x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ce bem, ce mancam / O combinatie nociva

Ce bem, ce mancam / O combinatie nociva

de Cristina Andreea Calin    |    27 Feb 2007   •   00:00
Ce bem, ce mancam / O combinatie nociva

Efectele produsului analizat sunt potentate de fumat, explica specia-listul. Combinatia de ingrediente din Red Square poate face rau celor cu metabolismul prabusit.

Ingredientele "Red Sqaure", bautura carbogazoasa, sunt, conform etichetei: "apa carbogazoasa, vodka 12%, zahar, acidifianti: acid citric E330, vitamine 0,07%, aroma taurina 0,029%, cofeina 0,023%, conservanti E211 (benzoat de sodiu), E202 (sorbat de potasiu), coloranti E150d (caramel-sulfit de amoniu), E104 (galben de chinolina)". Valoarea energetica specificata pentru 100 ml: 339 Kj (81 kcal).

Continutul in g/100 ml produs: proteine 0, glucide 12,5, lipide 0. Vitamina C 25 mg, niacina 6 mg, acid pantoteic 2,4 mg, vitamina B6 0,6 mg, vitamina B2 0,5 mg, acid folic 53. Producatorul mai face urmatoarea precizare: "Nu se recomanda diabeticilor si persoanelor sensibile la cofeina".

ANALIZA. Produsul analizat este o bautura pe baza de apa carbogazoasa si alcool, impreuna cu o serie de aditivi alimentari din categoria conservantilor si colorantilor artificiali. De asemenea, are un continut de 0,023% cofeina. Legislatia europeana nu incurajeaza introducerea vitaminelor in bauturi cu o concentratie alcoolica mai mare de 1,2 vol%, ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Produsul are o densitate calorica mica. Combinatia dintre alcool, conservantii si colorantii de sinteza, impreuna cu alcaloidul excintant cafeina formeaza un amestec in care ingredientele componente isi potenteaza reciproc actiunile daunatoare, specifica specialistul. Nu este recomandat copiilor, adolescentilor, hepaticilor, renalilor, suferinzilor de boli psihiatrice, neurologice, bolnavilor de cancer, astmaticilor, alergicilor, diabeticilor, cardiovascularilor si celor suferinzi de maladii inflamatorii si cu imunitatea prabusita. Efectele nocive sunt potentate de fumat si de consumul de cafea simultane.

PRECIZARI
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la 318.20.37; sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, sector 1) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca prof. dr. Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului fara a-i prezenta produsul.

×
Subiecte în articol: bun de consum