• CE BEM, CE MÂNCĂM
Producătorul specifică pe etichetă că budinca nu conţine
conservanţi. Are însă alţi aditivi alimentari, care nu sînt tocmai inofensivi.
Producătorul specifică pe etichetă că budinca nu conţine conservanţi. Are însă alţi aditivi alimentari, care nu sînt tocmai inofensivi. Budinca cu gust de vanilie Tnuva are în compoziţie: “lapte integral pasteurizat, zahăr, amidon modificat din porumb (unul dintre E1404/ E1414/E1420/E1440), smîntînă, lapte praf degresat, stabilizatori: caragenan E407, gumă tara E417, corector de aciditate: fosfat de sodiu E339, aromă vanilie, colorant: beta caroten E160.” Informaţiile nutriţionale pentru 100 g sînt “valoarea energetică (kcal/kj) 116/490, proteine (g) 3, glucide (g) 18, lipide (g) 3,6”.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi face o descriere: “produs de tip budincă cu profil nutriţional dezechilibrat, cu exces de zaharuri cu absorbţie rapidă şi index glicemic foarte ridicat (zaharoză), dar şi glucide modificate chimic (amidon din porumb). Pe lîngă acestea are în compoziţie gume cu funcţie de stabilizatori îngroşători. Budinca conţine şi o sursă de fosfor şi de sodiu, precum şi un colorant beta caroten contraindicat marilor fumători. Produsul analizat conţine o sursă de lactoză.
Concluzii
Produsul nu este indicat suferinzilor de boli cardiovasculare şi cerebrale, osteoporoză, celor cu sensibilităţi digestive, cu intoleranţă la lactoză. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. Fumătorii vor ţine cont de faptul că betacarotenul poate creşte agresivitatea tutunului. Poate fi consumat de suferinzii de celiachie.
cristina.calin@jurnalul.ro