x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ce bem, ce măncăm – Fish fingers: Din când în când e bun

Ce bem, ce măncăm – Fish fingers: Din când în când e bun

de Cristina Andreea Calin    |    21 Apr 2007   •   00:00
Ce bem, ce măncăm – Fish fingers: Din când în când e bun

Produsul este preprăjit în ulei vegetal şi urmează a mai fi prăjit încă o dată pentru a fi bun de consum. De aceea, nu este recomandat celor care nu au voie să mănânce prăjeli.

Fish fingers Royal Arctic sunt batoane de peşte pané, congelate. Pe etichetă sunt specificate următoarele: "conţinut 70%: peşte alb, făină de grâu, apă, fulgi cartofi (emulsificator E 471 – mono şi digliceride ale acizilor graşi), făină de orez, sare iodată, drojdie, condimente; pané-ul: făină de grâu, apă, amidon de cartofi, amidon modificat (unul dintre aditivii: E 1420 sau 1440 sau 1451 sau 1404), sare, drojdie, condimente, agent de creştere E 450 (difosfaţi), E 500 (carbonat de sodiu)". Este preprăjit în ulei vegetal.

ANALIZĂ. Este un produs pe bază de peşte alb, de natură nespecificată. Acesta poate fi fie oceanic, fie de apă dulce. Pe lângă aceasta, în compoziţia produsului analizat mai intră şi alte ingrediente de origine vegetală, făină de grâu şi de orez, fulgi de cartofi. Produsul conţine, de asemenea, şi o sursă de gluten, provenită din făina de grâu. Producătorul nu specifică felul condimentelor folosite. Este ştiut că sunt persoane alergice la unele mirodenii, iar specificarea lor ar fi fost din acest punct de vedere foarte utilă.

CONCLUZIE. Din cauza faptului că produsul nu are etichetă nutriţională şi nu se specifică natura uleiului vegetal folosit la preprăjire, aprecierile nutriţionale nu pot fi făcute în întregime, ne explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Produsul conţine totuşi o cantitate apreciabilă de carne de peşte cu valoare energetică ridicată, fiind totuşi recomandată în toate regimurile diversificate şi echilibrate, în care se consumă alimente sănătoase.

Pentru că produsul este preprăjit şi urmează să fie din nou prăjit pentru a fi gata de consum, procedeul nu este indicat din cauza generării unor produşi toxici din grăsimea şi sursele de amidon conţinute în preparat. Nu este indicat bolnavilor de celiachie, deoarece conţine o sursă de gluten.

PRECIZĂRI
Rubrica "Ce bem, ce mâncăm" se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numărele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail, la adresa bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, fie el băutură sau aliment expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, etajul 8, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. De asemenea, ne puteţi trimite sugestiile dumnea- voastră la numărul de fax 021.318.20.35. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, îi prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate din eticheta produsului, fără a-i prezenta produsul care urmează a fi analizat.
×
Subiecte în articol: bun de consum