x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Crenvurşti cu mult ulei

Crenvurşti cu mult ulei

de Cristina Andreea Calin    |    17 Mai 2007   •   00:00
Crenvurşti cu mult ulei

Produsul analizat are ca ingredient principal uleiul vegetal, nespecificăndu-se natura acestuia. De aceea, este interzis celor care suferă de boli renale sau hepatice.


Â

Produsul analizat are ca ingredient principal uleiul vegetal, nespecificăndu-se natura acestuia. De aceea, este interzis celor care suferă de boli renale sau hepatice.

Â

Crenvurştii vegetali Cardinali au ca ingredient principal uleiul vegetal. Următoarele ingrediente conform etichetei sunt: "proteină vegetală din soia, amidon modificat (unul dintre: E1420, E1440, E1451, 1413, 1414, 1420, 1422, 1442, E1410, E1412, E1450), gluten, maltodextrină, stabilizator: metil celuloză (E461), dextroză, sare iodată, usturoi, ceapă, condimente, extract de ardei, arome, potenţiator, de aromă: glutamat monosodic (E621), antiaglomerant: silice amorfă, colorant: caramel (E150c sau E150d sau E150b sau E150a) şi carmin (E120), extract de paprika, fum. Conţine: proteină vegetală din soia, gluten, dioxid de sulf, susan". Producătorul specifică faptul că produsul "nu necesită fierbere". Valorile nutriţionale medii pentru 100 g produs sunt: proteine 8,1g, lipide 18,7g, glucide 5,0 g, valoare energetică 915 kj/221 kcal.

Â

Â
ANALIZA. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare spune că ar fi fost utilă precizarea sursei botanice de ulei vegetal şi a aromelor pe care producătorul le-a folosit pentru fabricarea acestui aliment. Produsul conţine dioxid de sulf (E220), conservat artificial care impiedică asimilarea vitaminei B1, iar persoanelor sensibile le produce dureri de cap şi ameţeală. Poate produce aşa numitul astm de sulfit şi probleme gastrointestinale persoanelor sensibile.

Â

Un alt aditiv folosit in acest produs care provoacă foarte multe probleme de sănătate este glutamatul monosodic. Acest potenţiator de aromă este total interzis in alimentaţia copiilor şi a sugarilor. Majoritatea producătorilor il folosesc pentru a da impresia că alimentele au un gust extraordinar. Produsul are o densitate calorică medie.

Â

Â
CONCLUZII. Specialistul nostru spune, analizănd eticheta produsului, că este interzis persoanelor cu intoleranţă la gluten, alergice la soia şi ladioxid de sulf. De asemenea, produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insărcinate şi celor care alăptează, celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de ficat, persoanelor care suferă de afecţiuni renale şi gastrointestinale.

Â

Â

×
Subiecte în articol: bun de consum