x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Caise şi piersici

Caise şi piersici

de Gina Matei    |    03 Aug 2010   •   00:00
Caise şi  piersici
Sursa foto: /THINKSTOCK

Ce au în comun piersicile şi caisele? Conţinutul valoros în substanţe hrănitoare şi proprietăţile terapeutice. Care sunt aceste proprietăţi ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.

Conţin betacaroten şi licopen, substanţe benefice pentru sănătatea inimii. Vitamina A din compoziţia acestor fructe ajută la îmbunătăţirea vederii şi împiedică radicalii liberi să afecteze celulele şi ţesuturile. Iar pentru că sunt o sursă extraordinară de fibre, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, recomandă caisele pentru prevenirea constipaţiei şi a problemelor digestive.

În această perioadă mai mult decât oricând avem nevoie de hidratare. Soluţia: mâncaţi caise. Acestea conţin 86%-87% apă, care potoleşte setea mai mult timp decât atunci când bem o cantitate mare de apă. Totodată, caisele ajută la eliminarea acidului uric din organism. Astfel, specialistul nostru le recomandă persoanelor care suferă de gută, de boli inflamatorii.

Dacă asociaţi vara cu bronzul, nu ar fi rău să asociaţi pielea sănătoasă cu un consum de caise. 100 g de caise conţin 500 micrograme de betacaroten şi 13 mg de vitamina C. Aceşti antioxidanţi apără pielea de razele ultraviolete, prevenind arsurile solare, îmbătrânirea precoce şi cancerul cutanat. Vitamina C face din caise un aliat în prevenirea gingivitelor, spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.

SĂŢIOASĂ FĂRĂ SĂ ÎNGRAŞE!
Specialistul nostru are veşti bune şi pentru cei care au probleme cu kilogramele în plus. Caisele au puţine calorii (28 de calorii/100 grame) şi calmează rapid senzaţia de foame. Însă specialistul nostru atrage atenţia că aceste fructe trebuie consumate crude. Prin preparare termică, (sub formă de compoturi, dulceaţă), caisele îşi pierd din vitamine şi din enzime. "La prepararea acestor fructe se adaugă zahăr. Aşadar, caisele vor deveni dintr-un aliat al siluetei un inamic al acesteia", atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.

PIERSICILE
Proprietăţile terapeutice ale piersicilor se datorează vitaminei C şi provitaminei A, dar şi vitaminelor B3, B5 şi E. În plus, aceste fructe sunt o adevărată sursă de minerale: fier, magneziu, fosfor, cupru, zinc, iod, potasiu şi seleniu, dar şi de fitonutrienţi, antioxidanţi şi carotenoizi.
Asemenea caiselor, piersicile au un conţinut bogat de fibre. Motiv pentru care profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi le recomandă persoanelor care au un tranzit intestinal dificil. Piersicile favorizează digestia şi înlătură constipaţia. Nu doar caisele, dar şi piersicile întârzie procesul de îmbătrânire a pielii şi ajută la menţinerea frumuseţii tenului.

5850-128314-17_19_sante3.jpg5850-128313-17_19_sante4.jpg

Canicula vă face să va simţiţi lipsiţi de energie? În acest caz, specialistul nostru vă propune să consumaţi aceste fructe. Ele înlătură oboseala, întăresc imunitatea organismului şi sunt foarte indicate persoanelor care suferă de anemie. De asemenea, prin conţinutul de fosfor ajută şi la echilibrarea sistemului nervos.
Tot temperaturile ridicate pot favoriza, în unele cazuri, apariţia insomniilor. Şi în acest caz piersicile sunt remediul pe care îl propune specialistul nostru.

RISC
Piersicile pot provoca urticaria de contact. Aceasta se manifestă prin mâncărimi ale buzelor, nasului sau prin edem la nivelul buzei şi al limbii.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă