x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Beneficiile nebanuite ale prazului

Beneficiile nebanuite ale prazului

de IncomeMagazine    |    06 Noi 2013   •   08:39
Beneficiile nebanuite ale prazului

Prazul - mai dulce decât ceapa, pe care o înlocuieşte foarte bine - este consumat în cantităţi mari, nefiind atât de iute. Aduce o aromă şi un gust deosebite şi contribuie subtil la reuşita fiecărui preparat, fără a anihila aromele celorlalte legume. Insa este folosit si pentru uz medicinal. Contine, intre altele: vitaminele A, B, C, E, K, minerale - potasiu, calciu, magneziu, fier, mangan, zinc, fibre alimentare, polifenoli.

Citeste si Strugurii, un fruct cu proprietati MIRACULOASE pentru sanatate

Specialistii botanisti din domeniul cercetărilor biologice au descoperit, in 1989, că numeroase triburi, presupuse mayase, recunosteau mirosul unor soiuri de praz, pe care le distingeau de alte soiuri din genul Allium. Aceiasi cercetători demonstrează că unele soiuri de praz erau folosite in „magie” pentru vindecarea bolilor infecţioase, a bărbaţilor războinici care sufereau de slăbiciune, dar si pentru frigiditate. În 1997, un antropolog canadian a descoperit in plină junglă amazoniană din Brazilia o intreagă plantaţie de praz. Tribul Ai-Taka-voo, care trăieste la vest de Rio Negro, utiliza „ceapa braziliană” impotriva tuturor blestemelor si maladiilor care decimau comunitatea.

Citeste si Cum sa previi aparitia cancerului

Prazul ascunde mistere... in frunze

Dacă in urmă cu un secol se credea că sănătatea din praz este ascunsă numai in tulpină, recent s-a demonstrat că frunza sa deţine mult mai multe secrete.

Prazul este laxativ, diuretic, calmant, antiseptic, decongestiv, expectorant. Valoare sa medicinala este pusa in evidenta chiar si atunci cand este folosit, pur si simplu, ca aliment. Preparatele medicinale pe baza de praz sunt utile in combaterea afectiunilor respiratorii, pulmonare, cardiace.

Citeste si Beneficiile castraveților asupra sănătății

Metabolismul proteinelor

Cercetătorii in domeniul medicinii de la Universitatea Klagenfurt (Austria) au constatat că frunza verde de praz are un bogat conţinut in radicali liberi (substanţe chimice foarte reactive), care facilitează absorbţia unor aminoacizi esenţiali din proteinele animale. Medicii au demonstrat, in urma a 6 ani de studiu, că un consum sporit de frunze verzi de praz, timp de 100 de zile, creste eficacitatea metabolismului proteic hepatic cu 60-70%. Trebuie reamintit că proteienele sunt cele mai importante substanţe din organism.

Citeste si Plante şi tratamente alternative contra oboselii cronice

Dovezi stiinţifice incontestabile ale austriecilor arată că substanţele din frunzele de praz deţin puterea de reechilibrare a majorităţii funcţiilor biologice, in special prin antrenarea producţiei de biocatalizator (enzime si hormoni proteici ca si de celule ale apărării imunitare impotriva bolilor infecţioase). Prin stimularea metabolismului proteic se explică, mai modern, recomandarea prazului in astenii fizice si nervoase, dezechilibrări nervoase, sclerozarea unor ţesuturi (pierderea funcţiei acelui ţesut), cum ar fi, spre exemplu, arteroscleroza sau scleroza in plăci.

Citeste AICI despre TERAPIA cu frunze de PRAZ

×
Subiecte în articol: praz