x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Caisele şi piersicile

0
Autor: Georgeta Licsandru 01 Iul 2008 - 00:00

Energizante, hidratante, răcoritoare… Acestea sînt proprietăţile caiselor şi piersicilor. Ce poate fi mai bun în zilele caniculare de vară decît o piersică zemoasă, care ne potoleşte setea! Sau cîteva caise care ne dau energie şi ne ajută să scăpăm de oboseală! Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne oferă şi alte motive pentru a mînca piersici şi caise zilnic.



Energizante, hidratante, răcoritoare… Acestea sînt proprietăţile caiselor şi piersicilor. Ce poate fi mai bun în zilele caniculare de vară decît o piersică zemoasă, care ne potoleşte setea! Sau cîteva caise care ne dau energie şi ne ajută să scăpăm de oboseală! Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne oferă şi alte motive pentru a mînca piersici şi caise zilnic. Aceste fructe conţin 86%-87% apă, ceea ce le recomandă în prevenirea deshidratării. Apa conţinută de caise şi piersici are avantajul că potoleşte setea pentru mai mult timp decît atunci cînd bem o cantitate mare de apă. De asemenea, piersicile şi caisele ajută la eliminarea acidului uric din organism, fiind recomandate persoanelor care suferă de gută, de boli inflamatorii (poliartrite reumatoide).

Betacaroten şi vitamina C

În afară de apă, caisele şi piersicile asigură doze ridicate de antioxidanţi puternici: betacaroten, vitamina C. 100 g caise conţin 500 micrograme betacaroten şi 13 mg vitamina C. Aceeaşi cantitate de piersici conţine 100 micrograme betacaroten şi 30 mg vitamina C, antioxidanţi ce apără pielea de razele ultraviolete, prevenind arsurile solare, îmbătrînirea precoce şi cancerul cutanat.

Un studiu al Fundaţiei World Cancer Research din Marea Britanie a arătat că betacarotenul din caise poate preveni cancerul de stomac şi de plămîni şi  dă rezultate bune în astmul bronşic.
Vitamina C din aceste fructe se găseşte în combinaţii cu flavonoizi, substanţe cu efect antioxidant care potenţează acţiunea acestei vitamine. Se ştie că persoanele cu carenţe de vitamina C au probleme stomatologice: căderea dinţilor, gingii sîngerînde.

"Datorită conţinutului în vitamina C, caisele şi piersicile sînt indicate în prevenirea gingivitelor. Cei care au gingivită ar trebui să consume cît mai multe fructe bogate în vitamina C", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Potasiu, vitamina E

"Dieta modernă este foarte bogată în sodiu, dar săracă în potasiu. Dar excesul de sodiu atrage după sine carenţele de potasiu. În prezent, noi mîncăm tot mai puţine fructe şi legume, dar facem exces de alimente procesate, bogate în sodiu. Prin conţinutul lor, caisele şi piersicile pot reface echilibrul dintre sodiu şi potasiu, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
100 g caise furnizează 320 mg potasiu, aceeaşi cantitate de piersici – 160 mg.

Datorită potasiului, aceste fructe contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos şi a celui cardiovascular. Iar vitamina E, vitaminele din complexul B recomandă caisele şi piersicile persoanelor suferinde de  nevroze, astenii sau insomnie.

Fibre

Piersicile conţin 1 g fibre alimentare/100 g, iar caisele – 1,5 g fibre. Potrivit nutriţioniştilor, o piersică de dimensiune medie furnizează aproximativ 8% din necesarul zilnic de fibre alimentare. Fibrele scad nivelul colesterolului şi previn bolile cardiovasculare, cancerul de colon şi de stomac.

Caisele şi piersicile calmează rapid senzaţia de foame şi conţin puţine calorii. De aceea sînt indicate în curele de slăbire: 100 g piersici furnizează doar 33 de calorii, caisele – 28. Pentru a profita la maximum de toate aceste proprietăţi, fructele trebuie consumate crude. Atunci cînd sînt preparate termic (compoturi, dulceaţă), fructele pierd unele vitamine, enzime, nu mai sînt un aliment viu. Iar dacă mai adăugăm şi zahăr, în loc să fie de ajutor în curele de slăbire, ele îngraşă.

Hiperaciditate

Dacă suferiţi de hiperaciditate, mîncaţi caise şi piersici, ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. "Unele alimente, cum sînt cărnurile, cresc aciditatea gastrică şi  reduc densitatea osoasă. Demineralizarea osoasă este un fenomen lent, care debutează cu banalele dureri articulare sau musculare şi evoluează încet, dar sigur către osteoporoză. Caisele, piersicile reduc hiperaciditatea şi previn demineralizarea organismului. Chiar dacă sînt acide la gust, sărurile minerale din fructe nu acidifică mediul intern, ci îl alcalinizează – reglează secreţia sucurilor digestive, secreţia biliară şi contribuie la eliminarea acidului uric din organism", mai arată specialistul nostru.

