x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Calciu în stare naturală

Calciu în stare naturală

de Georgeta Licsandru    |    11 Feb 2008   •   00:00
Calciu în stare naturală

BENEFICIU ● Laptele integral întăreşte imunitatea
Lapte integral, la orice vârstă – sună îndemnul nutriţioniştilor. Un pahar cu lapte zilnic asigură o porţie bună de calciu atât pentru copiii aflaţi în creştere, cât şi pentru adulţi în scopul prevenirii osteoporozei.


BENEFICIU ● Laptele integral întăreşte imunitatea
Lapte integral, la orice vârstă – sună îndemnul nutriţioniştilor. Un pahar cu lapte zilnic asigură o porţie bună de calciu atât pentru copiii aflaţi în creştere, cât şi pentru adulţi în scopul prevenirii osteoporozei.


Laptele integral este un aliment complet, care conţine în proporţii echilibrate toate elementele necesare bunei funcţionări a organismului: vitamine, minerale, grăsimi şi proteine cu valoare biologică ridicată. Datorită acestor nutrienţi, laptele reface echilibrul natural al organismului, întăreşte sistemul imunitar şi previne osteoporoza. Nutriţioniştii ne aduc argumente astfel încât să preferăm laptele integral. Acesta este o sursă bună de vitamine (A, E, D, B1, B2, B3, acid folic) şi minerale (calciu, fier, potasiu, fosfor). Dacă însă alegem laptele degresat, atunci nu mai beneficiem de vitaminele liposolubile (A, E, D), care sunt eliminate o dată cu grăsimile. 100 ml lapte integral conţin 3,4 g grăsimi, în vreme ce aceeaşi cantitate de lapte degresat furnizează 0,2 g grăsimi.


NU ÎNGRAŞÅ. Unele diete fanteziste de slăbire elimină laptele integral, acuzându-l că îngraşă din cauza grăsimilor pe care le conţine. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia să nu facem greşeala să scoatem laptele din dietă: "Laptele nu îngraşă, dacă ţinem cont de calorii şi de faptul că nu bem mai mult de 200-300 ml zilnic. Diferenţa ca număr de calorii între laptele integral şi cel degresat nu este foarte mare. 100 ml lapte de vacă ne furnizează 61 de calorii, aceeaşi cantitate de lapte de capră – 72 de calorii, iar laptele degresat – 36 de calorii‘‘. Specialistul nostru ne asigură că laptele integral nu face probleme nici în ceea ce priveşte colesterolul. 100 ml lapte de vacă integral conţin 14 mg colesterol, laptele de capră – 12 mg, iar cel degresat – 2 mg.


OSTEOPOROZÅ. Laptele integral este şi o sursă excelentă de calciu: 115 mg/100 ml. În medie, asimilăm 25%-30% din cantitatea de calciu prin alimente. De aceea, laptele alături de celelalte produse lactate nu ar trebui să lipsească din meniul nimănui. Mai mult, nu au voie să elimine laptele din dietă bătrânii, pentru că absorbţia calciului scade o dată cu înaintarea în vârstă. În aceste condiţii, dacă din dietă lipsesc lactatele şi implicit calciul, atunci osteoporoza găseşte terenul potrivit să se instaleze. Specialiştii ne sfătuiesc să alegem laptele integral şi pentru copii. Fiind în creştere, copiii au nevoie de vitamine şi minerale, de mai multă energie, au nevoie de grăsimile valoroase din lapte.


×
Subiecte în articol: lapte integral alimentaţie sănătoasă