Ce bem, ce mâncăm Reţeta biscuiţilor analizaţi respectă principiile industriei alimentare moderne: multe grăsimi şi zaharuri, dar şi aditivi care nu lasă calciul să se fixeze în oase. Biscuiţii umpluţi cu cremă de alune şi nucă de cocos 200g Merita au o etichetă lungă, care cuprinde o serie de ingrediente nocive.
Reţeta biscuiţilor analizaţi respectă principiile industriei alimentare moderne: multe grăsimi şi zaharuri, dar şi aditivi care nu lasă calciul să se fixeze în oase. Biscuiţii umpluţi cu cremă de alune şi nucă de cocos 200g Merita au o etichetă lungă, care cuprinde o serie de ingrediente nocive. O redăm integral: “Făină de grâu, zahăr, grăsime vegetală hidrogenată, cacao pudră 2,2%, lapte praf, amidon de porumb, praf de ou, glucoză, sare, agenţi de creştere E 500 – carbonaţi de sodiu, E 450i – difosfat disodiu Emulsifiant: E 475 – esterii poliglicerici ai acizilor graşi, aromă de ciocolată, umplutură min. 28% (grăsime vegetală hidrogenată, ulei de floarea-soarelui, zahăr, alune 7,2%, nucă de cocos mărunţită 7,2%, lapte praf, emulsifiant: 476 – poliricinoleat de poliglicerol”. Informaţiile nutriţionale sunt: “proteine: 6,1 g, grăsimi: 28,6 g, carbohidraţi: 63,3 g, valoarea energetică: 535 kcal”.
Analiză. Prof. Mencinicopschi ne spune că biscuiţii au un profil nutriţional dezechilibrat. Se remarcă un exces de carbohidraţi cu absorbţie rapidă şi index glicemic ridicat şi grăsimi hidrogenate nocive. Biscuiţii au o densitate energetică foarte ridicată – 535 kcal – cu efecte de perturbare a metabolismului energetic. Produsul are şi surse de sodiu şi de fosfor care, în contextul dietei moderne – bogate şi aşa în fosfor, dăunează echilibrului acido-bazic şi fixării calciului în oase.
Concluzii
Biscuiţii nu sînt recomandaţi copiilor, femeilor însărcinate şi celor care alăptează, persoanelor suprapoderale şi obeze, suferinzilor de maladii cardiovasculare, hepatice, renale, persoanelor care suferă de osteoporoză. Produsul analizat este interzis suferinzilor de celiachie. Diabeticii vor ţine cont de sfatul medicului curant. Alergicii la arahide şi ou îl vor testa în prealabil.