x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum sa te antrenezi corect

Cum sa te antrenezi corect

17 Apr 2006   •   00:00

Ati decis sa va antrenati la domiciliu? Ei bine, o data ce ati luat aceasta hotarare, trebuie sa stiti ca, oricat de simple ar putea parea exercitiile pe care le realizati acasa, in fata oglinzii, ele implica o serie de probleme atunci cand nu sunt efectuate in mod corect. De aceea, pentru a evita eventualele accidente, cel mai indicat ar fi ca, inainte de inceperea antrenamentului, sa cereti opinia unui instructor care sa va recomande pozitiile corecte ale exercitiilor pe care vreti sa le realizati.

Pentru a va scuti insa de o vizita la sala, specialistul nostru, Luiza Bucur (foto), va ilustra pentru dumneavoastra cele mai uzuale erori pe care le fac cei care se antreneaza acasa si, totodata, va efectua aceleasi exercitii in modul cel mai putin riscant pentru coloana si articulatii.

Consecinte

"Intotdeauna inainte de antrenament trebuie sa va asigurati ca pozitia de executare a exercitiului este corecta. Orice exercitiu gresit poate avea consecinte foarte grave asupra coloanei vertebrale si a articulatiilor. Incepeti antrenamentul cu cateva exercitii de incalzire pentru toate grupele musculare si incheiati-l cu stretching si exercitii de respiratie", sugereaza Luiza Bucur, instructor de fitness la FC National Fitness Center, lector in cadrul Federatiei Romane Sportul pentru Toti.

MUZICA. Antrenamentul trebuie sa se desfasoare intotdeauna intr-o camera bine aerisita, pe un fundal de muzica ritmata. Iar inainte de a executa exercitiile ar trebui sa nu mancati, altfel executarea miscarilor va fi ingreunata.

RECOMANDARI. Exercitiile cu greutati se realizeaza cu genunchii usor flexati, iar spatele si bazinul raman fixate, pentru a proteja coloana vertebrala. Exercitiile pentru abdomen se recomanda sa fie efectuate pe o saltea, nu pe pat. Iar in ceea ce priveste alergarea pe banda, viteza trebuie marita treptat. "Nu alergati la viteza maxima imediat cum v-ati urcat pe banda. Incepeti cu un mers ritmat, apoi alergare cu viteza din ce in ce mai mare si incheiati cu mers pentru revenirea dupa efort", atrage atentia instructorul Luiza Bucur.
Ridicati greutatile mentinand spatele drept si genunchii flexati
Pentru muschii abdominali superiori realizati exercitiile cu genunchii indoiti, cu mainile la ceafa si coatele drepte
Ridicati greutatile de la ceafa, mentinand spatele fixat si genunchii indoiti
Evitati arcuirea spatelui la ridicarea de greutati la piept si mentineti genunchii usor indoiti
Pe banda incepeti cu mers ritmat si cresteti viteza treptat

Fandarea se realizeaza intotdeauna cu piciorul din spate drept, iar cel din fata la 90 de grade
×
Subiecte în articol: armonia trupului