x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CONTAMINARE/Nu mai avem carne cu dioxină, am mâncat-o!

CONTAMINARE/Nu mai avem carne cu dioxină, am mâncat-o!

de Cristina Andreea Calin    |    12 Dec 2008   •   00:00
CONTAMINARE/Nu mai avem carne cu dioxină, am mâncat-o!

Un sfert din cantitatea de carne contaminată cu dioxină a fost confiscată de inspectorii sanitar-veterinari, restul a ajuns deja pe mesele noastre. Dacă a mai rămas ceva neconsumat, se va trimite producătorilor pentru distrugere.

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au efectuat 2.948 de controale, dintre care 358 în unităţi de tranşare şi procesare, 220 în depozite frigorifice şi 2.370 în unităţi de vânzare cu amănuntul, în total fiind descoperite 133,6 tone de carne de provenienţă Irlanda, a precizat Radu Roatiş, preşedintele ANSVSA.

NOTIFICARE TÂRZIE
Potrivit preşedintelui ANSVSA, România a primit trei notificări oficiale în care se regăsesc 93,6 tone de carne de porc care provin din Irlanda, respectiv 3,6 tone aduse prin Belgia, 70 de tone prin Ungaria şi 20 de tone prin Italia. în urma controalelor, autorităţile române au mai depistat alte 40 de tone venite prin Franţa. “Din totalul de 133,6 tone, despre care se ştie că au ajuns în România, doar 34 de tone au fost puse sub sechestru, restul, 99,6 tone, sunt preparate şi s-a dispus de miercuri rechemarea lor prin sistemul rapid de alertă”, a adăugat Roatiş.

Totodată, Roatiş a precizat că rechemarea nu este făcută de ANSVSA, ci de agenţii economici, instituţia având doar obligaţia de a face această notificare. Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a spus că, din moment ce în România se consumă zilnic între 1.200 şi 1.500 de tone de carne şi preparate din carne de porc, este foarte posibil ca din septembrie până acum cele 99,6 tone să fi fost deja vândute. Atât Roatiş, cât şi Minea au dat asigurări că populaţia poate cumpăra liniştită carne de porc, pentru că produsele cu probleme au fost rechemate. Mai mult, preşedintele Romanlimenta a spus că loturile de carne de porc contaminate au mers către firmele mici, care au distribuit produsele fabricate pe pieţele locale.

Roatiş a declarat că inspectorii ANSVSA vor face controale în pieţe, pentru a se asigura că nu vor fi vândute produse din carne de porc provenită din Irlanda. Roatiş a adăugat că a fost înştiinţată Asociaţia Română a Cărnii şi s-a interzis importul de carne din Irlanda.

STUDIILE SPECIALIŞTILOR
Şeful ANSVSA a declarat că, în urma unor studii realizate de specialiştii Uniunii Europene, a rezultat că un consum de 90 de zile de carne contaminată cu dioxină cu o concentraţie de peste 200% faţă de limita admisă nu creează probleme. Carnea contaminată cu dioxină nu poate fi recunoscută decât în urma probelor de laborator, a precizat Roatiş. Minea a explicat că, dacă un om consumă zilnic, timp de 90 de zile, 250-300 de grame de carne de porc sau produse contaminate, nu îi este afectată sănătatea.

Comisia Europeană a cerut miercuri, în cadrul unei reuniuni care a avut loc la Bruxelles, retragerea şi distrugerea cărnii de porc provenită din Irlanda în perioada 1 septembrie – 6 decembrie.

Totodată, experţii au stabilit că produsele alimentare compuse şi produsele alimentare care conţin până la 20% carne sau grăsime de porc provenită din Irlanda pot fi excluse de la retragere de pe piaţă.
 

“Din totalul de 133,6 tone, despre care se ştie că au ajuns în România, doar 34 de tone au fost puse sub sechestru, restul, 99,6 tone, sunt preparate şi s-a dispus de miercuri rechemarea lor prin sistemul rapid de alertă”
Radu Roatiş, preşedintele ANSVSA

 
“Pe lângă cele 4,5 tone, o altă cantitate de carne, e vorba de câteva sute de kilograme, fusese deja procesată, iar preparatele au fost distribuite în câteva zeci de magazine din judeţ. Chiar dacă nu toată cantitatea de preparate a fost descoperită, populaţia nu trebuie să intre în panică, pentru că, practic, nu există nici un risc”
Decebal Săraru, directorul DSVSA Vaslui

 

