x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Caisele şi piersicile

0
Autor: Georgeta Licsandru 01 Iul 2008 - 00:00

Energizante, hidratante, răcoritoare… Acestea sînt proprietăţile caiselor şi piersicilor. Ce poate fi mai bun în zilele caniculare de vară decît o piersică zemoasă, care ne potoleşte setea! Sau cîteva caise care ne dau energie şi ne ajută să scăpăm de oboseală! Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne oferă şi alte motive pentru a mînca piersici şi caise zilnic.



Energizante, hidratante, răcoritoare… Acestea sînt proprietăţile caiselor şi piersicilor. Ce poate fi mai bun în zilele caniculare de vară decît o piersică zemoasă, care ne potoleşte setea! Sau cîteva caise care ne dau energie şi ne ajută să scăpăm de oboseală! Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne oferă şi alte motive pentru a mînca piersici şi caise zilnic. Aceste fructe conţin 86%-87% apă, ceea ce le recomandă în prevenirea deshidratării. Apa conţinută de caise şi piersici are avantajul că potoleşte setea pentru mai mult timp decît atunci cînd bem o cantitate mare de apă. De asemenea, piersicile şi caisele ajută la eliminarea acidului uric din organism, fiind recomandate persoanelor care suferă de gută, de boli inflamatorii (poliartrite reumatoide).

Betacaroten şi vitamina C

În afară de apă, caisele şi piersicile asigură doze ridicate de antioxidanţi puternici: betacaroten, vitamina C. 100 g caise conţin 500 micrograme betacaroten şi 13 mg vitamina C. Aceeaşi cantitate de piersici conţine 100 micrograme betacaroten şi 30 mg vitamina C, antioxidanţi ce apără pielea de razele ultraviolete, prevenind arsurile solare, îmbătrînirea precoce şi cancerul cutanat.

Un studiu al Fundaţiei World Cancer Research din Marea Britanie a arătat că betacarotenul din caise poate preveni cancerul de stomac şi de plămîni şi  dă rezultate bune în astmul bronşic.
Vitamina C din aceste fructe se găseşte în combinaţii cu flavonoizi, substanţe cu efect antioxidant care potenţează acţiunea acestei vitamine. Se ştie că persoanele cu carenţe de vitamina C au probleme stomatologice: căderea dinţilor, gingii sîngerînde.

"Datorită conţinutului în vitamina C, caisele şi piersicile sînt indicate în prevenirea gingivitelor. Cei care au gingivită ar trebui să consume cît mai multe fructe bogate în vitamina C", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Potasiu, vitamina E

"Dieta modernă este foarte bogată în sodiu, dar săracă în potasiu. Dar excesul de sodiu atrage după sine carenţele de potasiu. În prezent, noi mîncăm tot mai puţine fructe şi legume, dar facem exces de alimente procesate, bogate în sodiu. Prin conţinutul lor, caisele şi piersicile pot reface echilibrul dintre sodiu şi potasiu, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
100 g caise furnizează 320 mg potasiu, aceeaşi cantitate de piersici – 160 mg.

Datorită potasiului, aceste fructe contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos şi a celui cardiovascular. Iar vitamina E, vitaminele din complexul B recomandă caisele şi piersicile persoanelor suferinde de  nevroze, astenii sau insomnie.

Fibre

Piersicile conţin 1 g fibre alimentare/100 g, iar caisele – 1,5 g fibre. Potrivit nutriţioniştilor, o piersică de dimensiune medie furnizează aproximativ 8% din necesarul zilnic de fibre alimentare. Fibrele scad nivelul colesterolului şi previn bolile cardiovasculare, cancerul de colon şi de stomac.

Caisele şi piersicile calmează rapid senzaţia de foame şi conţin puţine calorii. De aceea sînt indicate în curele de slăbire: 100 g piersici furnizează doar 33 de calorii, caisele – 28. Pentru a profita la maximum de toate aceste proprietăţi, fructele trebuie consumate crude. Atunci cînd sînt preparate termic (compoturi, dulceaţă), fructele pierd unele vitamine, enzime, nu mai sînt un aliment viu. Iar dacă mai adăugăm şi zahăr, în loc să fie de ajutor în curele de slăbire, ele îngraşă.

Hiperaciditate

Dacă suferiţi de hiperaciditate, mîncaţi caise şi piersici, ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. "Unele alimente, cum sînt cărnurile, cresc aciditatea gastrică şi  reduc densitatea osoasă. Demineralizarea osoasă este un fenomen lent, care debutează cu banalele dureri articulare sau musculare şi evoluează încet, dar sigur către osteoporoză. Caisele, piersicile reduc hiperaciditatea şi previn demineralizarea organismului. Chiar dacă sînt acide la gust, sărurile minerale din fructe nu acidifică mediul intern, ci îl alcalinizează – reglează secreţia sucurilor digestive, secreţia biliară şi contribuie la eliminarea acidului uric din organism", mai arată specialistul nostru.

FRUCTE USCATE. Comparativ cu piersicile şi caisele crude, cele  uscate sînt mult mai bogate în zahăr şi calorii. În 100 g caise sau piersici proaspete se găsesc 7-8 g zahăr, în timp ce în aceeaşi cantitate de fructe uscate sînt 36 g zahăr şi în jur de 300 de calorii. Consumate cu moderaţie, fructele uscate sînt sursă bună de potasiu, calciu, fier, vitaminele A, B1, B2, C.

