x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Confirmare - Lactate romăneşti fără gumă guar

Confirmare - Lactate romăneşti fără gumă guar

de Nicoleta Catana    |    25 Aug 2007   •   00:00

Fabricile de lapte şi produse lactate din Romănia nu au utilizat guma de guar in fabricarea iaurturilor (exceptănd Danone), deşi acest aditiv este folosit in proporţie de 80% in ţările Uniunii Europene, a declarat preşedintele Asociaţiei Patronale Romăne din Industria Laptelui (APRIL), Valeriu Steriu.

Acesta a mai precizat că, deşi guma de guar este un bun preparat natural utilizat in industria alimentară, problemele apărute la unele produse ale companiei Danone au fost cauzate de faptul că pe linia de ambalare a fost făcută o substanţă utilizată in producţia de erbicide şi insecticide, iar ulterior aditivul alimentar utilizat de Danone pentru iaurturi. Acesta a adăugat că toţi furnizorii de aditivi şi materii prime necesare fabricării produselor lactate sunt verificaţi foarte atent şi că deocamdată toate loturile de iaurt in care a fost utilizată guma de guar contaminată au fost retrase de pe piaţă şi se aşteaptă rezultatele analizelor pentru a se cunoaşte exact dacă există substanţe dăunătoare. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a primit la data de 14 august o notificare prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje al Comisiei Europene referitoare la prezenţa gumei de guar in iaurturi cu fructe, posibil contaminată cu dioxină (o substanţă cu potenţial toxic şi cancerigen).


ALERTĂ. CE a vizat mai multe state membre, care au fost avertizate să analizeze cantităţile de gumă de guar şi să se asigure că nu au fost folosite in fabricarea unor produse, iar dacă acest lucru s-a intămplat deja, să retragă de pe piaţă produsele respective. Purtătorul de cuvănt al Comisiei Europene pe Probleme de Sănătate şi Protecţia Consumatorului, Philip Tod, i-a asigurat pe consumatorii că autorităţile europene şi cele naţionale au luat măsuri imediat ce s-a aflat de pericolul unei posibile contaminări cu dioxină. Oficialul european a precizat că, intrucăt nivelurile găsite in majoritatea cazurilor analizate, chiar dacă produsele alimentare au fost contaminate, sunt foarte reduse, nu reprezintă un pericol.

×
Subiecte în articol: bun de consum guar