Ceaiul negru poate preveni diabetul, afirmă cercetătorii de la Scottish Crop Research Institute (Scoţia). Potrivit acestora, frunzele de ceai negru conţin substanţe care acţionează asupra organismului asemenea insulinei.
Ceaiul negru poate preveni diabetul, afirmă cercetătorii de la Scottish Crop Research Institute (Scoţia). Potrivit acestora, frunzele de ceai negru conţin substanţe care acţionează asupra organismului asemenea insulinei.
Cercetătorii scoţieni au descoperit că frunzele de ceai negru conţin două substanţe – theaflavina şi thearubigina – care au efect similar insulinei asupra organismului. Acest hormon are rolul de a ţine sub control glicemia. Două ceşti de ceai negru zilnic pot contribui la menţinerea glicemiei în limite normale şi astfel la prevenirea diabetului. “Pentru moment, nu putem să spunem că acest ceai poate înlocui insulina. Însă putem afirma cu certitudine că ne găsim în faza de început a elaborării unei metode alternative de prevenire şi de tratare a diabetului”, arată cercetătorii de la Scottish Crop Research Institute. Theaflavina şi thearubigina din ceaiul negru fac parte din familia polifenolilor, substanţe care contribuie la reducerea colesterolului. De asemenea, aceste substanţe au efect cardioprotector şi de stimulent asupra sistemului nervos. Dacă este băut cu măsură, ceaiul negru creşte elasticitatea vaselor sangvine şi împiedică depunerile de aterom pe vase, prevenind bolile cardiovasculare.
ASTMATICI. “Ceaiul negru mai conţine şi teofilină, substanţă cu proprietăţi bronhodilatatoare, diuretice, vasodilatatoare. Datorită acestei substanţe, ceaiul negru favorizează dilatarea bronhiilor şi uşurarea respiraţiei, ceea ce este esenţial în cazul astmaticilor”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. În acelaşi timp, una-două ceşti cu ceai negru zilnic stimulează digestia şi arderile de grăsimi, fiind recomandate mai ales persoanelor care au o dietă bogată în alimentele grele, precum şi celor supraponderale şi obeze.
Un proverb vechi chinez spune: “Mai bine stau trei zile fără mâncare decât o zi fără ceai”, tocmai pentru a accentua proprietăţile benefice ale acestei băuturi. Frunzele de Camellia sinensis, din care este obţinut prin fermentare şi uscare ceaiul negru, sunt bogate în aminoacizi, uleiuri volatile, iod, potasiu, fluor, fosfor, vitaminele C, B1, B2, PP, K. Datorită conţinutului în vitamine şi minerale, ceaiul negru este indicat în cele mai diverse probleme: de la îmbătrânirea pielii şi până la afecţiunile oncologice.
georgeta.licsandru@jurnalul.ro
Proprietăţi
Unora le place ceaiul cu miere, altora cu zahăr sau lapte. Cel mai bun însă este ceaiul neîndulcit, doar acesta ne ajută să ardem grăsimile. Dacă adăugăm zahăr, i-am redus efectul, pentru că apar caloriile din zahăr. Nici laptele nu e bun în ceai, deoarece îi diminuează efectul de stimulare a sistemului nervos. Mierea poate fi adăugată în ceai, dar nu atunci când este foarte fierbinte, pentru că astfel distrugem vitaminele din miere. Ceaiul negru poate înlocui cu succes cafeaua. Ceaiul conţine cafeină, teobromină, teofilină, substanţe care au efect revigorant asupra sistemului nervos. Cu o singură condiţie: să nu bem mai mult de una-două ceşti zilnic. Băut în exces, ceaiul poate provoca stări de agitaţie, nervozitate, insomnii.