x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ce bem, ce mancam - Jumatatea nutritiva

Ce bem, ce mancam - Jumatatea nutritiva

de Cristina Andreea Calin    |    27 Ian 2007   •   00:00
Ce bem, ce mancam - Jumatatea nutritiva

Diabeticii trebuie sa tina cont de indicele glicemic ridicat al compo-tului si sa ceara sfatul medicului.

Compot Darrine: Eticheta ne da informatii confuze. Diabeticii trebuie sa tina cont de indicele glicemic ridicat al produsului si sa intrebe medicul curant daca doresc sa consume compotul analizat.

"Darinne, Jumatati de piersica in sirop" este un produs din fructe, conservat prin sterilizare. Contine urmatoarele ingrediente: piersici, apa, zahar, glucoza, sirop. Informatiile nutritionale pentru 125 de ml (o jumatate de cana) de produs sunt: densitate energetica 67 kCal/280Kj; proteine 0,5, grasimi 0,1, carbohidrati 16,7 grame, zaharuri 16,6 grame.

Analiza. Ca orice fruct sau leguma sterilizata, si acestea isi pierd o parte din valoarea biologica datorita inactivarii enzimelor, vitaminelor si scaderii biodisponibilitatii unor micro si macro-elemente. In eticheta nutritionala exista o confuzie in ceea ce priveste continutul de carbohidrati si zaharuri, acestea din urma fiind tot carbohidrati. Astfel, ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, nu cunoastem daca este vorba despre glucide cu absorbtie lenta sau zaharuri adaugate, spre exemplu zaharoza, la specificatia zaharuri 16,6 grame.

Concluzie. Inscriptionarea "fara conservanti", nu era necesara, fiind vorba de un produs conservat prin sterilizare, specifica specialistul nostru. Produsul nu este recomandat supraponderalilor, obezilor, iar suferinzii de diabet il vor consuma numai tinand cont de sfatul medicului, datorita indexului glicemic ridicat, detaliaza Gheorghe Mencinicopschi. Pentru ca legumele si fructele sa aiba intreaga valoare biologica si a beneficia de toate virtutile datatoare de sanatate, intotdeauna va trebui sa preferam fructele si legumele crude, in devafoarea celor conservate prin sterilizare termica si cu adaos de zaharuri.

×
Subiecte în articol: bun de consum