x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Budinca din 5 E-uri

Budinca din 5 E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    10 Apr 2008   •   00:00
Budinca din 5 E-uri
Sursa foto: Jurnalul foto/

• CE BEM, CE MÂNCĂM
P
roducătorul specifică pe etichetă că budinca nu conţine cons­er­vanţi. Are însă alţi aditivi alimentari, care nu sînt tocmai inofensivi.

• CE BEM, CE MÂNCĂM
P
roducătorul specifică pe etichetă că budinca nu conţine cons­er­vanţi. Are însă alţi aditivi alimentari, care nu sînt tocmai inofensivi. Budinca cu gust de vanilie Tnuva are în compoziţie: “lapte in­tegral pasteurizat, za­hăr, amidon modificat din po­rumb (unul dintre E1404/ E1414/E1420/E1440), smîn­tînă, lapte praf degresat, sta­bi­lizatori: caragenan E407, gu­mă tara E417, corector de aci­ditate: fosfat de sodiu E339, aromă vanilie, colorant: beta caroten E160.” Informa­ţiile nutriţionale pentru 100 g sînt “valoarea energetică (kcal/kj) 116/490, proteine (g) 3, glucide (g) 18, lipide (g) 3,6”.

 

ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi face o descriere: “produs de tip budincă cu profil nu­tri­ţional dezechilibrat, cu ex­ces de zaharuri cu ab­sorb­ţie ra­pidă şi index glice­mic foarte ri­dicat (za­haroză), dar şi glucide mo­dificate chimic (amidon din porumb). Pe lîngă acestea are în compoziţie gu­me cu funcţie de stabilizatori în­groşători. Budinca conţine şi o sursă de fosfor şi de so­diu, precum şi un colorant beta caroten con­traindicat marilor fu­mători. Produsul analizat conţine o sursă de lactoză.

 

Concluzii

Produsul nu este indicat suferinzilor de boli car­diovasculare şi cere­bra­le, osteoporoză, celor cu sensibilităţi digestive, cu intoleranţă la lactoză. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. Fumătorii vor ţine cont de faptul că beta­carotenul poate creşte agresivitatea tutunului. Poate fi consumat de suferinzii de celiachie.

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum