Pe măsură ce îmbătrânim, începem să observăm schimbări în ceea ce privește capacitatea noastră de a ne aminti anumite lucruri. Uităm numele anumitor persoane ori data de naștere a acestora, nu ne amintim de ce am mers într-un anumit loc sau ratăm unele întâlniri.
Pierderile de memorie pot apărea la orice vârstă, dar au tendința de a se accentua odată ce îmbătrânim. Însă, pierderea semnificativă a memoriei în rândul persoanelor vârstnice nu este o parte firească a procesului de îmbătrânire, ci este cauzată de tulburări mintale organice, leziuni cerebrale sau boli neurologice, Alzheimer fiind printre cele mai de temut.
Mare parte dintre problemele de memorie trecătoare pe care le experimentăm, odată cu înaintarea în vârstă, reflectă schimbări normale în structura și funcția creierului. Aceste schimbări pot încetini anumite procese cognitive și astfel devine mai greu să învățăm anumite lucruri. Însă, cercetările au arătat că există câteva strategii de care ne putem folosi pentru a ne proteja și a ne antrena memoria.
Studiul continuu
Un nivel de educație ridicat a fost asociat cu o mai bună funcție mintală la bătrânețe. Experții consideră că educația avansată contribuie la menținerea în stare bună a memoriei, deoarece suntem obișnuiți să fim activi mintal. Antrenarea continuă a creierului, prin diverse exerciții, activează procese care ajută la menținerea celulelor individuale ale creierului și stimulează comunicarea dintre ele.
Mulți oameni au locuri de muncă ce le permit să fie activi din punct de vedere mintal, însă fiecare dintre noi poate dezvolta anumite hobby-uri care să ne ajute să ne păstrăm memoria. De pildă, învățarea unei limbi străine antrenează creierul. O astfel de pasiune o putem practica singuri, acasă, cu ajutorul unor carti de limbi straine, prin care să învățăm să vorbim și, mai apoi, să putem să citim povești ori romane. Totodată, puzzle-urile ori integramele, jocurile de societate ori cursurile de pictură sau design sunt eficiente pentru a ne păstra mintea ascuțită. Crearea și conservarea conexiunilor cerebrale sunt un proces continuu, de aceea studiul ar trebui să reprezinte o prioritate întreaga viață.
Activitatea fizică
Activitatea fizică permanentă contribuie la creșterea fluxului de sânge în întregul organism, inclusiv în creier, iar acest lucru ajută memoria. Oamenii de știință recomandă ca în fiecare săptămână să facem cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată (în această categorie intrând mersul rapid) sau 75 de minute de activitate fizică viguroasă (cum ar fi alergatul). Pentru a obține rezultate bune, este recomandat să facem sport în fiecare zi cel puțin 10 minute.
Exercițiile fizice regulate ne ajută și să adormim mai repede și să ne bucurăm de un somn profund. Pentru a ne consolida amintirile, este important să dormim bine. Un adult are nevoie între șapte și nouă ore de somn în fiecare noapte.
Socializarea
Un alt factor care contribuie la menținerea unei memorii bune este interacțiunea socială. Depresia și stresul pot duce la pierderi de memorie, iar socializarea constantă ne ajută să le ținem la distanță. De aceea, este important să găsim mereu oportunități pentru a fi aproape de persoanele dragi, să petrecem timp împreună cu prietenii și să nu ne ferim de interacțiunile cu oameni necunoscuți. Comunicarea și apropierea sunt importante mai ales în cazul persoanelor care locuiesc singure.
Nu în ultimul rând, este vital să avem o dietă echilibrată și să renunțăm la vicii, precum fumatul ori consumul de alcool.
Sursă foto: pathdoc/ Shutterstock