x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cancerul, la un pas să muşte din creier

Cancerul, la un pas să muşte din creier

de Carmen Preotesoiu    |    02 Aug 2012   •   18:09
Cancerul, la un pas să muşte din creier

Era mereu vesel si pus pe sotii. Vioi, plin de viata, curios si nastrusnic. Stefan-Adrian are 6 ani si jumatate. Nici nu terminase bine gradinita, ca el visa la vacanta. La jocul nestingherit al prietenilor lui, la drumetiile pe care le planuia sa le faca cu tatal lui pe munte. De aproape patru luni de zile au inceput durerile de ureche si drumurile prin spitale si policlinici. Vizite la medici care-i spuneau mamei, care mai de care, ca cel mic e sanatos si ca otita ce-l supara ii va trece imediat. Zilele in care copilul era chinuit de boala sporeau, iar tratamentul care ii era administrat parea inutil. A trecut o luna, apoi o alta, tratamentul repetat. Degeaba. "Doctorii la care fusesem nu intelegeau de ce nu ii trece. Mai ales ca Stefan ajunsese sa se vaite ca il doare obrazul. Starile de rau se inteteau mai cu seama seara, cand se apropia ora de culcare. M-am uitat atent. Am zis ca poate e vorba de vreun dinte, de vreo masea, ca poate gingia il deranja. Nimic din toate acestea, pana cand am observat cum toata partea dreapta a fetei i se muta catre stanga si nici ochiul nu si-l mai putea inchide', povesteste mama copilului, Mariana Colareza si vocea ii tremura, inecata in lacrimi. Si-a spus singura ca nici polipii si nici amigdalele nu pot fi cauza care sa il supere atat de tare pe cel mic, asa cum ii spusese un medic din Constanta, gata sa il opereze. Dumnezeu a vrut ca parintii lui Stefan sa ajunga in fata unei doctorite cu har, care de-ndata si-a dat seama ca baiatul suferea de pareza faciala de dreapta si de otomastoidita. "Ni s-a spus ca starea lui pare destul de grava si ca are nevoie urgenta de operatie. Cum ca ar avea o infectie puternica la urechea interna dreapta. Am plecat spre Bucuresti la 4:00 dimineata. La 9:00 eram deja la spitalul Panduri "Dr. Hociota' din Capitala. In urma analizelor efectuate acolo, s-a hotarat ca fiul nostru trebuie operat de otomastoidita. Medicii s-au ingrozit. "Infectia rosese totul in jurul ei, nici urma de os nu mai era. Ajunsese pana la creier, fiind doar la un pas de a musca si din el'.

Forma rara de cancer
Bucuria parintilor in urma spuselor doctorului cum ca Stefan ar fi scapat de chin nu a durat decat vreo doua saptamani. Cand au inceput iar durerile de ureche. Parca mai puternice, mai intense si mai terifiante pentru Stefan. "Pe 2 iulie anul acesta am facut un tomograf la recomandarea doctorilor. Situatia era incerta, cum ca ceva ar fi in neregula, dar nu stiau ce, asa ca ne-au spus ca mai bine am face si un RMN. Diagnosticul a cazut ca lama unui topor pe grumazul celor doi parinti. Lumea lor parca s-a frant in mii de cioburi, imposibil de adunat si de pus la un loc. "Eu nu am mai stiut de mine. Cand am auzit ca baiatul meu are cancer, am crezut ca mor, ca Dumnezeu nu poate sa ne dea o asa pedeapsa. A ramas sotul meu si a mai vorbit cu doctorul. Asa am aflat ca tumora era localizata in spatele ochiului, a nasului si ca invadase si locul lasat liber in urma interventiei chirurgicale. Ni s-a spus ca nu ar fi trebuit operat', povesteste mama. Din trei in trei ore copilul trebuia sa ia calmante pentru a rezista durerilor. Cancerul, limfom malign non-Hodgkin tip Burkitt de cavum, este galopant, invadandu-i tot organismul. Stefan a inceput curele cu citostatice la spitalul Fundeni.

Sansa strainatatii
Forma rara si grava de cancer de care sufera l-a transformat pe Stefan intr-un copil mereu trist, tacut, fara vlaga. "Au si aparut primele reactii adverse. Gura, esofagul sunt pline de afte. El sta mereu cu perfuziile in mana, intins pe patul de spital. Ni se dau mereu retete cu medicamente pe care trebuie noi sa le cumparam. In viata mea nu am vazut atata nenorocire si atata suferinta, cum am vazut aici, la spital, la acesti copii', spune mama, daramata de chinul prin care trebuie sa treaca fiul ei. Ar merge cu el in strainatate, fie doar si pentru cateva analize care la noi nu se fac cu atata acuratete. Costurile sunt insa uriase. In Turcia, la Anadolu Medical Center, tratamentul si toate interventiile chirurgicale ar costa peste 100.000 de euro. In Germania, suma s-ar reduce la jumatate. In tara, medicii i-au dat doar 6 luni de viata. Stefan insa, lupta cu toate fortele lui pentru fiecare zi pe care o traieste. Batalia e grea si nu trebuie sa o duca singur. Sa-i fim alaturi si sa-i sustinem fiecare pas pe care il face!

Sa daruim pentru Stefan!
Pentru cei care vor sa il ajute, pe numele copilului, Colareza Stefan-Adrian, la BCR, s-au deschis urmatoarele conturi:
-in lei: RO11RNCB0760128149030001
-in euro: RO81RNCB0760128149030002
Pentru mai multe detalii, familia lui Stefan poate fi contactata la numarul de telefon: 0724.829.300

×