x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Creativitatea, o boală mentală (STUDIU)

Creativitatea, o boală mentală (STUDIU)

17 Oct 2012   •   16:39
Creativitatea, o boală mentală (STUDIU)
Sursa foto: Thinkstock

Creativitatea poate fi deseori şi o boală mentală şi este întâlnită mai ales la scriitori, potrivit unui studiu la care au participat peste un milion de persoane, informează BBC.

Scriitorii sunt cei mai expuşi la boli precum anxietatea, tulburarea bipolară, schizofrenia sau abuzul de substanţe, arată cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska. De asemenea, scriitorii au de două ori mai multe şanse să se sinucidă decât populaţia generală.

Şi dansatorii şi fotografii sunt expuşi la tulburările bipolare. Ca grup, persoanele care au profesii creative nu sunt expuse la probleme psihiatrice mai mult faţă de alte persoane, însă pot avea o tulburare cum ar fi anorexia sau autismul.

Potrivit acestui studiu recent, tulburările ar trebui văzute într-o lumină nouă, anumite trăsături putând fi benefice sau bune. Pasiunile restrictive şi intense ale unei persoane care are autism sau energia maniacală a unei persoane cu tulburări bipolare ar putea oferi concentrarea şi determinarea necesare geniului şi creativităţii.

De asemenea, gândurile dezordonate asociate cu schizofrenia pot "naşte" originalitatea unei capodopere.

"Dacă cineva consideră că anumite fenomene asociate cu boala pacientului sunt benefice, se deschide astfel calea pentru o nouă abordare a tratamentului", a spus doctorul Simon Kyaga, conducătorul studiului.

×