x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cauzele trezirii nocturne. Cum să scapi de acest obicei

Cauzele trezirii nocturne. Cum să scapi de acest obicei

de Redacția Jurnalul    |    23 Feb 2024   •   20:30
Cauzele trezirii nocturne. Cum să scapi de acest obicei

Circa o treime din oameni se trezesc pe parcursul nopții, Întreruperea somnului și dificultatea de a adormi din nou poate fi o experiență frustrantă. 

Trezirea în mijlocul nopții sau dimineața devreme, numită trezire nocturnă sau trezire matinală, este comună.

Un studiu american citat de Sleep Foundation, a constatat că 35,5% dintre oameni se trezesc în timpul nopții, în trei sau mai multe nopți pe săptămână, iar un studiu similar efectuat în mai multe țări europene a constatat că aproape o treime dintre oameni se trezesc din somn trei sau mai multe nopți pe săptămână.

Nu se știe cu exactitate motivul pentru care o persoană se trezește la ora 3 noaptea, dar există unele cauze comune ale întreruperilor de somn.

Tulburări ale mediului de somn

Zgomotul pe timp de noapte, cum ar fi sunetele produse de trafic, televizoarele sau telefoanele mobile, reprezintă o cauză importantă a tulburărilor de somn.

Pauze pentru baie

Uneori, când o persoană se trezește în timpul nopții, simte nevoia să urineze, obicei care se numește nocturie.

Menopauză

Modificările hormonale din timpul menopauzei pot perturba somnul. Simptomele menopauzei sunt provocate  de modificări hormonale. 

Tulburări de somn

Tulburările de somn sunt afecțiuni care afectează calitatea, momentul și cantitatea de somn. Trezirile nocturne sunt un simptom al mai multor tulburări de somn, precum insomnia, apneea obstructivă în somn, tulburările ritmului circadian, coșmarurile.

Stres, anxietate, depresie

Unele persoane sunt mai predispuse să experimenteze un somn întrerupt în perioadele stresante. Această trăsătură se numește reactivitate a somnului și poate face ca o persoană să aibă probleme în a dormi pe tot parcursul nopții.

Probleme de sănătate și medicația

O varietate de probleme de sănătate sunt asociate cu trezirea în timpul nopții, precum durerile, condițiile cardiace și vasculare, afecțiunile respiratorii, tulburările endocrine, tulburările neurologice.

Îmbătrânire

Ritmul circadian al unei persoane se modifică odată cu vârsta, ceea ce face ca trezitul de dimineață să fie mai frecvent la vârstnici. Este obișnuit ca adulții în vârstă să se trezească de trei sau patru ori în fiecare noapte.

Soluții

Pentru a scăpa de obiceiul de a te trezi la aceeași oră în fiecare noapte, iată câteva strategii:

- Stabilește un program de somn regulat

- Creaiză un mediu de somn propice

- Evită stimulentele înainte de culcare

- Gestionează stresul și anxietatea

- Stabilește un ritual de culcare

- Evită consumul excesiv de lichide înainte de culcare, notează mdcnews.ro.

×
Subiecte în articol: noapte trezire