x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CE MÂNCĂM ● Carnig - 35% curcan, 65% E-uri şi piei

CE BEM, CE MÂNCĂM ● Carnig - 35% curcan, 65% E-uri şi piei

de Cristina Andreea Calin    |    16 Oct 2008   •   00:00
CE BEM, CE MÂNCĂM ● Carnig - 35% curcan, 65% E-uri şi piei

Şunca de curcan Carnig este un produs din categoria mezelurilor care are în compoziţie o cantitate foarte mare de carne dezosată mecanic (MDM) amestecată cu aditivi alimentari.



Şunca de curcan Carnig este un produs din categoria mezelurilor care are în compoziţie o cantitate foarte mare de carne dezosată mecanic (MDM) amestecată cu aditivi alimentari.

Consumatorii care vor cumpăra acest produs din dorinţa de a avea o alimentaţie mai sănătoasă şi mai săracă în grăsimi vor avea surpriza neplă­cută să constate că s-au înşelat. 65% din produs este reprezentat de grăsimi de ca­litate scăzută şi de aditivi alimentari foar­­te periculoşi.

Carnea de tip MDM este de fapt o pastă obţinută din resturi de pasă­­re care nu pot avea o altă utilizare econo­m­ică (piei, oase, grăsimi). De aceea, nu are nici o valoare biolo­gică, spune prof. dr Gh. Mencinicopschi. Producătorul nu specifică ce fel de gră­si­me animală şi ve­getală a folosit, pentru că, în funcţie de tipul acesteia, se poate determina şi calitatea şuncii.

Aditivii alimentari utilizaţi fac parte din categoria celor periculoşi. Polifosfatul îm­pie­­dică fixarea calciului în oase prin de­ze­chili­brarea balanţei calciu-fosfor. Conservantul, nitrit de sodiu, poate fi cance­ri­gen, având o doză zilnică admisă de 2,5 mg/kg corp. E621, glutamat monosodic, are ca­pacitatea de a ne face dependenţi de alimentele care îl conţin.

Mai mult de atât, induce sindromul bu­cătăriei chine­zeşti, care se manifestă prin greaţă, stări de slăbiciune, dureri de cap, senzaţii de arsură în ceafă şi antebraţ, astm, modificări de ritm cardiac sau respiraţie dificilă. E621 nu este permis în alimentaţia bolnavilor de Parkinson, la fel ca şi E120, carmin.

Multe calorii
Deşi nu are etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că şunca analizată are o valoare energetică foarte mare. Supraponderalii şi obezii trebuie să ţină cont de ea.

De asemenea, ei trebuie să aibă în vedere şi cantitatea mare de sodiu din şuncă. Un adult sănătos nu trebuie să depăşească 6 g de sare pe zi, iar acest produs are cinci surse de sodiu.

În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă rezultă că produsul analizat nu este recomandat în alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate şi care alăptează, a celor cu osteoporoză, a persoanelor care suferă de maladii cardiovasculare, hepa­tice şi renale, dermatologice, stomatolo­gice, alergicilor, a celor care suferă de diabet, de hiperuricemie (gută), de cancere. Nici persoanele cu afecţiuni ale tractusului intestinal, astmatici, şi cei cu boli neurode­ge­nerative nu îl vor consuma.

Ingrediente
Carne curcan 35%, grăsime animală şi vegetală, carne pasăre separată me­canic – n.r. MDM, adaos proteic vegetal, stabilizator – polifosfat de sodiu – E452i, antioxidant – ascorbat de sodiu – E301, conservant-nitrit de sodiu – E250, arome, stimulator de aromă – glutamat mo­nosodic – E621, amidon de cartofi, condimente, colorant natural – carmin – 120, sare. Produs fiert în membrană artificială necomestibilă.

×
Subiecte în articol: bun de consum