x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Bomboane din zahăr colorat

Bomboane din zahăr colorat

de Cristina Andreea Calin    |    20 Mar 2008   •   00:00
Bomboane din zahăr colorat
Sursa foto: Jurnalul foto/

• CE BEM, CE MÂNCĂM 
Coloranţii E 120, E 122 şi E 124 sunt cei care redau aproape fidel culoarea murelor şi a zmeurei. S-a mai adăugat şi ceva aromă artificială, şi copiii au iluzia că mănâncă un desert din fructe. Părinţii sunt sfătuiţi să citească totuşi eticheta. 

• CE BEM, CE MÂNCĂM 

Coloranţii E 120, E 122 şi E 124 sunt cei care redau aproape fidel culoarea murelor şi a zmeurei. S-a mai adăugat şi ceva aromă artificială, şi copiii au iluzia că mănâncă un desert din fructe. Părinţii sunt sfătuiţi să citească totuşi eticheta. 

 

Fruittella Berry sunt “bomboane gumate cu suc de fructe – zmeură şi mure”. Ingredientul principal al produsului este zahărul, urmat de “sirop de gluzoză, gelatină, ami­don modificat (unul dintre E 1404, E 1410, 1412, 1413, 1414, 1420, 1422), suc de fructe 4% (me­re, zmeură, mure), în proporţie va­riabilă, acidifiant: acid citric E 330, gelifiant: gumă arabică E 414, zahăr invertit, arome, coloranţi: car­min E 120, carmoizină E 122, ro­şu ponceau 4R E 124 a, cărbune ve­getal medicinal E 153, agent de glazurare: ceară de albine E 901ă.

 

ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie bomboanele analizate: “Produs zaharos gumat compus în principal din glucide cu index glicemic foarte ridicat, zaharoză, sirop de glucoză, zahăr invertit şi glucide polimerice: amidon, legat cu gelatină, suc de fructe 4% şi o întreagă serie de aditivi alimentari (E-uri)”. Acestea din urmă fac parte din categoria acidifianţilor, gelifian­ţilor, coloranţilor, agenţilor de gla­zurare. 

Analizând ingredientele de pe eticheta produsului, specialistul nostru ne spune că acesta are un profil nutriţional extrem de de­zechilibrat, fiind format practic din glucide cu index glicemic foarte ridicat, periculoase pentru să­nătate. Dintre aditivii utilizaţi re­marcăm coloranţii sintetici azoici: azorubina E 122 şi roşu Pon­­ceau 4R E 124. Aceştia sunt in­criminaţi în declanşarea sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), în apariţia urticariilor, edemelor şi în creşterea riscului de cancer. Cei doi aditivi sunt interzişi persoanelor care sunt sensibile la aspirină.

 

CONCLUZII. În urma anali­zei etichetei acestor bomboane, profesorul doctor Mencinicopschi nu îl recomandă copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, su­pra­ponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, hipertensivilor, persoanelor care suferă de afecţiuni dermatologice, celor cu maladii hepatice, suferinzilor de boli renale, alergicilor, astmaticilor, persoanelor care suferă de diferite tipuri de cancer, celor cu sindrom de deficienţă de concentrare şi hiperacti­vitate (ADHD).  

 

Precizări

 Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43.  sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi “analizată” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul  doctor Gheorghe Menchinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.

 

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum