La Academia de Medicină din Franţa s-au întîlnit recent personalităţi care au pledat pro şi contra laptelui şi lactatelor. Mai mult, s-a făcut referire la studii ce susţin legătura dintre lactate şi unele forme de cancer.
La Academia de Medicină din Franţa s-au întîlnit recent personalităţi care au pledat pro şi contra laptelui şi lactatelor. Mai mult, s-a făcut referire la studii ce susţin legătura dintre lactate şi unele forme de cancer.
Lactatele reprezintă singurele alimente şi cele mai sigure surse de calciu, susţine prof. Bernard Salle, membru al Academiei de Medicină. Potrivit programului naţional de alimentaţie sănătoasă derulat în Franţa, sînt recomandate trei lactate zilnic. Datele arată că francezii mănîncă în special brînzeturi şi iaurt (aproximativ 406 kilograme pe an/persoană) şi mai puţin lapte, plasîndu-se printre cei mai mari consumatori de lactate din Europa. De altfel, mulţi nutriţionişti recomandă produsele lactate şi mai puţin laptele şi cu atît mai puţin laptele de vacă.
Participanţii la întîlnire au insistat asupra rolului esenţial al laptelui matern ca primă şi principală sursă de calciu. Deşi laptele matern conţine mai puţin calciu, comparativ cu laptele de vacă, el prezintă raportul ideal calciu/fosfor şi permite o mai bună absorbţie digestivă faţă de laptele de vacă. Prof. Jean Francois Duhamel regreta că în Franţa este minimalizat rolul alăptatului în dezvoltarea armonioasă a copilului. Ca să ne facem o idee despre aportul de calciu din lactate, să ţinem seama că apele minerale, spanacul, varza, carnea sau fructele ne dau aproximativ 200 mg de calciu. În timp ce necesarul de calciu poate atinge 1.500 mg în cazul adolescenţilor, persoanelor în vîrstă şi femeilor însărcinate. Calciul permite refacerea şi consolidarea osului, dar reprezintă şi o sursă de proteină, care ţine sub control secreţia de insulină, tensiunea arterială şi acţiunea metabolismului grăsimilor.
ACUZE. Totuşi, la această reuniune prof. Charles Joel Menkes a adus şi acuze lactatelor, susţinînd că absorbţia calciului în prevenirea osteoporozei şi a fracturilor este “foarte controversată”. Unii specialişti spun că osteoporoza este o boală plurifactorială şi că ea nu se rezumă la supliment de calciu. Mai mult, prof. Menkes a adus argumente potrivit cărora: suplimentele cu calciu şi vitamina D ar trebui administrate doar vîrstnicilor, predispuşi la osteoporoză şi fracturi. În mod special, prof. Menkes a făcut referire la studiul european EPIC, care a inclus aproximativ 142.251 de bărbaţi europeni monitorizaţi nouă ani. Potrivit EPIC, ar exista o legătură “solidă” între consumul de lactate şi riscul de cancer al prostatei şi intestinului.
Calciu/fosfor
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi spune că “s-a demonstrat că proteinele din lapte acidifică mediul intern şi pentru unele persoane sunt alergene. Lactoza este absorbită dificil, antrenînd şi o malabsorbţie de calciu; raportul calciu/fosfor este dezechilibrat în favoarea fosforului, reducînd absorbţia calciului şi blocînd absorbţia magneziului. Excesul de lapte fluid este incriminat în creşterea prevalenţei cancerelor de sîn şi prostată; înlocuirea laptelui matern cu laptele de vacă măreşte riscul de apariţie a diabetului insulinodependent (TIP 1), printr-un mecanism autoimun declanşat de proteinele laptelui la nivelul celulelor mastocite din intestin.Lapte de vacă
În volumul “Eşti ceea ce mănînci”, autoarea, dr Gillian McKeith, scrie: “Laptele de vacă conţine foarte multe grăsimi şi proteina numită caseină, pe care organismul uman cu mare greutate o poate digera complet”. Au-toarea avertizează că sunt persoane cărora le lipseşte o enzimă numită lactază, care descompune lactoza din lapte. “Dacă aveţi intoleranţă la lactoză, este posibil să suferiţi de balonări, gaze, flatulenţă, diaree sau constipaţie”. O soluţie o reprezintă laptele, inclusiv lactatele din lapte de capră, de oaie.Citește pe Antena3.ro