x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cremă cu multe grăsimi şi aditivi

Cremă cu multe grăsimi şi aditivi

de Cristina Andreea Calin    |    30 Mai 2007   •   00:00
Cremă cu multe grăsimi şi aditivi
Sursa foto: Jurnalul foto/

Cele trei surse de grăsimi animale saturate pot afecta serios siluetele. In combinaţie cu sarea şi cu aditivii analizaţi, pot avea efecte nefavorabile şi asupra sănătăţii.

Cele trei surse de grăsimi animale saturate pot afecta serios siluetele. In combinaţie cu sarea şi cu aditivii analizaţi, pot avea efecte nefavorabile şi asupra sănătăţii.

Principalul ingredient al cremei de caşcaval Mili este "caşcavalul din lapte de vacă pasteurizat", in proporţie de 38%. Restul componentelor, aşa cum arată eticheta, sunt "unt, smăntănă, stabilizatori (gumă guar E 412), amidon modificat din porumb (porumb E 1420 sau E 1440 sau 1451 sau 1404), gumă carruba E 410, sare alimentară 1,5%".
Valoarea energetică a acestui produs este ridicată, 1.300 kj/300 kcal. Producătorul specifică şi valorile nutriţionale: "proteine 7 g, glucide 4 g, lipide 30 g".

Analiză. Pe lăngă caşcaval, acest produs mai conţine unt, smăntănă şi stabilizatori. Aceştia din urmă au şi capacitatea de a reţine o cantitate sporită de apă, ne spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. In aceste condiţii ar fi fost util ca producătorul să specifice şi cantitatea de apă conţinută de produs.
Crema are o densitate energetică ridicată, 300 kcal/100 g şi, ca toate produsele pe bază de caşcaval, conţine o cantitate mare de grăsimi animale saturate.
Produsul reprezintă o sursă de sare de care trebuie ţinut cont in aportul zilnic, avănd in vedere că majoritatea produselor pe care le consumăm zilnic conţin sare.

Concluzii.
Supraponderalii, obezii, hipertensivii, cardiovascularii, persoanele cu intoleranţă la lactoză, la unii dintre stabilizatorii utilizaţi, hepaticii şi renalii ar trebuie să fie atenţi la cantitatea şi ritmicitatea cu care consumă produsul.

×
Subiecte în articol: bun de consum