x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CE MĂNCĂM/Chec cu două etichete

CE BEM, CE MĂNCĂM/Chec cu două etichete

de Cristina Andreea Calin    |    25 Noi 2008   •   00:00
CE BEM, CE MĂNCĂM/Chec cu două etichete

Consumatorii care vor să afle ce conţine checul “Pescăruşul” vor fi puşi în dificultate de faptul că acesta are două etichete, cu ingrediente diferite. Oricum, dacă ar avea compoziţia specificată de producător, checul ar fi, de fapt, o bezea.

Lista de ingrediente a checului cu cacao, stafide şi arahide “Pescăruş” este neclară pentru cititor. Există o listă compoziţională ştanţată pe ambalaj şi una lipită deasupra. Cele două nu coincid, iar prima nu se potriveşte cu aspectul checului. Având în vedere că primele trei ingrediente în ordinea descrescătoare cantitativ sunt albuşul de ou, gălbenuşul de ou şi apa, produsul ar trebui să fie aproape alb. Uitându-ne la el, ne dăm seama că ingredientele au fost scrise aleator pe etichetă, nerespectând legea etichetării. Aceasta cere ca ingredientele să fie înscrise în ordinea descrescătoare a cantităţii utilizate. Nici textura checului nu ar trebui să fie aceasta. Amestecul de ouă, apă şi zahăr ar trebui să dea un produs cu o textură aproape de cea a bezelelor.

ADITIVI ALIMENTARI
Indiferent de cantităţile în care sunt folosite ingredientele, produsul are aditivi alimentari periculoşi. Fosfatul de natriu, E339, este unul dintre ei. Excesul de fosfor din dietă duce la dezechilibrarea balanţei calciu-fosfor, care duce în timp la apariţia depunerilor anormale de calciu (cioc de papagal), dar şi a osteoporozei. Doza zilnică admisă pentru toate sursele de fosfaţi din alimentaţie este de 70 mg/kg corp. Guma xanthan poate interfera cu absorbţia lipidelor şi a sărurilor minerale şi are efecte laxative.

Aditivii prezenţi pe eticheta ascunsă au şi ei efecte adverse. Zaharina este considerată cancerigenă, iar propilenglicolul produce stări depresive ale sistemului nervos, fiind neurotoxic şi cardiotoxic. Ambele variante de produs au o densitate foarte mare, peste 400 kcal./100 g, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Mai mult, checul, preparat după oricare dintre reţete, este dezechilibrat nutriţional, având un exces de glucide cu index glicemic ridicat (zahăr). Din această cauză, produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de boli cardiovasculare, renale, hepatice, dermatologice, celor care suferă de osteoporoză, persoanelor cu problemele ale tractusului digestiv, suferinzilor de cancer. Checul analizat este interzis suferinzilor de celiachie, din cauza conţinutului de gluten din făina de grâu. Persoanele cu alergie la ou, arahide, cu intoleranţă la lactoză vor testa reacţia organismului la produs înainte de consum. 

Ingrediente:
Albuş ou praf, gălbenuş ou praf, apă, zahăr, făină tip 550, premix chec (lactoză, emulgatori: esteri lactici ai mono şi digliceridelor cu acizi graşi E472b, esteri poliglicerici ai acizilor graşi E475), agenţi de afânare: fosfat de natriu E339, bicarbonat de natriu E500, stabilizator gumă de xanthan E415, sare iodată, ulei vegetal, aromă fresh, cacao 1,5 %, stafide 4%, arahide 2,5 %. Eticheta de dedesubt: faină de grâu, zahăr, ouă, ulei vegetal, fructe confiate, arahide, sare, zer dulce pudră, agenţi de afânare: carbonaţi de sodiu E500, conservanţi: sorbat de potasiu E202, îndulcitori: zaharină E954, emulgatori: mono şi digliceride ale acizilor graşi E471, esterii poliglicerici ai acizilor graşi E475, substanţe de suport: propilenglicol E1520. Aspectul are scopul de a prezenta produsul.

×
Subiecte în articol: bun de consum