x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Căpşuni din arome şi colorant

Căpşuni din arome şi colorant

de Cristina Andreea Calin    |    29 Mar 2008   •   00:00
Căpşuni din arome şi colorant

CE BEM, CE MĂNCĂM
Din praful aflat în pliculeţ va rezulta după preparare o "budincă cu gust de căpşuni". Sau cel puţin aşa ne promite producătorul "Stilla dolce". Praful din plic este fabricat din "făină de porumb, aromă, colorant: roşu ponceau E124, colorant sintetic", şi pentru a rezulta budinca trebuie amestecat cu lapte. Mâncăruri în culori - Coloranţii nu sunt absolut necesari în produsele alimentare


CE BEM, CE MĂNCĂM
Din praful aflat în pliculeţ va rezulta după preparare o "budincă cu gust de căpşuni". Sau cel puţin aşa ne promite producătorul "Stilla dolce". Praful din plic este fabricat din "făină de porumb, aromă, colorant: roşu ponceau E124, colorant sintetic", şi pentru a rezulta budinca trebuie amestecat cu lapte.


ANALIZĂ. Produsul analizat are un profil nutriţional dezechilibrat, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Specialistul atrage atenţia că budinca are un exces de glucide (amidon) la care s-a adăugat aromă şi colorant sintetic roşu E124. Acest aditiv alimentar poate induce reacţii adverse persoanelor alergice la aspirină şi poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare. Conform unor studii, are un puternic potenţial cancerigen. Din cauza acestor efecte adverse, doza zilnică admisă a fost stabilită la 4 mg/kg corp.


CONCLUZII. Budinca nu va fi consumată de persoanele sensibile la colorantul E124, în special alergicii la aspirine şi suferinzii de sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrareSpecialistul nostru atrage atenţia că nu este indicată femeilor însărcinate şi care alăptează. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. Produsul analizat poate fi consumat de suferinzii de celiachie dacă produsul nu este contaminat cu urme de gluten.

×
Subiecte în articol: bun de consum