x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Caisele şi piersicile

Caisele şi piersicile

de Georgeta Licsandru    |    01 Iul 2008   •   00:00

Energizante, hidratante, răcoritoare… Acestea sînt proprietăţile caiselor şi piersicilor. Ce poate fi mai bun în zilele caniculare de vară decît o piersică zemoasă, care ne potoleşte setea! Sau cîteva caise care ne dau energie şi ne ajută să scăpăm de oboseală! Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne oferă şi alte motive pentru a mînca piersici şi caise zilnic.



Energizante, hidratante, răcoritoare… Acestea sînt proprietăţile caiselor şi piersicilor. Ce poate fi mai bun în zilele caniculare de vară decît o piersică zemoasă, care ne potoleşte setea! Sau cîteva caise care ne dau energie şi ne ajută să scăpăm de oboseală! Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne oferă şi alte motive pentru a mînca piersici şi caise zilnic. Aceste fructe conţin 86%-87% apă, ceea ce le recomandă în prevenirea deshidratării. Apa conţinută de caise şi piersici are avantajul că potoleşte setea pentru mai mult timp decît atunci cînd bem o cantitate mare de apă. De asemenea, piersicile şi caisele ajută la eliminarea acidului uric din organism, fiind recomandate persoanelor care suferă de gută, de boli inflamatorii (poliartrite reumatoide).

Betacaroten şi vitamina C

În afară de apă, caisele şi piersicile asigură doze ridicate de antioxidanţi puternici: betacaroten, vitamina C. 100 g caise conţin 500 micrograme betacaroten şi 13 mg vitamina C. Aceeaşi cantitate de piersici conţine 100 micrograme betacaroten şi 30 mg vitamina C, antioxidanţi ce apără pielea de razele ultraviolete, prevenind arsurile solare, îmbătrînirea precoce şi cancerul cutanat.

Un studiu al Fundaţiei World Cancer Research din Marea Britanie a arătat că betacarotenul din caise poate preveni cancerul de stomac şi de plămîni şi  dă rezultate bune în astmul bronşic.
Vitamina C din aceste fructe se găseşte în combinaţii cu flavonoizi, substanţe cu efect antioxidant care potenţează acţiunea acestei vitamine. Se ştie că persoanele cu carenţe de vitamina C au probleme stomatologice: căderea dinţilor, gingii sîngerînde.

"Datorită conţinutului în vitamina C, caisele şi piersicile sînt indicate în prevenirea gingivitelor. Cei care au gingivită ar trebui să consume cît mai multe fructe bogate în vitamina C", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Potasiu, vitamina E

"Dieta modernă este foarte bogată în sodiu, dar săracă în potasiu. Dar excesul de sodiu atrage după sine carenţele de potasiu. În prezent, noi mîncăm tot mai puţine fructe şi legume, dar facem exces de alimente procesate, bogate în sodiu. Prin conţinutul lor, caisele şi piersicile pot reface echilibrul dintre sodiu şi potasiu, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
100 g caise furnizează 320 mg potasiu, aceeaşi cantitate de piersici – 160 mg.

Datorită potasiului, aceste fructe contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos şi a celui cardiovascular. Iar vitamina E, vitaminele din complexul B recomandă caisele şi piersicile persoanelor suferinde de  nevroze, astenii sau insomnie.

Fibre

Piersicile conţin 1 g fibre alimentare/100 g, iar caisele – 1,5 g fibre. Potrivit nutriţioniştilor, o piersică de dimensiune medie furnizează aproximativ 8% din necesarul zilnic de fibre alimentare. Fibrele scad nivelul colesterolului şi previn bolile cardiovasculare, cancerul de colon şi de stomac.

Caisele şi piersicile calmează rapid senzaţia de foame şi conţin puţine calorii. De aceea sînt indicate în curele de slăbire: 100 g piersici furnizează doar 33 de calorii, caisele – 28. Pentru a profita la maximum de toate aceste proprietăţi, fructele trebuie consumate crude. Atunci cînd sînt preparate termic (compoturi, dulceaţă), fructele pierd unele vitamine, enzime, nu mai sînt un aliment viu. Iar dacă mai adăugăm şi zahăr, în loc să fie de ajutor în curele de slăbire, ele îngraşă.

Hiperaciditate

Dacă suferiţi de hiperaciditate, mîncaţi caise şi piersici, ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. "Unele alimente, cum sînt cărnurile, cresc aciditatea gastrică şi  reduc densitatea osoasă. Demineralizarea osoasă este un fenomen lent, care debutează cu banalele dureri articulare sau musculare şi evoluează încet, dar sigur către osteoporoză. Caisele, piersicile reduc hiperaciditatea şi previn demineralizarea organismului. Chiar dacă sînt acide la gust, sărurile minerale din fructe nu acidifică mediul intern, ci îl alcalinizează – reglează secreţia sucurilor digestive, secreţia biliară şi contribuie la eliminarea acidului uric din organism", mai arată specialistul nostru.

FRUCTE USCATE. Comparativ cu piersicile şi caisele crude, cele  uscate sînt mult mai bogate în zahăr şi calorii. În 100 g caise sau piersici proaspete se găsesc 7-8 g zahăr, în timp ce în aceeaşi cantitate de fructe uscate sînt 36 g zahăr şi în jur de 300 de calorii. Consumate cu moderaţie, fructele uscate sînt sursă bună de potasiu, calciu, fier, vitaminele A, B1, B2, C.

100 g piersici

Calorii            33
Apă               86-87 g
Fibre              1 g
Carbohidraţi    8 g
Potasiu           160 mg
Vitamina C      30 mg
Vitamina E       0,5 mg
Betacaroten     100 microg
Magneziu        16 mg
Calciu             7 mg

100 g caise

Calorii            28
Apă               86-87 g
Fibre              1,5 g
Carbohidraţi    7 g
Potasiu           320 mg
Vitamina C      13 mg
Vitamina E       0,6 mg
Betacaroten     500 microg
Fosfor             16 mg
Fier                 0,5 mg

×