Ne putem proteja copiii de astm cu ajutorul alimentaţiei? Da, răspund nutriţioniştii, dar cu condiţia să le oferim alimente incluse în regimul mediteranean: fructe, legume, cereale integrale, lactate, peşte, ulei de măsline.
Ne putem proteja copiii de astm cu ajutorul alimentaţiei? Da, răspund nutriţioniştii, dar cu condiţia să le oferim alimente incluse în regimul mediteranean: fructe, legume, cereale integrale, lactate, peşte, ulei de măsline.
Un studiu recent a demonstrat un nou beneficiu al regimului mediteranean. Copiii care mănâncă fructe şi legume proaspete, lactate, cereale integrale, peşte, ulei de măsline prezintă puţine riscuri de a suferi de astm.
STUDIU
Pentru a ajunge la această concluzie, doctorul Isabelle Romieu şi colegii săi de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Mexic au monitorizat 1.500 de copii cu vârste diferite. Medicii au evaluat starea de sănătate a acestora cu ajutorul unui set complet de examene medicale. Apoi le-au cerut mamelor să completeze o listă cu alimentele consumate în mod frecvent de copii.
Medicii au observat astfel că acei copii care mâncau zilnic alimente incluse în regimul mediteranean prezentau cu 40% mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de astm comparativ cu ceilalţi. Printre fructele şi legumele specifice regimului mediteranean, care au proprietăţi împotriva astmului, se numără citricele, strugurii, pepenii, merele, migdalele, nucile, roşiile, spanacul, morcovii, sparanghelul.
Potrivit nutriţioniştilor, aceste alimente conţin vitamine şi minerale ce stimulează sistemul imunitar al copiilor să lupte împotriva factorilor alergeni responsabili pentru apariţia astmului. Medicii recomandă părinţilor să aibă mai multă grijă în ceea ce priveşte alimentaţia copiilor, mai ales în condiţiile în care numărul cazurilor de astm este în creştere în ţările dezvoltate din cauza poluării şi alimentaţiei dezechilibrate.
OPINII
Regimul mediteranean este considerat în prezent cea mai sănătoasă dietă, spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Baza regimului mediteranean o constituie fructele şi legumele, care sunt consumate în cantităţi mari la fiecare masă. 40%-45% din aportul caloric zilnic provin din fructe, roşii, ardei gras, dovlecei, morcovi, ceapă, ciuperci, vinete, anghinare, sparanghel, spanac etc. De asemenea, pâinea şi pastele din făină integrală, leguminoasele (linte, năut, fasole roşie sau albă) ocupă un loc important în cadrul acestui regim.
Toate aceste alimente asigură necesarul de vitamine, minerale şi fibre al organismului, prevenind în acest fel bolile cardiovasculare şi cancerul. Grăsimile bune din peşte, nuci, migdale, ulei de măsline sunt surse de acizi omega 3, ce protejează inima şi creierul. Şi proteinele din regimul mediteranean sunt valoroase, pentru că provin din lactate proaspete şi peşte.
Citește pe Antena3.ro