x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cartoful, un aliment interzis hipertensivilor?

0
26 Mai 2016 - 14:13

Cartofii sunt populari în întreaga lume pentru că au un preţ redus şi sunt extrem de versatili, dar persoanele care consumă în cantităţi prea mari – indiferent dacă aleg să îi fiarbă, să îi prăjească, să îi facă la cuptor sau piure – sunt mai predispuse să dezvolte hipertensiune arterială.

Potrivit ultimelor studii ale cercetătorilor de la Harvard, consumul a patru sau mai multe porţii de cartofi este asociat cu un risc mai ridicat de tensiune arterială – 11% în cazul cartofilor copţi sau fierţi şi 17% în cazul celor prăjiţi – faţă de situaţia în care nu se consumă cartofi decât o dată sau de două ori pe lună.

Pentru studiu, dr. Lea Borgi şi colegii săi au observat mai mult de 187.000 de bărbaţi şi femei, care au participat la trei studii majore pe continentul nord-american, timp de circa 20 de ani, informează webmd.com. În toată această perioadă, participanţii au răspuns la chestionare referitoare la dieta lor. Nicio persoană din cele implicate nu se confrunta cu problema tensiunii arteriale ridicate la începutul cercetării.

Cartofii sunt unul din acele alimente cu index glicemic ridicat, spre deosebire de celelalte vegetale şi de aceea pot declanşa o creştere bruscă a nivelului de zahăr din sânge.

Coordonatoarea cercetării, dr. Borgi, a ţinut să menţioneze că studiul nu a demonstrat că hipertensiunea arterială este cauzată de consumul excesiv de cartofi, ci doar că poate exista o asociere.

Recomandarea lor a fost totuşi aceea de a se înlocui, pe cât posibil, cartoful cu orice altă legumă sau leguminoasă pentru a scădea riscul de a dezvolta hipertensiune arterială.

Samantha Heller, profesor şi expert în nutriţie clinic la New York University, a oferit un punct de vedere distinct, sugerând că rezultatul obţinut de colegii săi de la Harvard ar putea fi pus pe seama celorlalte alimente cu care sunt serviţi cartofii, ca de exemplu smântana şi baconul.

"Cartofii au fost un aliment de bază timp de sute sau mii de ani, înainte ca tensiunea arterială să constituie o problemă majoră, aşa cum se întâmplă în prezent".

Cartoful este o sursă important de vitamina C, potasiu, minerale şi fibre, dar problema e că majoritatea oamenilor îi consumă cu o cantitate generoasă de sare, plini de unt , smântână, brânză. În anumite condiţii, cartofii pot face parte dintr-o dietă echilibrată.

"Puteţi să îi serviţi cu ulei de măsline, să faceţi un piure cu lapte cu conţinut scăzut de grăsimi şi să adăugaţi diferite ierburi şi condimente. Important este să acordaţi atenţie dimensiunilor porţiilor. Nu consumaţi în fiecare zi cartofi, alternaţi-i cu orez brun sau paste integrale şi nu uitaţi că alimentele atât de bogate în carbohidraţi ar trebui să reprezinte doar un sfert din farfurie.", a explicat Samantha Heller

Citeşte mai multe despre:   cartofi,   cartoful,   tensiune arteriala,   hipertensiune

 



Mai multe titluri din categorie

Ce spune medicul Mihai Craiu despre infecțiile cu COVID-19 la elevi

Ce spune medicul Mihai Craiu despre infecțiile cu COVID-19 la elevi
Deschiderea școlilor în plin val 4 al pandemiei de COVID-19 crează temeri autorităților și părinților. Medicul Mihai Craiu explică ce s-a întâmplat în Statele Unite, unde elevii au început să meargă...

Terapia prin mișcare și marile ei beneficii

Terapia prin mișcare și marile ei beneficii
Terapia prin mișcare este una dintre cele mai complexe modalități prin care este mobilizat organismul, atât fizic cât și neurologic, cu beneficii excepționale pentru starea generală de bine. Sunt mai multe...

Epidemiologul Octavian Jurma: Valul 4-Delta urmează să devină un tsunami în România

Epidemiologul Octavian Jurma: Valul 4-Delta urmează să devină un tsunami în România
Epidemiologul Octavian Jurma își exprimă îngrijorarea față de valul 4 al pandemiei de COVID-19, care este provocat de răspândirea tulpinii Delta. Acesta crede că situația va fi gravă din cauza faptului că rom...

România va avea un sistem pentru decriptarea materialelor online abuzive față de copii

România va avea un sistem pentru decriptarea materialelor online abuzive față de copii
Una dintre soluțiile pentru combaterea criminalității online împotriva copiilor este un sistem de decriptare a materialelor abuzive. Această soluție este cuprinsă în proiectul „Din grijă pentru copii”, pe...

Vaccinarea anti COVID-19 la copiii sub 12 ani va fi posibilă de la sfârșitul acestui an

Vaccinarea anti COVID-19 la copiii sub 12 ani va fi posibilă de la sfârșitul acestui an
Este posibil ca până la sfârșitul acestui an să apară recomandarea din partea Agenției Europene a Medicamentului (AEM) pentru administrarea vaccinului Pfizer la copiii cu vârste între 5 și 11 ani, spune...

Vaccinarea antigripală se poate face simultan cu cea împotriva SARS-CoV-2

Vaccinarea antigripală se poate face simultan cu cea împotriva SARS-CoV-2
Vaccinarea antigripală se poate face simultan cu cea împotriva SARS-CoV-2, a declarat, marți, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV), col. dr. Valeriu...

Cum sa alegi cel mai eficient ceai de slăbit?

Cum sa alegi cel mai eficient ceai de slăbit?
Îți place ceaiul? Visezi să slăbesti câteva kilograme? Descopera din acest articol care sunt cele mai bune plante si ceaiuri pentru a slăbi eficient! Ceaiul este o băutură indragita de multe persoane, ce...

Noi descoperiri în privința defictului de fier

Noi descoperiri în privința defictului de fier
O echipă de cercetători chinezi au găsit factorii care ajută la distribuirea fierului în plante și vrea să aplice această descoperire pentru a găsi soluția la deficitul de fier la oameni, scrie agenția...

Capacitățile cognitive ale angajaților sunt afectate de aerul din birouri

Capacitățile cognitive ale angajaților sunt afectate de aerul din birouri
Aerul respirat în birouri de către angajați le afectează capacitățile cognitive, având un impact negativ asupra puterii de concentrare, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea...

Marea Britanie nu recomandă vaccinarea anti COVID-19 a copiilor sănătoși între 12-15 ani

Marea Britanie nu recomandă vaccinarea anti COVID-19 a copiilor sănătoși între 12-15 ani
Autoritățile române se grăbesc pentru campania de vaccinare în școli, fără să existe studii suficiente asupra efectelor tratamentului asupra acestei categorii de vârstă și în pofida faptului că...

Studiu: Rata mortalității este de 15 ori mai mare la persoanele nevaccinate

Studiu: Rata mortalității este de 15 ori mai mare la persoanele nevaccinate
Rata mortalității este de 15 ori mai mare la persoanele nevaccinate față de cele vaccinate, arată un studiu realizat de Institutul Superior de Sănătate italian. Cel mai recent raport al Institutului Superior...
Serviciul de email marketing furnizat de