug radicalii liberi