x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Broccoli după pofta inimii

Broccoli după pofta inimii

de Georgeta Licsandru    |    22 Feb 2008   •   00:00
Broccoli după pofta inimii
Sursa foto: stockxpertcom/

Broccoli reduce riscul bolilor cardiovasculare. Această legumă este recomandată în special vârstnicilor de câteva ori pe săptămână, deoarece inima lor are nevoie de vitaminele şi de mineralele oferite generos de broccoli.

Broccoli reduce riscul bolilor cardiovasculare. Această legumă este recomandată în special vârstnicilor de câteva ori pe săptămână, deoarece inima lor are nevoie de vitaminele şi de mineralele oferite generos de broccoli.

 

Cu cât sunt colorate mai intens, cu atât legumele sunt mai bogate în vitamine şi în minerale. Broccoli – o legumă de un verde intens – confirmă această regulă, fiind un depozit extraordinar de vitamine (C, B1, B2, B5, B6, B9, E, K, betaca­ro­ten) şi minerale (calciu, potasiu, fosfor, magneziu, zinc). Consumând bro­ccoli de câteva ori pe săptămână suntem siguri că vom avea un sistem imu­nitar puternic. De asemenea, prin conţinutul de acid folic şi potasiu, această legumă previne bolile car­diovasculare. Potasiul asi­gură funcţionarea muşchiului cardiac, iar acidul folic (vitamina B9) scade riscul de apariţie a hipertensiunii arteriale. Coenzima Q10 este un alt atu al acestei legume. Coenzima Q10 este un antioxidant responsabil cu eliberarea de energie în organism şi cu prevenirea îmbătrânirii. Specialiştii în nutriţie recomandă salatele cu broccoli îndeosebi persoanelor în vârstă. Pe măsură ce înaintează în vârstă, organismul pierde din capacitatea de a fabrica antioxidanţi proprii, fiind astfel expus atacului radicalilor liberi. În aceste condiţii, broccoli poate fi soluţia pentru asigurarea unui aport constant de vitamina C, betacaroten şi acid folic, care previn afecţiunile specifice vârstei a treia.

 

ANTICANCER. “Sunt studii care demonstrează că antioxidanţii din legume au o eficienţă mai mare decât cei din fructe. Datorită bogăţiei de antioxidanţi, broccoli intră în ca­tegoria legumelor cu proprietăţi anticancerigene puternice. Alături de varză, broccoli stimulează detoxifierea organismului şi previne apariţia tumorilor”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Broccoli excelează, de asemenea, prin fibrele alimentare insolubile, care ne ajută să ne păstrăm silueta. Fibrele intervin în asimilarea grăsimilor şi scad nivelul colesterolului în sânge. Dacă scade colesterolul, scade şi riscul de obezitate.

  

Preparare

Broccoli poate fi consumat sub formă de salată sau garnitură la o friptură la grătar. Cu numai 25 de calorii/ 100 g, bro­c­coli este ideal în curele de slă­bire. “Dacă vrem să profităm de vitaminele şi mineralele din broccoli, ar fi bine să îl consu­măm crud sau fiert în aburi. O echipă de cercetători spanioli a comparat conţinutul de antioxidanţi în broccoli înainte şi după diferite moduri de preparare. Studiul arată că pre­pararea termică prelungită a legumei di­minuează mult din elementele pozitive. Prin fierbere în aburi, brocco­li pierde 11% din antioxidanţi. Dacă îl fier­bem în apă sau îl prăjim, bro­ccoli pierde 67% din substanţele nutritive. Dacă pre­parăm această legumă la micro­unde se pierd 97% din antioxidanţi”, spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


georgeta.licsandru@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă broccoli