Cartofii sunt populari în întreaga lume pentru că au un preţ redus şi sunt extrem de versatili, dar persoanele care consumă în cantităţi prea mari – indiferent dacă aleg să îi fiarbă, să îi prăjească, să îi facă la cuptor sau piure – sunt mai predispuse să dezvolte hipertensiune arterială.
Potrivit ultimelor studii ale cercetătorilor de la Harvard, consumul a patru sau mai multe porţii de cartofi este asociat cu un risc mai ridicat de tensiune arterială – 11% în cazul cartofilor copţi sau fierţi şi 17% în cazul celor prăjiţi – faţă de situaţia în care nu se consumă cartofi decât o dată sau de două ori pe lună.
Pentru studiu, dr. Lea Borgi şi colegii săi au observat mai mult de 187.000 de bărbaţi şi femei, care au participat la trei studii majore pe continentul nord-american, timp de circa 20 de ani, informează webmd.com. În toată această perioadă, participanţii au răspuns la chestionare referitoare la dieta lor. Nicio persoană din cele implicate nu se confrunta cu problema tensiunii arteriale ridicate la începutul cercetării.
Cartofii sunt unul din acele alimente cu index glicemic ridicat, spre deosebire de celelalte vegetale şi de aceea pot declanşa o creştere bruscă a nivelului de zahăr din sânge.
Coordonatoarea cercetării, dr. Borgi, a ţinut să menţioneze că studiul nu a demonstrat că hipertensiunea arterială este cauzată de consumul excesiv de cartofi, ci doar că poate exista o asociere.
Recomandarea lor a fost totuşi aceea de a se înlocui, pe cât posibil, cartoful cu orice altă legumă sau leguminoasă pentru a scădea riscul de a dezvolta hipertensiune arterială.
Samantha Heller, profesor şi expert în nutriţie clinic la New York University, a oferit un punct de vedere distinct, sugerând că rezultatul obţinut de colegii săi de la Harvard ar putea fi pus pe seama celorlalte alimente cu care sunt serviţi cartofii, ca de exemplu smântana şi baconul.
"Cartofii au fost un aliment de bază timp de sute sau mii de ani, înainte ca tensiunea arterială să constituie o problemă majoră, aşa cum se întâmplă în prezent".
Cartoful este o sursă important de vitamina C, potasiu, minerale şi fibre, dar problema e că majoritatea oamenilor îi consumă cu o cantitate generoasă de sare, plini de unt , smântână, brânză. În anumite condiţii, cartofii pot face parte dintr-o dietă echilibrată.
"Puteţi să îi serviţi cu ulei de măsline, să faceţi un piure cu lapte cu conţinut scăzut de grăsimi şi să adăugaţi diferite ierburi şi condimente. Important este să acordaţi atenţie dimensiunilor porţiilor. Nu consumaţi în fiecare zi cartofi, alternaţi-i cu orez brun sau paste integrale şi nu uitaţi că alimentele atât de bogate în carbohidraţi ar trebui să reprezinte doar un sfert din farfurie.", a explicat Samantha Heller
Call-center-ul ALOPEDI 0364-917, dezvoltat de Spitalul de Urgență din Cluj, a fost recunoscut ca exemplu de bune practici în domeniul accesului la servicii medicale de către Organizația Mondială a...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras mai de mult semnalul de alarmă: în noul mileniu, depresia va face ravagii, boală vicleană cu consecinţe până la sinucideri.
Marele campion american...
România se află pe ultimul loc în UE cu privire la fondurile alocate pentru medicina preventivă, alături de Slovacia. Amândouă statele alocau 8 euro/locuitor pentru îngrijirea...
Pașapoartele de vaccinare pentru călătoriile internaționale vor luate în discuție de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit expertului Departamentului european de imunologie, Oleg...
Studiile din faza incipientă ale vaccinului anti COVID-19, produs de Johnson & Johnson, arată că acesta dezvoltă imunitate, după o singură doză. Efectele secundare sunt minime și constau în dureri de...
Majoritatea personalului medical implicat în lupta cu pandemia de coronavirus sunt imunizați pentru cel puțin 5 luni îmmpotriva virusului SARS-CoV-2, potrivit unui studiu Public Health England, scrie...
Perturbările repetate în scaun, ba constipaţie, ba diaree, apariţia sângelui în materiile fecale sunt situaţii în care doar medicul este cel responsabil de un diagnostic corect, pe baza unor...
Încă o tulpină a virusului SARS-CoV-2 a fost identificată în Japonia. Patru persoane din Tokyo au fost confirmate la data de 2 ianuarie. Acestea s-au întors din Amazon și au ajuns pe Aeroportul Haneda, unde...
Vaccinul anti COVID-19, realizat de Pfizer/BioNTech oferă protecție și împotriva mutațiilor recent descoperite ale virusului, se arată într-un studiu realizat de Pfizer în...
A fost încheiat un nou acord între Pfizer/BioNTech și UE pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19, care se adaugă celor 300 de milioane care au fost distribuite, a anunțat...
Vaccinul produs de compania americană Moderna oferă protecție împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 timp de circa doi ani, potrivit directorului executiv Stephane Bancel, citat de Reuters. Însă va fi nevoie...
Amânarea cu două săptămâni a efectuării celei de-a doua doze a vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech este acceptată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată...
Acum mulţi ani, chirurgii se întreceau să scoată apendicele sau amigdalele, de cum apăreau cele mai mici neplăceri produse de acestea. Mai apoi, medicina a constatat că amigdalele sau polipii nu sunt lipsite de or...
O doctoriță din Mexic a ajuns la spital după efectuarea vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech. Tânăra are 32 de ani și avea antecedente alergice, scrie Reuters.
Aceasta a fost internată...
Vaccinul Pfizer/BioNTech ar putea fi produs la Terapia Cluj. Pentru Europa acesta se fabrica acum la Puurs, în Belgia, în cea mai mare fabrică Pfizer din afara Statelor Unite. Cu o capacitate de producţie d...