x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Condimenteaza-ti cura de slabire!

Condimenteaza-ti cura de slabire!

30 Mar 2006   •   00:00

Vrei sa scapi de kilogramele in plus? Stiai ca intr-o cura de slabire te pot ajuta si condimentele? S-a demonstrat ca mirodeniile iuti – piperul, mustarul, ardeiul iute – stimuleaza metabolismul si intensifica arderile de grasimi. Si nu numai atat, condimentele pot fi folosite si de catre cei care trebuie sa limiteze consumul zilnic de sare. O dieta restrictiva este greu de suportat de catre bolnav, alimentele i se par lipsite de gust. De aceea, chimenul, oregano adaugate in mancare ii dau acesteia savoare.

Semintele de mustar, coriandru, chimen, fenicul, piperul, cuisoarele, scortisoara, vanilia, curcuma au actiune benefica asupra sanatatii. Cateva boabe de piper sau de mustar adaugate in mancarurile grele sunt o solutie pentru usurarea digestiei, deoarece stimuleaza secretia de suc gastric si previn balonarile.

Mirodeniile au actiune bactericida si efect de conservare asupra produselor alimentare. "Actiunea farmacologica a mirodeniilor se datoreaza uleiurilor esentiale continute de acestea", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In cantitati mari, unele condimente pot creste tensiunea arteriala din cauza uleiurilor esentiale, altele o pot scadea. In acest context, piperul nu este indicat hipertensivilor. Pentru condimentarea mancarurilor, hipertensivii pot folosi seminte de fenicul. Aceste seminte dau o aroma deosebita mancarurilor si in acelasi timp actioneaza ca sedative naturale. S-a demonstrat ca piperul, oregano, cimbrul, coriandrul protejeaza organismul de atacurile radicalilor liberi. In acest fel sunt prevenite afectiunile cardiovasculare, unele forme de cancer si imbatranirea precoce. Mararul, chimenul, piperul contin terpenoizi, substante cu rol anticoagulant, care contribuie la imbunatatirea circulatiei sangvine si, de asemenea, favorizeaza scaderea colesterolului in sange.

DAFIN SI CORIANDRU. Condimentele nu au valoare nutritiva, contin o cantitate mica de vitamine, minerale sau fibre alimentare, insa au proprietati antioxidante, antibacteriene si dezinfectante deosebite. Coriandrul, de exemplu, calmeaza iritatiile de pe mucoasa stomacala si iritatiile provocate de administrarea unor medicamente. Pentru usurarea digestiei, o cana cu infuzie calduta de coriandru este o solutie foarte buna. Coriandrul are proprietati tonifiante si in acelasi timp previne balonarile. Dafinul, un condiment folosit in industria carnii si a pestelui, are proprietatea de a intari sistemul imunitar. In acest scop, 5 g de frunze de dafin se pun in 300 ml de apa si se fierb cinci minute. Intreaga cantitate de decoct se bea pe parcursul unei zile. In cazurile de stomatita, rezultate foarte bune da mestecarea unei frunze de dafin pe zi.

EFECTE ADVERSE. Piperul, mustarul au proprietati revigorante, dar si iritante. De aceea, persoanele agitate, cele care sufera de tulburari ale sistemului nervos nu isi vor condimenta prea mult mancarea. De asemenea, persoanele cu sindromul colonului iritabil trebuie sa evite alimentele picante. In cazul lor, ca si in cazul celor care sufera de gastrita, ulcer gastric, piperul poate provoca arsuri. Cei care sufera de afectiuni biliare sau hepatice vor condimenta alimentele cu prudenta si numai dupa ce au cerut sfatul medicului. Daca este adaugat in mancare cu moderatie, piperul intareste sistemul imunitar si contribuie la detoxifierea ficatului.

×
Subiecte în articol: piperul alimentatie echilibrata