4,5 tone de carne în Vaslui

Peste 4,5 tone de carne de porc şi câteva sute de kilograme de preparate din carne au fost retrase de la comercializare de către reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui, existând suspiciuni de contaminare cu dioxină. Potrivit directorului DSVSA, Decebal Săraru, carnea de porc a ajuns în judeţ prin intermediul unei firme clujene, fiind descoperită la două unităţi de procesare a cărnii din municipiul Vaslui. “Pe lângă cele 4,5 tone, o altă cantitate de carne, e vorba de câteva sute de kilograme, fusese deja procesată, iar preparatele au fost distribuite în câteva zeci de magazine din judeţ. Chiar dacă nu toată cantitatea de preparate a fost descoperită, populaţia nu trebuie să intre în panică, pentru că, practic, nu există nici un risc”, a declarat directorul DSVSA Vaslui, Decebal Săraru. Reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică Vaslui au precizat că simptomatologia unei intoxicaţii cu dioxină ar putea apărea doar după un consum mare de carne şi de lungă durată. (A.I.)

 

Din Cluj către Maramureş

Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare Maramureş au făcut verificări în teren după ce au primit informaţii că o firmă clujeană a distribuit carne de porc contaminată cu dioxină la procesatorii de carne din judeţ. Şeful DSVSA, Carol Balko, a spus că în Maramureş au ajuns două transporturi, dar că nu s-au putut preleva probe din carnea respectivă pentru că aceasta a fost prelucrată în totalitate. Carol Balko a declarat că în Maramureş au intrat două tranşe din transportul de carne suspectat că ar fi fost contaminat cu dioxină. “La noi au ajuns cantităţi mici. Este vorba de 112 kilograme de carne de lucru într-o primă fază, care a ajuns la noi în 13 octombrie, iar în a doua tranşă s-au adus 145,5 kilograme, asta s-a întâmplat în 31 octombrie”, a spus Carol Balko. El a declarat că nu s-a reuşit însă prelevarea de probe pentru laborator, astfel încât nimic nu e sigur. “Preparatele din cele două transporturi de carne nu au fost pe termen lung. Carne, firesc, nu am mai găsit, iar din preparate nu a mai rămas nimic”, a spus şeful DSVSA Maramureş. (V. Dale)

 

Timişorenii au mâncat o tonă

Peste 1000 de kilograme de carne de porc din Irlanda au fost puse în vânzare în judeţul Timiş. Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au început o anchetă ale cărei rezultate sunt deja cunoscute. Carnea infestată cu dioxină a ajuns la un procesator din Timişoara încă din luna octombrie, care a făcut diverse preparate de porc. Acum nu a mai rămas nimic de retras de pe piaţă, deoarece toate produsele cu carne infestată au fost deja consumate de timişoreni, conform reprezentanţilor de la DSVSA Timiş. Culmea!, firma nu va primi nici un fel de sancţiune, pe motiv că la momentul importului nu se ştia despre problema infestării cu dioxină. Şeful Serviciului pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul DSV Timiş, Pompiliu Smultea, a declarat că peste o tonă de carne a fost transformată în produse de băcănie şi măcelărie de firma Carnexim Banat şi distribuită în reţeaua de magazine proprii. Directorul DVS Timiş, Ioan Jeleriu, declara acum trei zile că în Timiş nu există indicii prvind cumpărarea de carne cu dioxină de către procesatorii din judeţ. În judeţul Timiş funcţionează unele dintre cele mai mari crescătorii de porci, abatoare, precum şi peste 20 de firme care se ocupă cu procesarea cărnii de porc. Agenţii economici din domeniu şi medicii veterinari din teritoriu au primit atenţionări să reţină orice transport de caren din “lotul irlandez” şi să anunţe autorităţile, pentru a fi distrusă. (Mircea Opriş)

 

Carne toxică în Prahova

Alertă în Prahova! Medicii veterinari au descoperit în mai multe magazine din judeţ produse preparate din carnea adusă din Irlanda. Este vorba despre cârnaţi şi kaizer. Din păcate, o mare parte din alimentele contaminate cu dioxină a fost consumată deja de cetăţeni sau se află încă în frigiderele lor.   Medicii Autorităţii Sanitar-Veterinare din Prahova au descoperit că 11,5 tone de carne venită din Irlanda via Ungaria au ajuns la un depozit din judeţ. De aici, întreaga cantitate a plecat la unităţi de procesare din Ilfov, Vrancea şi Vaslui. De asemenea, de la Cluj alte cinci tone de carne au ajuns la o unitate prahoveană. Aici, medicii au mai găsit 2,5 tone neprocesate, pe care le-au pus sub sechestru. Alte 2,5 tone au fost însă procesate sub formă de cârnaţi. Tot din carnea contaminată au ajuns din Bucureşti, la o altă unitate din Prahova, aproape 2.000 de kilograme de kaizer.

  • Laura Calciu
×