x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet „Cocoașa” se poate trata

„Cocoașa” se poate trata

de Magda Bucur    |    20 Oct 2015   •   10:27
„Cocoașa” se poate trata
Sursa foto: Reese, Michael

Ne surprindem adesea în poziții ciudate, cu umerii aduși în față și spatele cocoșat, sau auzim îndemnuri de tipul „Stai drept!”, „Nu mai sta cocoșat!”, „Îndreaptă umerii!”. Totuși, să te corectezi pe moment nu e suficient.

Dr. Ilie Roșca, medic specialist la Bio Ortoclinic, spune că, de multe ori, „cocoașa” poate fi provocată de scolioză sau cifoză, devieri ale coloanei vertebrale extrem de frecvente, care pot fi corectate prin decompresie și mobilizare vertebrală, fizioterapie și exerciții speciale.
Scolioza este o deviere în formă de „S”, mai mult sau mai puțin pronunțată, a coloanei vertebrale. Vârsta la care debutează boala este cuprinsă între 10 și 15 de ani și afectează în mod egal ambele sexe. Cu toate acestea, conform acelorași statistici, în cazul femeilor sunt de opt ori mai multe șanse de a atinge un grad de deformare care să necesite tratament.

Scolioza poate fi provocată de inegalități ale membrelor inferioare, de anchiloze ale șoldului în poziții vicioase, de contracturi musculare paravertebrale, antalgice, ca în hernia de disc, însă în aproape 80% din cazuri are o cauza necunoscută, fiind numită idiopatică. Scoliozele se pot trata, în funcție de gradul de deformare a coloanei vertebrale.

O altă cauză frecventă a formării cocoașei este cifoza, o deviație a coloanei vertebrale, care se manifestă prin curbarea excesiva a coloanei în regiunea toracică, în forma literei „C”. Creșterea bruscă în înălțime, evitarea practicării regulate a sportului, care întărește musculatură spatelui, rahitismul, maladia Scheuermann, atitudinile vicioase mult timp, toate pot contribui la apariția cifozei. Ca și în cazul scoliozei, boala poate leza viața socială a celui afectat, determinând în timp scăderea stimei de sine și chiar izolarea celui în cauză.

Nediagnosticată și netratată la timp, cifoza va duce la modificări ireversibile ale coloanei care pot fi soluționate doar prin intervenție chirurgicală.
Medicii spun că, atunci când apare una dintre cele două probleme, este bine să evităm statul în frig, ridicarea greutăților sau activitățile solicitante pentru coloană, care agravează situația.

Simptomele scoliozei:
ncoloană asimetrică n umeri asimetrici nbazin asimetric n coastele și omoplatul devin proeminente pe o parte a corpului n respirația dificilă, în cazul scoliozelor severe.
Simptomele cifozei:
n durere ușoară sau severă la nivelul coloanei toracice n rigiditate și tensiune musculară a zonei dorsale n deplasarea spre înainte a capului n dificultăți ale respirației în cazurile severe n modificări ale poziției umerilor nsenzație de oboseală sau scădere a forței musculare.
Dacă tratamentul pentru scoliozele de sub 30 grade constă în kinetoterapie prelungită și exerciții cu sistemul David sau înot, pentru cele cu deformări între 30 și 50 grade tratamentul se face cu redresari cu aparatele ghipsate și menținerea corecției obținute cu aparate ortopedice urmate de kinetoterapie. Când se depășește acest grad de deformare, tratamentele acestea nu mai sunt eficiente, iar corecția se poate face doar chirurgical.
dr. Ilie Roșca
 

×