FRUCTE USCATE. Comparativ cu piersicile şi caisele crude, cele  uscate sînt mult mai bogate în zahăr şi calorii. În 100 g caise sau piersici proaspete se găsesc 7-8 g zahăr, în timp ce în aceeaşi cantitate de fructe uscate sînt 36 g zahăr şi în jur de 300 de calorii. Consumate cu moderaţie, fructele uscate sînt sursă bună de potasiu, calciu, fier, vitaminele A, B1, B2, C.

100 g piersici

Calorii            33
Apă               86-87 g
Fibre              1 g
Carbohidraţi    8 g
Potasiu           160 mg
Vitamina C      30 mg
Vitamina E       0,5 mg
Betacaroten     100 microg
Magneziu        16 mg
Calciu             7 mg

100 g caise

Calorii            28
Apă               86-87 g
Fibre              1,5 g
Carbohidraţi    7 g
Potasiu           320 mg
Vitamina C      13 mg
Vitamina E       0,6 mg
Betacaroten     500 microg
Fosfor             16 mg
Fier                 0,5 mg
Citeşte mai multe despre:   vitamina,   fructe,   caisele,   sînt,   piersici,   caise,   potasiu,   alimentatie echilibrata,   piersicile

 



Mai multe titluri din categorie

Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului

Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului
Psihiatria este o specialitate a medicinii de mare rafinament. Prin cuvânt, medicul psihiatru trebuie să pătrundă în mintea tulburată a pacientului. Psihiatrii susţin că s-au elaborat protocoale de mare...

De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?

De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?
Produsele naturiste fac parte din viata multora dintre noi, mai ales in contextul un stil de viata agitat. Ele actioneaza cu blandete asupra organismului uman, deoarece sunt realizate cu ingrediente din natura, fara...

Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare

Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare
Să-ți păstrezi sănătatea poate fi o adevărată provocare în ziua de astăzi, când fiecare dintre noi are un program haotic, poate chiar un stil de viață dezorganizat și suntem expuși multor factori de...

Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie

Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie
La mai bine de un an de la începutul pandemiei, problemele psihice şi emoţionale sunt din ce în ce mai prezente şi în pericol de a deveni cronice. Fie că este vorba despre anxietate, depresie sau sindrom...

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca
Reacțiile adverse produs de AstraZeneca, legate de tromboze, au fost provocate de anticorpii la proteina FP4. Aceștia s-au dezvoltat în urma imunizării, arată două studii publicate în revista  la vaccinul...

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2
Practicarea regulată a exercițiilor fizice reduce riscul de a dezvolta forme severe ale virusului SARS-CoV-2, potrivit studiului Kaiser Permanente, publicat în British Journal of Sports Medicine. Cercetarea a...

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală
Fizioterapia este ştiinţa care studiază mecanismele de acţiune a factorilor fizici (masaj, exerciţiu fizic, apă, lumină, căldură, electricitate) asupra organismului şi ii foloseşte cu scopul tratării şi...

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii
Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 nu provoacă forme mai grave ale bolii dar este mai contagoasă, arată ultimele două studii, care contrazic astfel cercetările anterioare, scrie AFP. Aceasta fost...

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?
De cele mai multe ori, fumătorii vor găsi diferite scuze pentru a motiva această „plăcere nevinovată”: socializare, plictiseală, relaxare, îmi place gustul, îmi place gestul, merge dimineața la cafea, îmi...

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini
Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență redusă pentru tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2, dar aceasta depășește celelalte tratamente. Totodată, este cel mai bun pentru imunizarea față de variant...

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos
Galerie Foto Produsele cosmetice Kerastase se disting prin unicitatea formulelor, texturilor, componentelor, precum și prin inovativitatea tehnicilor utilizare. Și cel mai important, dorința mărcii Kerastase de a satisface...

Stima de sine și alimentația 

Stima de sine și alimentația 
Galerie Foto Problemele legate de greutate vin cel mai adesea împreună cu o stimă de sine scăzută sau chiar reprezintă o consecință a acestei percepții, iar rezultatele unei diete sunt condiționate de aspectele psihologice...

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice, ca urmare a sesizătii făcute de părinții unor copii cărora li s-a...

Simfonie pentru trup si suflet izvorata din apa de lavanda

Simfonie pentru trup si suflet izvorata din apa de lavanda
Se spune ca ceea ce punem pe piele trebuie sa fie potrivit și pentru a consuma ca aliment. Apa de lavanda este unul dintre produsele rupte direct din natura care contribuie cu brio la menținerea sănătății...

90% dintre francezi trebuie să se vaccineze anti COVID-19 pentru a reveni la normal în septembrie 2021

90% dintre francezi trebuie să se vaccineze anti COVID-19 pentru a reveni la normal în septembrie 2021
Circa 90% dintre adulții din Franța trebuie vaccinați până la 1 septembrie pentru a reveni la normal, arată un studiu realizat de cercetători ai mai multor institute, citat de AFP. Însă acest procent este mult...
Serviciul de email marketing furnizat de