x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cremă de margarină

Cremă de margarină

de Cristina Andreea Calin    |    27 Mar 2008   •   00:00
Cremă de margarină

Ce bem, ce măncăm  Producătorul a adăugat cacao doar pentru a da culoare acestui produs. Ingredientele de bază sunt zahărul şi margarina, ambele incriminate pentru apariţia multor maladii.

Produsul are foarte multe calorii

 

Producătorul a adăugat cacao doar pentru a da culoare acestui produs. Ingredientele de bază sunt zahărul şi margarina, ambele incriminate pentru apariţia multor maladii.

 

Crema tartinabilă cu cacao şi alune de pădure Alpineti este de fapt un amestec de zahăr şi margarină, pudra de cacao fiind folosită în cantitate foarte mică. Ingredientele înscrise pe etichetă sunt următoarele: “zahăr, grăsimi vegetale hidrogenate, pudră de cacao (min. 9%), zer pudră, pastă de alune (1%), mono şi digliceride (E 470 – E 472), emulgator (lecitină din soia E 322)”.

 

Analizå. Crema analizată este un produs zaharos cu profil nutriţional foarte dezechilibrat, cu un exces de zaharuri cu index glicemic foarte ridicat (zaharoză), dar şi grăsimi vegetale hidrogenate periculoase pentru sănătate. Acest tip de grăsimi este vinovat pentru apariţia bolilor cardiovasculare, dar şi a unor maladii hepatice. Acesta este motivul pentru care în unele ţări, printre care şi Statele Unite ale Americii, este interzisă comercializarea de produse care au în compoziţie o cantitate mai mare de 2% grăsimi vegetale hidrogenate. Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune analizând eticheta că densitatea energetică a produsului este foarte ridicată (peste 400 kcal/100g). De asemenea, specialistul ne atrage atenţia că în compoziţia cremei intră o sursă de lactoză şi un ingredient cu potenţial alergen ridicat: pastă de alune.



Concluzii.
În urma analizei, specialistul conchide că produsul nu poate fi recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, persoanelor care suferă de afecţiuni cardiovasculare, celor cu maladii hepatice şi renale, hipertensivilor, persoanelor cu sindrom metabolic, suferinzilor de afecţiuni ale tractusului digestiv, alergicilor.

Diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de consum. Cei cu intoleranţă la lactoză şi cu alergie la arahide vor testa în prealabil produsul pentru a vedea care este reacţia organismului.

×
Subiecte în articol: bun de consum