x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Catch the motor - Energizare sintetică

Catch the motor - Energizare sintetică

de Cristina Andreea Calin    |    29 Apr 2008   •   00:00
Catch the motor - Energizare sintetică

CE BEM, CE MANCAM ● Copiii nu au voie să consume băutura
Pe lângă cantitatea mare de glucide, acest produs vă va aduce în organism şi o cantitate mare de substanţe care vă pot periclita sănătatea. De aceea, este bine să respectaţi cel puţin indicaţiile producătorului.



CE BEM, CE MANCAM ● Copiii nu au voie să consume băutura
Pe lângă cantitatea mare de glucide, acest produs vă va aduce în organism şi o cantitate mare de substanţe care vă pot periclita sănătatea. De aceea, este bine să respectaţi cel puţin indicaţiile producătorului.


"Catch the motor” este o "băutură energizantă cu taurină, cofeină şi vitamine”. Producătorul ne recomandă să o bem pentru a ne recupera energia pierdută după efort sau în perioadele de stres sau activitate fizică intensă. Ingredientele acestei băuturi sunt: "fructoză, deztroză, taurină 5.34%, gluconodeltalactonă E 575 3.2%, cofeină 0,53%, antioxidant: acid ascorbic E300, corector de aciditate: citrat de sodiu E 500, aromă alimentară, inozitol, vitamine (niacină, piridoxină, riboflavină E 101, ciancobalamină B12, pantotenat de calciu), îndulcitor(zaharină E 954)”. Toată această combinaţie "se dizolvă în 200 ml de apă rece, de preferat carbogazoasă”. 100 de grame din acest produs aduc "proteine 2 g, glucide 90 g din care zaharuri 12.5 g, lipide 0 g, taurină 5 g, gluconodeltalactonă 3 g, cofeină 0,5 g, inozitol 0,2 g, energy flavour 5 mg, sodiu 0,25 mg, acid ascorbic 56 mg, niacină 60 mg, acid pantoteic B6 5 mg, riboflavină B2 5 mg, pantotenat de calciu 2 mg, ciancobalamină B12 3 µg, energie 368 kcal/1540 kj’.


ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare descrie produsul, în urma analizei etichetei: "pudră predozată în pliculeţe, pentru obţinerea unei băuturi prin reconstituire în 200 ml de apă rece potabilă, de preferinţă carbogazoasă.” Prin reconstituire se obţine o băutură bogată în zaharuri cu index glicemic foarte ridicat şi substanţe neurostimulante şi neurotransmiţătoare, cu profil nutriţional dezechilibrat datorită excesului de glucide. Specialistul nostru atrage atenţia că fructoza consumată în exces şi frecvent poate determina creşterea uricemiei (acid uric în sânge) şi de asemenea poate produce compuşi de transglicozilare avansată, periculoşi pentru sănătatea organismului nostru.


CONCLUZII:Recomandarea specialistului nostru este ca produsul nu trebuie să înlocuiască apa potabilă în cantitatea recomandată de aproximativ 1,5 -2 litri pe zi pentru un adult care nu face un efort şi care nu se află în condiţii de mediu extreme (temperatură, umiditate, efort fizic s.a). Aşa cum de altfel corect specifică şi producătorul, băutura rezultată nu trebuie asociată cu alcoolul. De asemenea, se va ţine cont de conţinutul de cofeină şi din alte surse alimentare (cafea, ceai, ciocolată) pentru a nu se depăşi o cantitate recomandată din acest neurostimulent. Copiii şi cei care au intoleranţă la cofeină vor evita consumul produselor alimentare ce o conţin. Suferinzii de gută o vor consuma cu precauţie şi numai ocazional, nedepăşind o doză. Nu este indicată persoanelor epuizate fizic şi nervos. De asemenea, băutura energizantă nu se va asocia cu ţigara.

×
Subiecte în articol: bun de consum