x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CE MÂNCĂM/Chimicale pentru doamne

CE BEM, CE MÂNCĂM/Chimicale pentru doamne

de Cristina Andreea Calin    |    08 Ian 2009   •   00:00
CE BEM, CE MÂNCĂM/Chimicale pentru doamne

Lichiorul cremă de ciocolată “Lady’s cream” conţine patru coloranţi chimici de sinteză care pun în pericol sănătatea consumatorilor. Efectele nocive ale acestora sunt potenţate şi de prezenţa alcoolului etilic rafinat.

Caramelul E150 poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare, încetineşte creşterea, poate provoca distensii intestinale şi hipertrofia rinichilor.

De asemenea, distruge vitamina B şi afectează cromozomii. Mult mai periculos este tartrazina, un colorant galben, azoic. În cazul în care se depăşeşte o cantitate zilnică de 7,5 mg/kg corp duce la alergii, crize de astm, rinite, urticarie. Este incriminat în inducerea sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că tartrazina creşte incidenţa apariţiei unor tumori tiroidiene, alterează percepţia şi comportamentul producând stări de confuzie, inhibă metabolismul zincului şi interferează cu enzimele digestive. Albastrul brilliant, E133, poate induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare, produce bronhoconstricţie, rash şi destrucţii cromozomiale.

Roşu allura, E129, este unul dintre aditivii care vor fi interzişi de auto-rităţile europene începând cu luna februarie 2009. Deocamdată se fac demersurile necesare, iar decizia finală va fi luată în urma consultărilor ce vor avea loc între oamenii de ştiinţă ai instituţiilor de profil. Măsura a fost luată pentru că, pe lângă inducerea sindromului ADHD, poate provoca alergii şi are potenţial cancerigen. Până acum nu fusese evaluat suficient din punct de vedere toxicologic, însă testele făcute recente au arătat că este periculos pentru consum.
 
CONCLUZII
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, renale, hepatice, dermatologice, astmaticilor, alergicilor, celor cu boli ale tractusului digestiv, celor cu ADHD, suferinzilor de cancer. Persoa-nele cu intoleranţă la lactoză vor testa reacţia organismului înainte de a consuma produsul.

 

Eticheta

Alcool etilic rafinat de origine agricolă, apă dedurizată, sucroză, smântână, proteină din lapte, aromatizant, aromă de ciocolată, coloranţi: caramel E150, E102-tartrazină, E129- roşu allura, E133-albastru brilliant.

×
Subiecte în articol: bun de consum