x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cremă de margarină

Cremă de margarină

de Cristina Andreea Calin    |    13 Mar 2008   •   00:00
Cremă de margarină

CE BEM, CE MĂNCĂM ● E 476 are efecte hepatotoxice
O treime din cremă este reprezentată de grăsimi, iar mai mult de jumătate sunt glucide, rezultând un produs cu o valoare energetică imensă.


CE BEM, CE MĂNCĂM ● E 476 are efecte hepatotoxice
O treime din cremă este reprezentată de grăsimi, iar mai mult de jumătate sunt glucide, rezultând un produs cu o valoare energetică imensă.


Crema fină tartinabilă cu arahide Galactic seamănă izbitor de bine cu o cremă de ciocolată, numai că după ce citim eticheta ne dăm seama că este de fapt o pastă de zahăr şi margarină. În compoziţia, produsului intră: "Zahăr, grăsime vegetală hidrogentă, lapte praf, pudră de cacao, emulgatorii (lecitină E 322, E 476 – poliricicoleat de poliglicerol), vanilie, pastă de arahide, aromă de arahide, cacao min 3%, pastă de arahide min 2%". Eticheta nutriţională specifică următoarele ingrediente pentru 100 de grame de produs: grăsime 30,5%, proteine 2,8%, carbohidraţi 60%, energie 550 kcal. Tot pe etichetă producătorul mai face şi următoarea remarcă: "Produse distinse cu medalia: «Marca de aur» la Salonul Naţional al Dulciurilor Delicia 2000".


ANALIZĂ. Crema tartinabilă are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide şi grăsimi, inclusiv o mare cantitate de grăsimi hidrogenate periculoase pentru sănătate, ne avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Din această cauză produsul are o densitate energetică foarte ridicată, 550 kcal/100 g, dar şi o încărcătură glicemică foarte mare, periculoase pentru pancreasul endocrin. Produsul este o sursă ascunsă de lactoză şi de arahide.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat, mai ales din cauza conţinutului foarte ridicat de grăsimi hidrogenate (margarină), copiilor, femeilor însărcinate, care alăptează, cardiovascularilor, hipertensivilor, hepaticilor, celor cu afecţiuni renale.

De asemenea crema fină tratinabilă nu este recomandată supraponderalilor, obezilor, persoanelor cu sindrom metabolic (diabet de tip II, celor cu maladii neurodegenerative, cancere), celor cu status proinflamator sistemic (reumatisme, artrite), celor cu hiperuricemie (gută). Persoanele care au intoleranţă la lactoză şi sunt alergice la arahide vor testa produsul înainte de consum. Cei care suferă de diabet vor cere sfatul medicului curant.



×
Subiecte în articol: bun de consum