CE BEM, CE MÎNCĂM
Combinaţia de ingrediente din acest produs îl face de
nerecomandat multor categorii de consumatori. Surimi de crab conţine şase
E-uri, dar nici urmă de crab.
Combinaţia de ingrediente din acest produs îl face de nerecomandat multor categorii de consumatori. Surimi de crab conţine şase E-uri, dar nici urmă de crab.
Prodususl Epio “surimi de crab” are înscris pe etichetă următoarele ingrediente: “conţine surimi, file de peşte alb, apă, amidon, albuş de ou, extract de crab, aromă de crab, glutamat de sodiu, sorbitol, glicogen, sare, culoare naturală E 120; ingrediente: surimi 33% (peşte alb, zahăr, stabilizator E 339iii – fosfat trisodic), apă, amidon de cereale, amidon de tapioca, grîu, zahăr, humectant E 420 (sorbitol), sare, ulei de seminţe de soia, agent de fermentaţie E 170i (carbonat de calciu), vin alb, pudră de ou alb, aditiv aromă E 621– glutamat de sodiu, agent de gelificare E 407 – caragenan, aromă de crab, colorant E 120 – carmin”.
ANALIZĂ. Deşi produsul se numeşte “surimi de crab”, ultimul ingredient lipseşte, fiind prezent doar sub formă de aromă. Profesorul Mencinicopschi ne spune că “surimi este un produs nou, obţinut din peşte, cu valoare economică mică, a cărui proteină este reconstituită şi texturată pentru a imita carnea fructelor de mare”. Acest produs poate fi aromatizat şi colorat după dorinţă. Pentru acest produs a fost folosit E 120, care are o serie de efecte adverse: alergii, rinite, astm, erupţii cutanate.
Pe lîngă carnea de peşte, produsul conţine şi glucide rafinate de tipul amidonului, dar şi zaharoză cu index glicemic foarte ridicat. Conţine o sursă de proteine din ou şi sodiu ascuns în aditivi şi sare. De acesta trebuie să ţinem cont pentru a nu depăşi doza zilnică recomandată, de 6 g.
CONCLUZII. Din cauza aditivilor alimentari, produsul nu este recomandat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, bolnavilor de hiperuricemie (gută), celor cu intoleranţe digestive, alergicilor la componente, celor cu probleme neuropsihiatrice şi neurodegenerative, suferinzilor de cancer, diabeticilor. Surimi analizat este interzis bolnavilor de celiachie (intoleranţă la gluten).
Precizări
Rubrica “Ce bem, ce mîncăm” se adresează acelor persoane care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele acestora asupra sănătăţii şi organismului nostru şi în ce măsură acestea ne pot dăuna. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau scriindu-ne pe adresa de e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. De asemenea, ne pot trimite sugestii la numărul de fax 021-318.20.35. Dacă sînteţi interesaţi de caracteristicile unui produs, fie el băutură sau aliment, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi “analizată” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, îi prezentăm compoziţia produsului alimentar şi datele nutriţionale preluate din eticheta acestuia, însă fără a i-l prezenta.
cristina.calin@jurnalul.ro