Salata de carne analizată are 67% apă şi 15 aditivi alimentari, unii dintre ei cu efecte negative asupra sănătăţii. Majoritatea consumatorilor ar trebui să evite produsul.Â
CE BEM, CE MĂNCĂM
Salată cu carne 200 g are o listă de ingrediente foarte lungă, in care este inclusă o serie de aditivi alimentari, unii dintre ei fiind foarte periculoşi.
Lista de ingrediente completă a produsului analizat este următoarea: "sos emulsificat (apă, ulei din soia, oţet, zahăr, amidon modificat de porumb (unul dintre E 14290, 1440, 1451, 1404), gălbenuş de ou, sare, muştar, agenţi de ingroşare: gumă de guar E 412, gumă de xatan E 415) ou, conservanţi: sorbat de potasiu E 202, benzoat de sodium E 211, parizer din carne (29%) (porc, vită, apă, amidon, sare, zahăr, conservant: lactat de sodiu E 325, stabilizator: bifosfaţi E 450, arome, potenţiator de aromă, glutamat de sodiu E 621, antioxidant: erisorbat de sodiu E 316. Conservant: nitrit de sodium (E 250), şuncă (17%) (porc, apă, amidon, sare, zahăr, agenţi de ingroşare: caragenan E 407, gumă de santan E 415, disfosfaţi E 450) ceapă, ouă, castraveţi, ierburi şi condimente, potenţiator de aromă, glutamat de sodiu E 621, acid citric E 330, conservanţi, sorbat de potasiu E 202, benzoat de sodiu E 211. Conţine: ouă, gluten, lapte, muştar, soia, sulfiţi. Produs intr-o companie in care, de asemenea, se utilizează, fructe de mare, ţelină şi peşte". Valorile nutritive medii pentru 100 g de produs sunt: energie: kcal/kj 211/878; proteine 9,7g; carbohidraţi 7,1g; lipide 16,1g.
ANALIZĂ. Produsul are drept componentă principală apa (aproximativ 67%), in care s-au adăugat ca ingrediente: sos emulsificat, parizer din carne, şuncă, condimente, aditivi alimentari. Din punct de vedere al profilului nutriţional produsul este dezechilibrat, avănd proteină cu slabă valoare biologică şi un exces de grăsimi, inclusiv grăsimi animale saturate nesănătoase, ne spune
Gheorghe Mencinicopschi. Majoritatea aditivilor alimentari sunt de sinteză chimică, remarcăndu-se in special conservanţii cu sulf, benzoatul şi nitritul, toţi cu potenţial cancerigen, alergen şi cu perturbarea metabolismului, inclusiv a unor vitamine. Produsul are o densitate energetică medie. De asemenea, culoarea care sugerează prospeţimea componentelor din carne este dată şi de nitritul de sodiu şi erithrorbatul de sodiu. Consistenţa produsului este obţinută cu ajutorul gumelor utilizate ca ingroşător şi stabilizator de emulsie. Deşi nu se specifică, produsul are multe surse de sodiu de care trebuie să ţinem cont.
CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, suferinzilor cu status proinflamator sistemic, hepaticilor, renalilor, suferinzilor de boli pulmonare, astmaticilor, alergicilor, celor cu afecţiuni dermatologice, neurodegenerative, cu afecţiuni psihice, diabeticilor.
Precizări
Rubrica se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că prof. doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate de pe eticheta acestuia, fără a i-l prezenta.