x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Broccoli după pofta inimii

0
Autor: Georgeta Licsandru 22 Feb 2008 - 00:00
Broccoli după pofta inimii stockxpertcom/

Broccoli reduce riscul bolilor cardiovasculare. Această legumă este recomandată în special vârstnicilor de câteva ori pe săptămână, deoarece inima lor are nevoie de vitaminele şi de mineralele oferite generos de broccoli.

Broccoli reduce riscul bolilor cardiovasculare. Această legumă este recomandată în special vârstnicilor de câteva ori pe săptămână, deoarece inima lor are nevoie de vitaminele şi de mineralele oferite generos de broccoli.

 

Cu cât sunt colorate mai intens, cu atât legumele sunt mai bogate în vitamine şi în minerale. Broccoli – o legumă de un verde intens – confirmă această regulă, fiind un depozit extraordinar de vitamine (C, B1, B2, B5, B6, B9, E, K, betaca­ro­ten) şi minerale (calciu, potasiu, fosfor, magneziu, zinc). Consumând bro­ccoli de câteva ori pe săptămână suntem siguri că vom avea un sistem imu­nitar puternic. De asemenea, prin conţinutul de acid folic şi potasiu, această legumă previne bolile car­diovasculare. Potasiul asi­gură funcţionarea muşchiului cardiac, iar acidul folic (vitamina B9) scade riscul de apariţie a hipertensiunii arteriale. Coenzima Q10 este un alt atu al acestei legume. Coenzima Q10 este un antioxidant responsabil cu eliberarea de energie în organism şi cu prevenirea îmbătrânirii. Specialiştii în nutriţie recomandă salatele cu broccoli îndeosebi persoanelor în vârstă. Pe măsură ce înaintează în vârstă, organismul pierde din capacitatea de a fabrica antioxidanţi proprii, fiind astfel expus atacului radicalilor liberi. În aceste condiţii, broccoli poate fi soluţia pentru asigurarea unui aport constant de vitamina C, betacaroten şi acid folic, care previn afecţiunile specifice vârstei a treia.

 

ANTICANCER. “Sunt studii care demonstrează că antioxidanţii din legume au o eficienţă mai mare decât cei din fructe. Datorită bogăţiei de antioxidanţi, broccoli intră în ca­tegoria legumelor cu proprietăţi anticancerigene puternice. Alături de varză, broccoli stimulează detoxifierea organismului şi previne apariţia tumorilor”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Broccoli excelează, de asemenea, prin fibrele alimentare insolubile, care ne ajută să ne păstrăm silueta. Fibrele intervin în asimilarea grăsimilor şi scad nivelul colesterolului în sânge. Dacă scade colesterolul, scade şi riscul de obezitate.

  

Preparare

Broccoli poate fi consumat sub formă de salată sau garnitură la o friptură la grătar. Cu numai 25 de calorii/ 100 g, bro­c­coli este ideal în curele de slă­bire. “Dacă vrem să profităm de vitaminele şi mineralele din broccoli, ar fi bine să îl consu­măm crud sau fiert în aburi. O echipă de cercetători spanioli a comparat conţinutul de antioxidanţi în broccoli înainte şi după diferite moduri de preparare. Studiul arată că pre­pararea termică prelungită a legumei di­minuează mult din elementele pozitive. Prin fierbere în aburi, brocco­li pierde 11% din antioxidanţi. Dacă îl fier­bem în apă sau îl prăjim, bro­ccoli pierde 67% din substanţele nutritive. Dacă pre­parăm această legumă la micro­unde se pierd 97% din antioxidanţi”, spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


georgeta.licsandru@jurnalul.ro

Citeşte mai multe despre:   alimentaţie sănătoasă,   broccoli

 



Mai multe titluri din categorie

Cel mai mare RISC pentru dezvoltarea de simptome grave ale infecției cu COVID-19. Poate provoca și decesul

Cel mai mare RISC pentru dezvoltarea de simptome grave ale infecției cu COVID-19. Poate provoca și decesul
Cel mai mare risc de a dezvolta forme grave de COVID-19 este fumatul. Acesta nu doar agravează boala, dar poate provoca și decesul, arată un nou studiu al cercetătorilor britanici. Prima cercetare de...

