x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ce-ți transmite de fapt organismul când ai o poftă. Și ce trebuie să mănânci

Ce-ți transmite de fapt organismul când ai o poftă. Și ce trebuie să mănânci

04 Dec 2017   •   08:36
Ce-ți transmite de fapt organismul când ai o poftă. Și ce trebuie să mănânci

Atunci când duce lipsă de ceva, organismul nostru trage un semnal de alarmă care se manifestă prin nevoia acută de a consuma un anumit tip de aliment sau de a mânca, în general. Cu alte cuvinte, poftele de anumite gusturi dar și apetitul exagerat sunt semne de dezechilibre.

Pofta de mâncare exagerată

Indică o gestionare proastă a dietei. Explicația științifică, dată de profesorul Mencinicopschi în cartea “Și noi ce mai mâncăm… ca să slăbim?”, este că un consum excesiv de produse procesate, care sunt foarte bogate în grăsimi și zaharuri, face ca hormonul responsabil cu senzația de sațietate să fie activ în permanență, producând astfel o continuă senzație de foame.

De asemenea, deshidratarea poate produce senzație de foame, adică să confundați setea cu foamea.

Stresul, fluctuațiile de greutate dar și programul de masă dezordonat sunt, de asemenea, factori care pot provoca o poftă de mâncare ieșită din limitele normale.

Care este soluția?

În primul rând, să vă puneți ordine în programul de masă. Adică să vă organizați să mâncați 3 mese și 2 gustări.

Apoi, dieta trebuie să fie diversificată, să conțină toate elementele în proporțiile de care are nevoie organismul. Vorba românească: “grasă și frumoasă” nu este echivalentă cu “grasă și sănătoasă”. Cheia unei diete sănătoase este întoarcerea la simplitate. Produsele industriale conțin chimicale care vă afectează organismul. 

De asemenea, este foarte important să vă hidratați corespunzător. Cum spuneam, setea poate fi confundată cu foamea. Soluția este ca, atunci când vi se face foame, să beți un pahar cu apă și să așteptați o jumătate. Dacă tot vă este foame înseamnă că trebuie să mâncați.

Pofta de dulce

Este normală dar, dacă devine prea frecventă și imposibil de ignorat, atunci, cel mai probabil, indică o disfuncție a nivelului de insulină, provocată de carența de magneziu sau crom. Iar explicația este că insulina nu mai poate transporta glucoza din sânge în mod corespunzător la fiecare celulă, din care să-și ia energie, și atunci se va ajunge la o permanență dorință de dulce. Iar consumarea unei cantități mai mari de dulciuri nu va rezolva problema ci va duce la îngrășare și chiar la obezitate fiindcă surplusul de glucide va fi transformat de organism în grăsime.

 

Citeste mai mult pe andreeasava.ro

×