x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ceapă verde contra virozelor

Ceapă verde contra virozelor

de Georgeta Licsandru    |    02 Apr 2008   •   00:00
Ceapă verde contra virozelor
Sursa foto: Jurnalul foto/

Usturoiul şi ceapa conţin alicină, substanţă care pre­vi­ne virozele respiratorii. Şi, cum primăvara vine şi cu ne­suferitele viroze, câteva fire de ceapă sau usturoi verde zilnic nu strică nimănui!

Usturoiul şi ceapa conţin alicină, substanţă care pre­vi­ne virozele respiratorii. Şi, cum primăvara vine şi cu ne­suferitele viroze, câteva fire de ceapă sau usturoi verde zilnic nu strică nimănui!

 

O legătură de ceapă verde sau una de usturoi dă o aromă aparte salatelor de primăvară. Aroma speci­fică acestor legume se datorează unei substanţe, alicina, recunoscute pentru efectul antibacterian, detoxi­fiant, expectorant. Datorită alicinei, ceapa şi usturoiul se numără prin­tre cele mai vechi remedii naturale de prevenire şi tratare a virozelor respiratorii. S-a demonstrat, de asemenea, că alicina are proprietăţi anti­coa­gulante. Astfel, ceapa şi usturo­iul pot împiedica formarea trombo­zelor (astuparea unui vas sangvin cu un cheag de sânge). În acelaşi timp, consumul de ceapă sau usturoi contribuie la scăderea nivelului colesterolului în sânge şi al trigliceridelor, prevenind bolile cardiovasculare.

 

CONŢINUT. 100 g ceapă verde ne furnizează 23 de calorii, 2 g fibre alimentare, 260 mg potasiu, 26 mg vitamina C, 39 mg calciu, 54 micrograme acid folic. Nutriţioniştii apreciază ceapa şi pentru conţinutul de cuercitină. “Cuercitina este un antioxidant puternic, cu rol în combaterea tulburărilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare şi a cancerului”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Ustu­roiul verde ne furnizează aproximativ 30 de calorii/100 g, pe când cel uscat este destul de bogat în calorii (98 de calorii/100 g). N-o să mâncăm însă niciodată 100 g de usturoi uscat, aşa că nu trebuie să ne facem pro­bleme din cauza caloriilor. 100 g de ustu­roi mai conţin 8 g de proteine, 16 g zaharuri, 620 mg potasiu, 25 mg magneziu, 19 mg calciu, 2 micrograme seleniu, 2 mg fier. “Usturoiul este indicat pentru stimularea imunităţii, în controlarea hipertensiunii arteriale şi pentru combaterea infecţiei cu Helicobacter pylori, agentul etiologic al gastritelor, ulcerelor şi cancerului de stomac”, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Multe persoane evită ceapa şi ustu­roiul din cauza mirosului neplăcut. Există o soluţie şi contra mirosului! Dacă aţi mâncat ceapă sau usturoi şi vreţi să vă împros­pătaţi respiraţia, mestecaţi câteva frunze de pătrunjel sau de mentă.

 

Anticancer

Ceapa şi usturoiul sunt două dintre alimentele cu proprietăţi anticancerigene puternice. Cercetătorii de la Institutul Naţional de Studiu al Cancerului din Statele Unite ale Americii au arătat că aceste două legume scad riscul apariţiei cancerului de prostată la bărbaţi. Potrivit acestora, 5-6 g de ceapă sau de usturoi zilnic scad riscul de cancer cu mai mult de 50%. Proprietăţile antican­cerigene ale cepei şi ale usturoiului se datorează compuşilor sulfuraţi, din care face parte şi alicina.

S-a constatat, de asemenea, reduce­rea inciden­ţei cancerului pulmonar la fumătorii care mănâncă usturoi sau ceapă zilnic. Rolul protector se datorează tot alicinei, care înlătură o parte din efectele negative ale fumatului.
 


georgeta.licsandru@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: usturoi ceapa alimentaţie sănătoasă