100 g piersici

Calorii            33
Apă               86-87 g
Fibre              1 g
Carbohidraţi    8 g
Potasiu           160 mg
Vitamina C      30 mg
Vitamina E       0,5 mg
Betacaroten     100 microg
Magneziu        16 mg
Calciu             7 mg

100 g caise

Calorii            28
Apă               86-87 g
Fibre              1,5 g
Carbohidraţi    7 g
Potasiu           320 mg
Vitamina C      13 mg
Vitamina E       0,6 mg
Betacaroten     500 microg
Fosfor             16 mg
Fier                 0,5 mg
Citeşte mai multe despre:   vitamina,   fructe,   caisele,   sînt,   piersici,   caise,   potasiu,   alimentatie echilibrata,   piersicile

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Strategii de neutralizare a insomniilor

Strategii de neutralizare a insomniilor
Medicii psihiatri atrag atenţia că toate bolile psihice sunt însoţite de tulburări ale somnului. În aceste necazuri din perimetrul somnului trebuie consultat un psihiatru, iar el va stabili strategia de...

Adeverința medicală nu va fi necesară în prima zi de școală

Adeverința medicală nu va fi necesară în prima zi de școală
Adeverinţa medicală de revenire în colectivitate a copilului poate fi prezentată pe parcursul prime săptămâni de școală. Măsura a fost luată pentru a nu supraaglomera medicii de familie, care vor avea astfel...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia
Agenţia Naţională de Supraveghere Sanitară (ANVISA) din Brazilia a anunțat că vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de laboratorul AstraZeneca, nu a avut efecte adverse grave asupra pacienților, transmite...

Vaccinul rusesc anti COVID-19 a început să fie testat pe locuitorii Moscovei

Vaccinul rusesc anti COVID-19 a început să fie testat pe locuitorii Moscovei
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de autoritățile ruse a început să fie administrat unui număr de circa 40.000 de moscoviți, aceasta fiind etapa finală de testare a acestuia, transmite AFP. "Primii...

Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el

Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el
A-ți învăța copilul să realizeze activități noi, care să îl ajute să aibă grijă de sănătatea lui poate poate reprezenta de multe ori o adevărată încercare. Energia celor mici și pierderea ușoară a...

Stațiunile balneare și piscinele interioare nu cresc riscul de infecție cu COVID-19

Stațiunile balneare și piscinele interioare nu cresc riscul de infecție cu COVID-19
Patronatele din turismul balnear cer Guvernului redeschiderea centrelor de tratament balnear şi a piscinelor interioare, acestea având un rol important în creşterea imunităţii. Astfel va scădea...

Cafeaua ne face mai fericiți și ne ajută să ne păstrăm sănătatea

Cafeaua ne face mai fericiți și ne ajută să ne păstrăm sănătatea
Atunci când viața este nedreaptă și nimic nu este ceea ce sperai să fie, bea o ceașcă de cafea bună în compania unui prieten și starea ta de spirit se va schimba în câteva minute. Cu ajutorul celor mai bune...

Ridicarea de jos se face în etape, nu brusc

Ridicarea de jos se face în etape, nu brusc
Leşinurile, lipotimiile - cum le numesc medicii, se explică simplu prin insuficienta irigare cu sânge a creierului. Uneori, chiar și ridicările bruşte din poziţia de a-ţi lega şireturile, ridicarea rapidă din...

5 beneficii ale consumului de seminţe de floarea-soarelui

5 beneficii ale consumului de seminţe de floarea-soarelui
Semințele de floarea-soarelui sunt foarte hrănitoare şi sunt consumate în multe ţări ca o gustare. Ele au un conţinut bogat în minerale, acizi grași nesaturați și proteine. Seminţele de floarea-soarelui...

3 alimente care protejează împotriva grăsimii periculoase acumulate pe abdomen

3 alimente care protejează împotriva grăsimii periculoase acumulate pe abdomen
Există diferite tipuri de grăsimi în corpul nostru – subcutanată şi viscerală. Grăsimea subcutanată este un strat de grăsime chiar sub piele şi, în general, nu prezintă un risc mare pentru...

Alimentele care distrug sănătatea bărbaților și ce e indicat să consume

Alimentele care distrug sănătatea bărbaților și ce e indicat să consume
Unele alimente sunt atât de nesănătoase încât nutriţioniştii nu recomandă consumul lor. Experţi în nutriţie au întocmit un clasament al alimentelor care distrug sănătatea bărbaţilor. Nutriţioniştii...

Anunțul premierului Ludovic Orban despre disponibilitatea medicamentului Euthyrox

Anunțul premierului Ludovic Orban despre disponibilitatea medicamentului Euthyrox
Premierul Ludovic Orban este de părere că pacienții și-au făcut stocuri de Euthyrox din cauza pandemiei de coronavirus și a discutat cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru a suplimentarea...

Ce zice Alexandru Rafila despre gripa din această toamnă

Ce zice Alexandru Rafila despre gripa din această toamnă
Sezonul gripal ar putea începe mai târziu în acest an datorită măsurilor de protecție sanitară luate în contextul pandemiei de coronavirus,, este de părere profesorul Alexandru Rafila. Sezonul gripal în...

Cât va costa vaccinul anti-COVID-19 produs de Sanofi

Cât va costa vaccinul anti-COVID-19 produs de Sanofi
Președintele Sanofi Franța, Olivier Bogillot, a declarat că vaccinul anti-COVID-19 va costa sub 10 euro.  Acesta este dezvoltat de laboratoarele Sanofi și Gsk și se află încă în teste. Referitor la...

Ce beneficii surprinzătoare pentru sănătate ai atunci când consumi zilnic o anumită băutură populară

Ce beneficii surprinzătoare pentru sănătate ai atunci când consumi zilnic o anumită băutură populară
Circa 400 de miliarde de ceşti din această băutură populară sunt consumate în fiecare an în lume. Însă majoritatea oamenilor nu știe ce beneficii pentru sănătate are aceasta. La polul opus se află cei...
Serviciul de email marketing furnizat de