x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Coada, ca formă de luptă

Coada, ca formă de luptă

de Paula Anastasia Tudor    |    07 Apr 2011   •   20:44

Am tot văzut la ştiri „cum îi îm­pinge pe sărmanii oameni sărăcia, de se îmbulzesc, călcându-se-n picioare pentru alimente”, şi m-am hotărât să merg şi eu, să văd cu ochii mei cum îi împinge sărăcia. Nici vorbă! Se împing unii pe alţii. Se împing, cad, se calcă în pi­cioa­re, îşi smulg marfa din mâini, ţipă „săriţi! mă omoară!”, ceilalţi sar, salvează produsele, apoi ies tre­mu­rând asudaţi, dar victorioşi.

Vineri, Mangalia, 100 de inşi, promoţie la detergent. E linişte, magazinul încă nu s-a deschis, oamenii stau adunaţi ca oile, dar e şi cam frig. Cei mai mulţi sunt vădit deranjaţi la apariţia presei. (Nu-i vorbă, de multe ori şi presa se-mbulzeşte, dar la evenimente, când te trezeşti dat în lături de vreun cameraman spătos care are impresia că-i în junglă cu maceta, nu între oameni). Sunt jenaţi că-s prinşi la coadă şi încearcă să se justifice, deşi nu-i nici o ruşine să stai la coadă. Mulţi am stat la cozi, doar asta era constanta universală a sistemului: coada, ca element de sprijin al societăţii multilateral-dezvoltate – ca şi cozile: pe lungime, lăţime şi nu de puţine ori şi pe înălţime, caracteristică ce încă nu s-a pierdut. Circul pentru care vine presa nu este coada ca fond, ci grămada care se formează ca urmare a lipsei cozii ca formă. Lupta. Magazinul aruncă pro­mo­ţia şi grămada începe să se-mpin­gă. Ca la un meci de rugby fără reguli.

Câteva femei povestesc lupta de la ulei, numărându-şi pe pipăite vânătăile. Sunt nemulţumite că magazinul – care pare să aibă sloganul „clientul nostru, vandalul nostru” – nu organizează o coadă civilizată. Au venit câţiva jan­darmi care se aşază între uşi şi mulţime, vrând să formeze ei un fel de pâl­nie. Fac apel la oameni să se comporte civilizat, să nu se-mpingă, că-şi vor face rău unul altuia. Uşile se deschid şi nimeni nu mai aude ni­mic. E ca atunci când scoţi dopul la cadă şi apa se buluceşte gâlgâind pe ţeavă. Parcă în magazin ar fi o gaură neagră care absoarbe mulţimea.

Nu am văzut coadă organizată până acum. Au încercat jandarmii când a fost adus Brâul Maicii Domnului. Au aşezat garduri li­mitatoare să formeze coada pe cel mult patru rânduri. Ţi-ai găsit! O femeie în vârstă şi destul de corpolentă încerca să se strecoare prin gard. O şi vedeam înţepenită ţi­pând la pompierii veniţi s-o des­car­cereze, aşa că am atenţionat-o. M-a apostrofat supărată că încerca să treacă neobservată de jandarmi.

Promoţia la detergent s-a terminat. Şeful magazinului răsuflă uşurat, ştergându-şi fruntea. Ur­mea­ză promoţia la LCD-uri, Floriile, Prohodul…

×
Subiecte în articol: pagina de suflete trup,minte,suflet