x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ceai revigorant din plante aromate

Ceai revigorant din plante aromate

de Cristina Andreea Calin    |    17 Iul 2007   •   00:00
Ceai revigorant din plante aromate

Produsul analizat are efecte reconfortante, dar nu este indicat persoanelor sensibile la teofilină-cafeină. Pentru a avea efectele dorite este bine să fie indulcit cu zahăr sau miere.

Ceaiul revigorant de plante aromate "Figura Perfect" are drept ingrediente, aşa cum ne arată producătorul pe etichetă: "amestec de plante uscate (caliciul de Hibiscus sabdariffa, frunze de mentă, ceai verde, coajă de măr, ceai negru) in proporţii variabile".

Ce bem, ce măncăm - nu trebuie indulcit


Â

Produsul analizat are efecte reconfortante, dar nu este indicat persoanelor sensibile la teofilină-cafeină. Pentru a avea efectele dorite este bine să fie indulcit cu zahăr sau miere.

Ceaiul revigorant de plante aromate "Figura Perfect" are drept ingrediente, aşa cum ne arată producătorul pe etichetă: "amestec de plante uscate (caliciul de Hibiscus sabdariffa, frunze de mentă, ceai verde, coajă de măr, ceai negru) in proporţii variabile". Pe ambalaj, producătorul ne oferă şi explicaţii cu privire la modul in care ceaiul trebuie preparat.

Â

ANALIZĂ. Ceaiul analizat reprezintă un amestec format din plante medicinale, aromatice şi alimentare in combinaţie cu ceaiul verde (Camelia sinensis). Se prepară prin infuzie cu apă rezultănd o băutură reconfortantă şi revigorantă, in funcţie de calitatea materiilor prime utilizate la fabricarea produsului.

Ceaiul poate fi consumat ca atare sau indulcit cu zahăr sau miere. Consumatorilor sănătoşi nu le este recomandată utilizarea edulcoranţilor de tipul acesulfamului-k, zaharinei, aspartamului, ciclamatului, ne sfătuieşte profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. In funcţie de cantitatea de zahăr sau miere adăugată, preparatul poate avea diferite densităţi calorice. Avănd in vedere că ingredientele pot fi in proporţii variabile, cantitatea componentelor aduse de ceaiul verde şi negru (teofilină-cafeină şi alte substanţe biologic active) poate fi şi ea variabilă imprimănd efecte variabile produsului.

Recomandările nutriţionale şi de sănătate de pe eticheta produsului contravin Regulamentului 1924/2006 al Comisiei Europene, in vigoare şi in Romănia, de la 1 iulie 2007, deoarece ii induce consumatorului ideea că produsul il poate ajuta să piardă miraculos din greutate.

Â

CONCLUZII. In funcţie de calitatea şi cantitatea materiilor prime folosite la fabricarea produsului, acesta poate avea efecte reconfortante. Nu este indicat persoanelor sensibile la o sursă de teofilină-cafeină, copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, ne explică specialistul nostru.

Â

Precizări

Rubrica "Ce bem, ce măncăm" se adresează tuturor cititorilor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele pe care acestea le au asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau scriindu-ne pe adresa de e-mail bundeconsum@jurnalul.ro.

De asemenea, ne pot trimite orice sugestie la numărul de fax 021.318.20.35. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile nutriţionale ale unui produs, fie el băutură sau aliment, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, etaj 8, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate de pe eticheta produsului, insă fără a i-l arăta.

×
Subiecte în articol: bun de consum