x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ceai din zahăr şi arome sintetice

Ceai din zahăr şi arome sintetice

de Cristina Andreea Calin    |    04 Apr 2008   •   00:00
Ceai din zahăr şi arome sintetice

CE BEM, CE MÂNCĂM ● Multe calorii
Nu ştim din ce fel de fructe exotice a fost extras concentratul, dar ni se spune că aromele şi culorile ceaiului sunt artificiale. Trei coloranţi au fost utilizaţi astfel încât ceaiul analizat să aibă o nuanţă aproape de cea naturală.


CE BEM, CE MÂNCĂM ● Multe calorii
Nu ştim din ce fel de fructe exotice a fost extras concentratul, dar ni se spune că aromele şi culorile ceaiului sunt artificiale. Trei coloranţi au fost utilizaţi astfel încât ceaiul analizat să aibă o nuanţă aproape de cea naturală.


Ceaiul solubil granulat din concentrat de fructe exotice Grande este de fapt un amestec de zahăr, coloranţi şi arome sintetice. De pe etichetă aflăm că are în compoziţie următoarele ingrediente: "zahăr, acidifiant: acid citric E330, concentrat de fructe, colorant natural (caramel E150, clorofilă E140, betacaroten E160a, arome identic naturale (n.r. artificiale), vitamina C E300 — 9 mg/100g produs, extract de ceai negru (63*10-2)/1 kg produs." 100 de grame de ceai aduc o valoare energetică de 1.680 kj/395 kcal/ 100g. De asemenea, producătorul specifică faptul că ceaiul conţine cofeină şi că se prepară cu apă rece sau fierbinte.  


ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat: "băutură reconstruibilă sub formă de ceai cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zaharoză), împreună cu o serie de aditivi alimentari şi extract de ceai negru." Specialistul ne atrage atenţia că acest profil nutriţional îi conferă produsului solid o valoare energetică foarte ridicată 395 kcal/100g. De aceea, profesorul Mencinicopschi ne spune că "ceaiul natural verde sau negru (Camellia sinensis) este de preferat amestecurilor gata preparate."


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor. Suferinzii de diabet îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. Cei cu intoleranţă la cofeină vor evita consumul produsului.


Precizări

Rubrica se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele  de telefon 021-318.20.37 sau scriindu-ne pe adresa de e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, îi prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate din etichetă, însă fără a i-l prezenta.


×
Subiecte în articol: bun de consum