x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CE MÂNCĂM / Fantezie pentru bolnavi

CE BEM, CE MÂNCĂM / Fantezie pentru bolnavi

de Cristina Andreea Calin    |    17 Noi 2008   •   00:00
CE BEM, CE MÂNCĂM / Fantezie pentru bolnavi

Prăjitura "Fantezie cu căpşuni şi iaurt" Dr Oetker este un produs care prin modul de preparare îşi propune să le ajute pe gospodinele care nu au prea mult timp să stea la bucătărie. Numai că, dacă îşi vor face un obicei din a consuma această prăjitură, timpul câştigat îl vor petrece pe la medici.



Compoziţia produsului nu are nimic de-a face cu o prăjitură clasică. Foarte mult zahăr, margarină cât cuprinde, făină şi aditivi alimentari din mai toate categoriile este reţeta după care a fost preparată "fantezia cu căpşuni şi iaurt". Pe lângă toate acestea, gospodina trebuie să mai adauge cantităţi importante de zahăr, smântână, unt, iaurt şi fructe. Pentru ca totul să fie cât mai puţin natural, suntem sfătuiţi să înlocuim fructele cu dulceaţă, un alt produs care conţine foarte mult zahăr.

Această cantitate impresionantă de zahăr care intră în compoziţia prăjiturii afectează în mod grav pancreasul endocrin, ducând la epuizarea acestuia, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Margarina (grăsime vegetală hidrogenată) are şi ea o pondere foarte mare în produs, aşa încât acest amestec imprimă o valoare energetică extrem de ridicată.

Margarina împiedică funcţionarea sistemului cardiovascular şi a inimii la parametri normali, ducând în timp la maladii grave. Amestecul de zaharuri cu index glicemic ridicat cu grăsimi modificate chimic afectează tractusul digestiv. Acesta poate fi deteriorat şi de prezenţa caragenanului, aditiv incriminat pentru apariţia gastritelor şi a cancerului de stomac.

Pentru ca praful din care se reconstituie prăjitura să îşi păstreze aspectul de prospeţime mai mult timp, producătorul a folosit antioxidantul E223, metabisulfit de sodiu. Acesta duce la apariţia crizelor de astm, a alergiilor, dar împiedică şi fixarea vitaminei B1.

COLORANŢII
Cei doi coloranţi folosiţi, E122 şi E110, sunt incriminaţi de medicii de la Universitatea din Soumphton din Marea Britanie de declanşarea sindromului de hi­per­activitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). De aceea, autorităţile britanice au interzis folosirea lor începând cu anul viitor. Pe lângă aceste tulburări grave de comportament, E122 are şi potenţial cancerigen, provoacă urticarie şi edem. Aditivul galben portocaliu duce la apariţia alergiilor, a congestiei nazale, a crizelor de astm, provoacă bronhoconstricţie, spas­me vasculare, distrugeri cromozomiale, dureri gastrice şi blocarea enzimelor digestive.
Studiile realizate pe animale au arătat că încetineşte creşterea şi provoacă retard.

În urma analizei informaţiilor înscrise pe ambalaj, specialistul ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii renale, cardiovasculare, hepatice, dermatologice, stomatologice, celor cu afecţiuni ale tractusului digestiv, alergicilor, astmaticilor, suferinzilor de cancer, celor cu sindrom ADHD. Prăjitura este interzisă suferinzilor de celiachie (into­leranţă la gluten). Diabeticii vor cere sfa­tul medicului curant înainte de consum.

INGREDIENTE
zahăr, făină din grâu, gelatină, sirop de glucoză, grăsimi vegetale hidrogenate, ulei vegetal, emulgatori mono şi digliceride şi esterul gliceric al acestora – E472a, gelifiant caragenan – E407, acidifiant acid citric – E330, agenţi de afânare (bicarbonat de sodium – E500, bicarbonat de amoniu – E503 şi metabilsulfit de sodium – E223), proteine din lapte, amidon modificat – unul dintre E1440, E1414, E1420, E1410, arome de căpşuni, vanilie şi iaurt, sare, stabilizatori fosfat de potasiu – E340, coloranţi azorubină – E122 şi galben portocaliu S – E110.
Se mai adaugă pentru blatul de biscuiţi: 50 g unt, 30 g zahăr, 40 ml apă rece.
Pentru cremă: 200 ml smântână dulce UHT 15% grăsime, 150 ml apă rece, 300 g iaurt 4,4% grăsime, 100 g căpşuni, pentru decor 50 g căpşuni sau fructe de pădure, 300 ml apă rece. Fructele proaspete pot fi înlocuite cu dulceaţă.
Informaţii nutriţionale/100 g: valoare energetică 633 kj/152 kcal, proteine 2 g, glucide 15 g, lipide 9 g.

×
Subiecte în articol: bun de consum