• CE BEM, CE MÂNCĂM
Coloranţii E 120, E 122 şi E 124 sunt cei care redau aproape
fidel culoarea murelor şi a zmeurei. S-a mai adăugat şi ceva aromă artificială, şi copiii au
iluzia că mănâncă un desert din fructe. Părinţii sunt sfătuiţi să citească totuşi
eticheta.
• CE BEM, CE MÂNCĂM
Coloranţii E 120, E 122 şi E 124 sunt cei care redau aproape fidel culoarea murelor şi a zmeurei. S-a mai adăugat şi ceva aromă artificială, şi copiii au iluzia că mănâncă un desert din fructe. Părinţii sunt sfătuiţi să citească totuşi eticheta.
Fruittella Berry sunt “bomboane gumate cu suc de fructe – zmeură şi mure”. Ingredientul principal al produsului este zahărul, urmat de “sirop de gluzoză, gelatină, amidon modificat (unul dintre E 1404, E 1410, 1412, 1413, 1414, 1420, 1422), suc de fructe 4% (mere, zmeură, mure), în proporţie variabilă, acidifiant: acid citric E 330, gelifiant: gumă arabică E 414, zahăr invertit, arome, coloranţi: carmin E 120, carmoizină E 122, roşu ponceau 4R E 124 a, cărbune vegetal medicinal E 153, agent de glazurare: ceară de albine E 901ă.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie bomboanele analizate: “Produs zaharos gumat compus în principal din glucide cu index glicemic foarte ridicat, zaharoză, sirop de glucoză, zahăr invertit şi glucide polimerice: amidon, legat cu gelatină, suc de fructe 4% şi o întreagă serie de aditivi alimentari (E-uri)”. Acestea din urmă fac parte din categoria acidifianţilor, gelifianţilor, coloranţilor, agenţilor de glazurare.
Analizând ingredientele de pe eticheta produsului, specialistul nostru ne spune că acesta are un profil nutriţional extrem de dezechilibrat, fiind format practic din glucide cu index glicemic foarte ridicat, periculoase pentru sănătate. Dintre aditivii utilizaţi remarcăm coloranţii sintetici azoici: azorubina E 122 şi roşu Ponceau 4R E 124. Aceştia sunt incriminaţi în declanşarea sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), în apariţia urticariilor, edemelor şi în creşterea riscului de cancer. Cei doi aditivi sunt interzişi persoanelor care sunt sensibile la aspirină.
CONCLUZII. În urma analizei etichetei acestor bomboane, profesorul doctor Mencinicopschi nu îl recomandă copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, hipertensivilor, persoanelor care suferă de afecţiuni dermatologice, celor cu maladii hepatice, suferinzilor de boli renale, alergicilor, astmaticilor, persoanelor care suferă de diferite tipuri de cancer, celor cu sindrom de deficienţă de concentrare şi hiperactivitate (ADHD).
Precizări
Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi “analizată” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Menchinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.
cristina.calin@jurnalul.ro