78% dintre persoanele vaccinate anti COVID-19 sunt protejate de formele grave

78% dintre persoanele vaccinate anti COVID-19 sunt protejate de formele grave
Circa 80% dintre persoanele vaccinate anti COVID-19 sunt protejate de formele grave ale infecției și la șase luni după rapel. Totodată, anticorpii se păstrează mai mult față de bărbați, arată un studiu M...

7 Uleiuri esențiale și beneficiile lor 

7 Uleiuri esențiale și beneficiile lor 
Galerie Foto Se vorbește mult despre uleiurile esențiale, unii le privesc ca pe niște substanțe miraculoase, alții spun că nu e adevărat și că e vorba doar despre legende nedemonstrate științific, iar adevărul probabil...

5 motive pentru care ar trebui să îți pui aparat dentar

5 motive pentru care ar trebui să îți pui aparat dentar
Multe persoane asociază purtarea aparatului dentar cu vârsta copilăriei, însă corectarea danturii se poate realiza oricând. Chiar și adulții își pot pune aparat dentar fără probleme, deoarece dinții se pot...

3 tipuri de remedii antireumatice eficiente care calmează rapid durerea

3 tipuri de remedii antireumatice eficiente care calmează rapid durerea
Reumatismul este un termen generic folosit mai mult în popor pentru a descrie afecțiunile reumatice. Specialiștii în medicină, însă, preferă să definească exact boala reumatică, pentru a putea recomanda cel ma...

Soluția pentru valul 4 al pandemiei. Românii vor beneficia cel mai bun antiviral tratarea COVID-19

Soluția pentru valul 4 al pandemiei. Românii vor beneficia cel mai bun antiviral tratarea COVID-19
Cel mai mare producător de medicamente din România, Terapia Cluj, este pregătit să asigure cantități record de FluGuard, practic Favipiravirul care lipsește din farmaciile din țară și care este medicamentul...

Moderna face previziuni despre sfârșitul pandemiei de COVID-19. Cum va fi a treia doză de vaccin

Moderna face previziuni despre sfârșitul pandemiei de COVID-19. Cum va fi a treia doză de vaccin
Pandemia de COVID-19 s-ar putea încheia anul viitor datorită vaccinării populației, estimează CEO-ul companiei americane Moderna Inc, Stephane Bancel, citat de Reuters. "Peste un an începând de astăzi, cred...

Sănătate: Ce au păţit nouă tineri care au fost puşi să facă sport înainte să doarmă

Sănătate: Ce au păţit nouă tineri care au fost puşi să facă sport înainte să doarmă
Un studiu recent, publicat în revista Nature, a evidenţiat legătura dintre antrenamentul intens şi odihna profundă. Sportul te ajută să dormi mai bine. Impactul activităţii fizice asupra calităţii somnului ...

Vaccinarea anti COVID-19 la copiii între 16-19 ani. Situația dezastruoasă din România

Vaccinarea anti COVID-19 la copiii între 16-19 ani. Situația dezastruoasă din România
Copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani au fost vaccinați doar în proporție de 5%, în timp ce la categoria de vîrstă 16-19 ani rata de acoperire vaccinală ajunge la 20%. Coordonatorul campaniei de...

Situație critică a locurilor la ATI pentru bolnavii de COVID-19

Situație critică a locurilor la ATI pentru bolnavii de COVID-19
În spitalele din țară mai sunt libere doar 16 paturi de terapie intensivă pentru bolnavii cu COVID-19. Dintre acestea, șase sunt în Capitală. Conform datelor existente în aplicația alerte.ms,...
Serviciul de email marketing furnizat de