x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CE MÂNCĂM ● Heidi - Ciocolată cu conservanţi

CE BEM, CE MÂNCĂM ● Heidi - Ciocolată cu conservanţi

de Cristina Andreea Calin    |    15 Oct 2008   •   00:00
CE BEM, CE MÂNCĂM ● Heidi - Ciocolată cu conservanţi

Ciocolata albă cu felii de portocală confiată Heidi este un produs care are în compoziţie mai mult zahăr decât unt de cacao, ceea ce duce la un dezechilibru nutriţional mare.



Ciocolata albă cu felii de portocală confiată Heidi este un produs care are în compoziţie mai mult zahăr decât unt de cacao, ceea ce duce la un dezechilibru nutriţional mare.

Ciocolata analizată conţine conservanţi într-o cantitate mult mai mare decât unt de cacao, care ar trebui să fie ingredientul principal. Conservanţii utilizaţi au efecte adverse asupra sănătăţii. E202, sorbat de potasiu, le poate provoca astm şi alergii consumatorilor sensibili.

Metabisulfitul de sodiu, E223, are o doză zilnică admisă foarte mică, de 0,7 mg/kg corp din cauza multiplelor sale efecte adverse. Cel mai grav este că încetineşte asimilarea vitaminei B1, care poate provoca în timp probleme ale sistemului nervos.

Mai mult, induce "astm de sulfit". Persoanele cu bronşită, conjunctivită, emfizem, afecţiuni cardiovasculare şi renale trebuie să evite consumul compuşilor cu sulf. E211, benzoat de sodiu, declanşează sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD) şi poate interfera cu ADN-ul, ducând în timp la apariţia cancerului. Doza zilnică admisă este de 0-5 mg/kg corp.

Aditivii alimentari utilizaţi pentru această ciocolată îi scad valoarea biologică şi îi cresc valoarea energetică. De aceea, persoanele supraponderale şi obeze trebuie să evite consumul, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Cantitatea mare de zahăr din această ciocolată pune în pericol sănătatea pancreasului, care este obligat să secrete o cantitate foarte mare de insulină.  

Ciocolata nu corespunde criteriilor specificate în Legea 123/2008 şi de aceea nu poate fi vândută în unităţile de învăţământ preşcolar.

CONCLUZII
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul nu este indicat copiilor, fe­meilor însărcinate şi care alăptează, persoanelor care suferă de afecţiuni cardiovasculere, dermatologice, stomatologice, hepatice şi renale, celor cu afecţiuni ale tractusului digestiv, alergicilor, astmaticilor, celor cu ADHD. Persoanele care suferă de intoleranţă la lactoză şi cele cu alergie la soia vor testa întâi o mică parte din produs pentru a vedea care este reacţia organismului. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant şi vor ţine cont de cantitatea de glucide din produs.

Ingrediente: zahăr, portocală confiată 23% (felii de portocală, zahăr, sirop de glucoză, conservanţi: E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu, E223 – metabisulfit de sodiu, conţine sulfaţi), unt de cacao, lapte praf integral, lapte praf degresat, praf de zer, emulsificator: lecitină din soia – E322, aromă: vanilină şi portocală. Substanţă uscată din lapte, în ciocolată, minimum 29%. Substanţă uscată din lapte în ciocolată, minimum 21%. Poate conţine urme de alune de pădure, nuci, migdale. Valori nutriţionale/100 g: valoare energetică 492 kcal/2.062 kj, proteine 6,88 g, carbohidraţi 61,12 g, grăsimi 24,48 g.

×
Subiecte în articol: bun de consum