x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum ne protejăm lumina ochilor

Cum ne protejăm lumina ochilor

de Steluta Indrei    |    20 Feb 2012   •   21:00
Cum ne protejăm lumina ochilor

Toate organele de simt sunt pretioase si ne ajuta sa ducem o viata normala. Intr-adevar, putem trai fara unul dintre simturi. Dar daca ar fi sa alegem, cu siguranta am prefera sa nu ne pierdem vederea. In cele mai multe cazuri, chiar depinde de noi sa ne pastram vederea buna pana la varste inaintate. Daca suntem bine informati asupra problemelor care ne-ar putea afecta vederea, putem invata sa recunoastem singuri semnele unei afectiuni si chiar sa incetinim dezvoltarea ei. Doctor Maria-Mihaela Nicolaescu, medic specialist oftalmologie, de la Centrul de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes', ne prezinta principalele cauze ale deteriorarii vederii odata cu varsta si ce putem face pentru a ne proteja vederea.

● Problemele legate de ochelari, si anume vicii de refractie necorectate sau corectate necorespunzator, sunt principalele cauze ale tulburarilor de vedere. In plus, dupa 40 de ani apare presbiopia (dificultatea vederii la scris si citit), motiv pentru care persoanele ce depasesc aceasta varsta au de obicei nevoie de ochelari pentru aproape. Nu neglijati aceste probleme, consultati oftalmologul periodic si purtati ochelarii recomandati de medic.

● Cataracta, boala ce presupune opacifierea cristalinului, este de asemenea o cauza frecventa a problemelor de vedere. Urmatoarele simptome pot fi un semnal de alarma: scaderea treptata a vederii, imagine ca prin ceata sau fara contur, vederea mai buna la citit fara ochelari, nevoia de a schimba des dioptriile si observarea unor inele sau halouri in jurul luminilor. Remediul este doar chirurgical, prin inlocuirea cristalinului cu un implant artificial intraocular.

● Degenerescenta maculara legata de varsta reprezinta prima cauza de orbire a persoanelor de peste 50 de ani. Asa cum indica si numele, aceasta afectiune implica distrugerea maculei (centrul retinei). Vederea centrala se deterioreaza progresiv si pe aceasta zona apare o pata neagra, care este proiectata pe obiectul pe care persoana il priveste. Primele simptome sunt: o vedere tulbure, distorsionarea obiectelor, dificultatea de a observa detaliile, cititul devine repede un act dificil, chiar imposibil. Depistarea precoce este esentiala, prin examenul fundului de ochi. O alimentatie bogata in antioxidanti, multivitamine si luteina este benefica in scopul prevenirii degenerescentei maculare.

● Glaucomul reprezinta alta cauza majora de orbire, fiind o boala care afecteaza progresiv nervul optic pana la atrofie, cu reducerea campului vizual si diminuarea acuitatii vizuale. De cele mai multe ori simptomele nu apar decat tardiv. Desi nu exista remediu pentru aceasta afectiune, descoperirea timpurie si tratamentul pot salva vederea impiedicand progresia glaucomului.

● Afectiunile vasculare retiniene, aparute din cauza diabetului zaharat si a hipertensiunii arteriale, care pot deteriora micile vase de sange ce ajung la retina, pot duce de asemenea la orbire. Aceste afectiuni nu au semne pana cand problema nu devine serioasa. Daca aveti diabet zaharat tipul 1 sau tipul 2, este important sa faceti anual un control oftalmologic pentru a descoperi daca suferiti de o complicatie numita retinopatie diabetica. Retinopatia diabetica poate fi controlata si tratata, iar progresia ei poate fi incetinita semnificativ inainte sa inceapa deteriorarea vederii.

● Regula generala: In momentul observarii scaderii vederii sau a oricarei alte probleme legate de ochi prezentati-va la medicul oftalmolog. Nu ignorati nici un simptom!

×
Subiecte în articol: probleme de vedere