x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cu lactatele la masă!

Cu lactatele la masă!

de Magda Marincovici    |    08 Apr 2008   •   00:00
Cu lactatele la masă!
Sursa foto: iSTOCKPHOTO/

La Academia de Medicină din Franţa s-au întîlnit recent personalităţi care au pledat pro şi contra laptelui şi lactatelor. Mai mult, s-a făcut referire la studii ce susţin legătura dintre lactate şi unele forme de cancer.



La Academia de Medicină din Franţa s-au întîlnit recent personalităţi care au pledat pro şi contra laptelui şi lactatelor. Mai mult, s-a făcut referire la studii ce susţin legătura dintre lactate şi unele forme de cancer.

 

Lactatele reprezintă singurele alimente şi cele mai sigure surse de calciu, susţine prof. Bernard Salle, membru al Academiei de Medicină. Potrivit programului naţional de alimentaţie sănătoasă derulat în Franţa, sînt recomandate trei lactate zilnic. Datele arată că francezii mănîncă în special brînzeturi şi iaurt (apro­ximativ 406 kilograme pe an/persoană) şi mai puţin lapte, plasîn­du-se prin­tre cei mai mari consumatori de lactate din Europa. De altfel, mulţi nu­triţionişti recomandă produsele lactate şi mai puţin laptele şi cu atît mai puţin laptele de vacă.


Participanţii la întîlnire au in­sistat asupra rolului esenţial al lap­telui matern ca primă şi principală sur­să de calciu. Deşi laptele matern conţine mai puţin calciu, comparativ cu laptele de vacă, el prezintă raportul ideal calciu/fosfor şi permite o mai bună absorbţie digestivă faţă de laptele de vacă. Prof. Jean Francois Duhamel regreta că în Franţa este minimalizat rolul alăptatului în dezvoltarea armonioasă a copilului. Ca să ne facem o idee despre aportul de calciu din lactate, să ţi­nem seama că apele minerale, spa­nacul, varza, carnea sau fructele ne dau aproximativ 200 mg de calciu. În timp ce necesarul de calciu  poate atinge 1.500 mg în cazul adoles­cen­ţilor, persoanelor în vîrstă şi fe­mei­lor însărcinate. Calciul per­mite refa­cerea şi consolidarea osu­lui, dar reprezintă şi o sursă de proteină, care ţine sub control se­cre­ţia de in­sulină, tensiunea arteria­lă şi acţiu­nea metabolismului gră­similor.

 

ACUZE. Totuşi, la această reuniune prof. Charles Joel Menkes a adus şi acuze lactatelor, susţinînd că absorbţia calciului în prevenirea osteoporozei şi a fracturilor este “foar­te controversată”. Unii specia­lişti spun că osteoporoza este o boală plurifactorială şi că ea nu se rezumă la supliment de calciu. Mai mult, prof. Menkes a adus argumente po­trivit cărora: suplimentele cu calciu şi vitamina D ar trebui administrate doar vîrstnicilor, predispuşi la osteoporoză şi fracturi. În mod special, prof. Menkes a făcut referire la studiul european EPIC, care a inclus aproximativ 142.251 de bărbaţi eu­ro­peni  monitorizaţi nouă ani. Potri­vit EPIC, ar exista o legătură “so­lidă” între consumul de lactate şi ris­cul de cancer al prostatei şi intes­tinului.

 

Calciu/fosfor

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi spune că “s-a demonstrat că protei­ne­le din lapte acidifică mediul in­tern şi pentru unele persoane sunt alergene. Lactoza este ab­sorbită dificil, antrenînd şi o malab­sorb­ţie de cal­ciu; ra­portul calciu/fosfor este deze­chi­librat în favoarea fosforului, reducînd absorbţia calciului şi blocînd absorbţia magneziului. Excesul de lapte fluid este incriminat în creş­terea prevalenţei cancere­lor de sîn şi prostată; înlocuirea laptelui matern cu laptele de vacă mă­reşte riscul de apariţie a diabe­tului insulinodependent (TIP 1), printr-un mecanism au­to­i­mun declanşat de proteinele laptelui la nivelul celulelor mas­tocite din intestin.

 

Lapte de vacă

În volumul “Eşti ceea ce mă­nînci”, autoarea, dr Gillian McKeith, scrie: “Laptele de vacă con­ţine foarte multe grăsimi şi proteina numită caseină, pe care organismul uman cu mare greutate o poate digera complet”. Au-toarea avertizează că sunt persoane cărora le lipseşte o enzimă numită lactază, care descompune lactoza din lapte. “Dacă aveţi intoleranţă la lactoză, este posibil să suferiţi de balonări, gaze, flatulenţă, diaree sau constipaţie”. O soluţie o reprezintă laptele, inclusiv lactatele din lapte de capră, de oaie.

×
Subiecte în articol: calciu alimentaţie sănătoasă