x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Compot cu cireşe colorate

Compot cu cireşe colorate

de Cristina Andreea Calin    |    19 Mai 2007   •   00:00
Compot cu cireşe colorate

Produsul analizat conţine un colorant artificial care poate fi periculos pentru persoanele cu probleme de tiroidă.

Produsul analizat conţine un colorant artificial care poate fi periculos pentru persoanele cu probleme de tiroidă.

Â
Compoturile din fructe sunt o soluţie practică pentru cei care nu au timp să facă piaţa prea des. De cele mai multe ori acestea au o calitate bună, neavănd in compoziţie aditivi alimentari.

Produsul analizat Fruit Cocktail Marco Polo conţine: "apă (31,19%), piersici( 28,6), pere (22, 28%), zahăr (8,74%), ananas( 3,4%), sirop de glucozo-fructoză (2,86%), struguri( 1,43%), cireşe colorate artificial cu E 127 (eritrozină) (1,43%), corector de aciditate: acid citric (E330) (0,07%)". Produsul are şi etichetă nutriţională, insă nu este specificat dacă valorile nutriţionale date sunt pentru 100 de grame de produs sau pentru toată cutia de compot. De pe etichetă aflăm că produsul analizat are o valoare energetică de 64 kcal/ 271 kj.

Â
Produsul analizat face parte din gama compoturilor in care fructele au fost tratate termic inactivăndu-se astfel enzimele, vitaminele, antioxidanţii naturali şi alte substanţe biologic active, scănzănd totodată şi biodisponibilitatea micro şi macroelementelor. In plus, produsul utilizează pentru colorarea cireşelor colorantul artificial eritrozină, periculos pentru suferinzii de tiroidă precum şi pentru cei sensibili şi alergici la acest colorant, ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Compoturile din fructe nu sunt echivalente şi nu pot inlocui consumul de fructe proaspete.

Â

CONCLUZII. Specialistul nu recomandă ca produsul analizat să fie consumat in exces, mai ales persoanelor sensibile la coloranţi. Diabeticii vor ţine cont de aportul de zaharoză şi sirop de fructoză-glucoză. De asemenea, nu va fi consumat in exces de supraponderali şi obezi, mai ales partea lichidă a compotului.

×
Subiecte în articol: bun de consum produsul