x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ce bem, ce măncăm - Pastele care produc greaţă

Ce bem, ce măncăm - Pastele care produc greaţă

de Cristina Andreea Calin    |    19 Apr 2007   •   00:00
Ce bem, ce măncăm - Pastele care produc greaţă

Produsul analizat conţine un aditiv cu o mulţime de efecte adverse: dureri de cap, greaţă, sensibilitate crescută a organismului.

Tagliatlle alla carbonara de la Băneasa conţin: "Tăiţei de grâu dur 75%, sos deshidratat 25% (bacon 5%, grăsime vegetală, lactoză, sare, proteină din lapte, sirop de glucoză, brânză, proteină hidrolizată de soia şi porumb, amidon de cartof, potenţiator de aromă: monosodiu glutamat, arome, piper, pătrunjel)". Valorile nutriţionale sunt: valoare energetică 1681kj/398 kcal, proteine 12,1 g, glucide 67 g, lipide 9,1.

ANALIZĂ. Produsul analizat este fabricat pe bază de grâu dur, care are calităţi nutriţionale superioare grâului obişnuit. Producătorul nu specifică dacă grăsimea vegetală este sau nu hidrogenată. Acest lucru ne-ar permite să facem o analiză mult mai amănunţită a produsului analizat, având în vedere că, în cazul în care grăsimea este hidrogenată, organismul poate suferi. Se ştie că în Statele Unite ale Americii acestea sunt interzise, pentru că sunt foarte periculoase pentru om. În compoziţia produsului analizat mai intră şi un potenţiator de arom㠗 glutamat monosodic E 621, care poate produce unele efecte adverse persoanelor sensibile. Durerile de cap, greaţa şi senzaţia de slăbiciune sunt cele mai des întâlnite, ne spune prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Trebuie să avem grijă ca acesta să nu fie ingerat din mai multe surse, glutamatul monosodic fiind prezent în mai multe produse alimentare de pe piaţă. Este un produs din categoria pastelor făinoase cu densitate energetică ridicată şi cu un conţinut ridicat de glucide. Nu este indicat diabeticilor, iar persoanele supraponderale şi obeze îl vor consuma cu moderaţie. Interzis suferinzilor de celiachie, mai recomandă specialistul nostru.

×
Subiecte în articol: bun de consum