x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Brioşa care ne umflă

Brioşa care ne umflă

de Cristina Andreea Calin    |    03 Mar 2008   •   00:00
Brioşa care ne umflă

CE BEM, CE MÂNCÃM ● Desertul are opt aditivi
O porţie din brioşa analizată ne asigură un sfert din caloriile necesare pe parcursul unei zile. Numai că nu tot ce ne oferă acest desert este benefic sănătăţii.



CE BEM, CE MÂNCÃM ● Desertul are opt aditivi
O porţie din brioşa analizată ne asigură un sfert din caloriile necesare pe parcursul unei zile. Numai că nu tot ce ne oferă acest desert este benefic sănătăţii.


Vivienne este o brioşă din cacao cu incluziuni de ciocolată care se autointitulează "deliciu cu stil". Pentru a o realiza, producătorul s-a folosit de: "făină de grâu superioară, zahăr, ulei vegetal, praf de ouă, glicerină E 422, apă, sorbat de potasiu E 202, sare, aromă rom, cacao alcanizată, lactoză, E 472b – esterii lactici ai mono şi digliceridelor acizilor graşi, E 475 – esterii poliglicerici ai acizilor graşi, fosfat de natriu – E 339, bicarbonat de natriu – E 500, stabilizator, gumă de xanthan – E 415, conservant E 220 – dioxid de sulf, ciocolată bucăţi". 100 de grame de brioşă ne aduc 6,1 g proteine, 53,4 g carbohidraţi, 26,95 g lipide şi o valoare energetică de 480,55 kcal.


ANALIZÅ. Produsul analizat este un desert cu profil nutriţional foarte dezechilibrat, cu un exces de glucide şi lipide care imprimă produsului o încărcătură glicemică ridicată. Această compoziţie face ca produsul să aibă şi o densitate energetică extrem de mare, 480 kcal/100 g. De pe eticheta acestei brioşe lipseşte compoziţia ciocolatei. Acesta este un amănunt foarte important, deşi se află într-o cantitate destul de mică, ne explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Produsul abundă în aditivi alimentari periculoşi, dintre care se remarcă E 220 – dioxid de sulf – , care încetineşte asimilarea vitaminei B1 (absolut necesară metabolizării glucidelor din produs), produce dureri de cap, ameţeli, afecţiuni intestinale şi astmul de sulfit persoanelor sensibile. Doza zilnică admisă este de 0,7 mg/kg corp. Produsul conţine surse ascunse de sodiu. Desertul are de asemenea o sursă de lactoză.


CONCLUZII. În urma analizei etichetei, rezultă că produsul nu este recomandat copiilor, adolescenţilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, celor cu afecţiuni cardiovasculare, renale, pulmonare, emfizem, conjunctivită, astm, neurodegenerative, hipertensivilor, celor cu osteoporoză. Diabeticii vor ţine cont de sfatul medicului. Persoanele cu intoleranţă la lactoză vor testa produsul în prealabil, pentru a vedea reacţia organismului.


×
Subiecte în articol: bun de consum