x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cremă de calorii

Cremă de calorii

de Cristina Andreea Calin    |    16 Apr 2008   •   00:00
Cremă de calorii
Sursa foto: Jurnalul foto/

CE BEM, CE MÎNCĂM
Amestecul de zaharuri rafinate cu grăsimi vegetale imprimă o valoare energetică ridicată. Stilla dolce este o cremă cu gust de ciocolată pentru torturi.

CE BEM, CE MÎNCĂM
Amestecul de zaharuri rafinate cu grăsimi vegetale imprimă o valoare energetică ridicată. Stilla dolce este o cremă cu gust de ciocolată pentru torturi. Înainte să o pregătiţi, citiţi cu atenţie eticheta pentru a vedea ingredientele: “zahăr, sirop de glucoză, cacao cu conţinut redus de grăsime, grăsime vegetală, amidon de cartofi modificat E 1404/E 1410/E 1414/E 1420/E 1440, ge­latină de porc, emulgatori: E 471 – mono şi digliceride ale acizilor graşi, E472 – esterii acidului acetic cu mono şi digliceridele acizilor graşi, proteine din lapte, co­lorant: 150c – caramel amoniacal, regulator de aci­ditate: acid citric – E 330”.

Producătorul ne atrage atenţia că în plic se mai pot găsi “ur­me de lapte, boabe de soia, grîu, alune şi nuci”.

 

ANALIZĂ. Din compoziţia cremei rezultă că are un profil nutriţional dezechilibrat, cu exces de zaharuri cu index glicemic ridicat. Prof. Mencinicopschi ne atrage atenţia că, deşi nu are etichetă nutriţională, ingredientele spun despre acest produs că are o valoa­re energetică foarte ridicată. Grăsimile vegetale, a căror natură botanică nu o cu­noaştem, contribuie din plin la numărul mare de calorii, iar amestecul de zahăr rafinat cu grăsimi are efect nociv. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suprapondera­lilor şi obe­zi­lor, celor cu rezistenţă la insulină, cu sindrom metabolic (maladii cardiovasculare, diabet de tip II, boli neurodegenerative, cancere), celor cu poliartrite reumatoide, osteoporoză. Diabe­ti­cii vor cere sfatul medicului.

 

 

×
Subiecte în articol: bun de consum