x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ce bem, ce mancam - Maia, biscuiţi cu 6 E-uri

Ce bem, ce mancam - Maia, biscuiţi cu 6 E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    23 Apr 2007   •   00:00
Ce bem, ce mancam - Maia, biscuiţi cu 6 E-uri

O serie de aditivi alimentari, zahăr mult şi grăsimi vegetale hidrogenate. Cam aşa se poate descrie produsul analizat.

Produsul analizat are o valoare nutriţională ridicată şi conţine aditivi alimentari care pot afecta serios sănătatea in cazul in care este consumat frecvent.

Maia, biscuiţi cu miere, produs tipic din categoria biscuiţilor, conţine: "făină de grau, zahăr, zahăr invertit, grăsimi vegetale hidrogenate, miere 5%, agenţi de afanare (bicarbonat de amoniu E 503, bicarbonat de sodiu E 500, pirofosfat acid de sodiu E 339), sare, emulsificator (lecitină de soia E 322), conservant (metabisulfit de sodiu E 223), acidifiant (acid citric E 330), aromă natural identic de miere". Produsul conţine gluten. Valorile nutriţionale pentru 100 de grame de produs sunt: proteine 8,8 g, carbohidraţi 59,4 g, grăsimi 9,2 g.

ANALIZĂ. Produsul analizat are o valoare energetică mare: 353 kcal/184 kj pentru 100 de grame. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi spune, citind eticheta produsului, că este dezechilibrat nutriţional, cu un exces de glucide cu absorbţie lentă (amidon), dar şi cu index glicemic ridicat, zaharoză, zahăr invertit. Conţine, de asemenea, o cantitate semnificativă de grăsimi hidrogenate. In compoziţia produsului mai intră şi o sursă de fosfor, pirofosfat acid de sodiu E 339, care in condiţiile unui aport zilnic şi din alte alimente poate dezechilibra balanţa calciu-fosfor, cu stimularea excreţiei calciului. Conservant chimic, metabisulfit de sodiu E 223, care poate induce criză de astm.

CONCLUZII. Ca toate produsele din această gamă, şi acesta este dezechilibrat nutriţional cu exces de zaharuri şi densitate calorică ridicată. Specialistul nostru nu il recomandă diabeticilor, persoanelor supraponderale, obezilor, persoanelor suferinde de astm, suferinzilor de boli cardiovasculare, celor cu sensibilităţi digestive, suferinzilor de boli hepatice şi renale.

×
Subiecte în articol: bun de consum